Foto: LETA

NATO ģenerālsekretāra vietniece, diplomāte un vēstniece Baiba Braže, viesojoties "Radio SWH" raidījumā "Ar dziesmu par dzīvi", atklāj savu un vīra – holandieša iepazīšanās stāstu, kā arī viņa iesaisti latviskajās aktivitātēs, piemēram, teātra apmeklējumos. Tāpat Braže norāda, ka latviešiem savstarpēji saskan ar nīderlandiešiem, taču ir arī vērojamas atšķirības.

"Tas ir tāds profesionāls darbs, protams. Mēs kā diplomāti – viņš ir nīderlandiešu diplomāts, es esmu Latvijas diplomāte. Kad biju vēstniece Nīderlandē, mēs satikāmies vienā no pirmajiem pasākumiem. Nejauši, protams," uz jautājumu par to, kur abi ar vīru iepazinušies, saka Braže. "Bet, atkal, tā profesionālā dzīve jau ir tāda, kas saved cilvēkus kopā. Tā tas notiek. Saskatās cilvēki un iepazīstas, tad saprot, ka ir labi."

Viesojoties pie Jāņa Šipkēvica, Braže atklāj, ka vīrs aktīvi piedalās arī visā latviskajā, piemēram, apmeklē latviešu teātri, tāpat diezgan labi saprot arī valodu. "Kad mēģināju viņam izstāstīt Imanta Kalniņa dziesmu saturus, – viņam grūtāk sekot līdzi, bet melodiju, protams, viņš saprot. Bārtā arī ir bijis ar mums. Viņš tāds integrēts. Arī Latvijā, protams, viņam ārkārtīgi patīk. Viņš tiešām izbauda gan Rīgu, gan Latviju," atzīst diplomāte.

Viņa uzskata, ka latviešiem ar nīderlandiešiem labi sader kopā, kā piemēru minot latviešu sieviešu un nīderlandiešu vīriešu garākos augumus pasaules kontekstā. "Arī tas, ka tomēr tā tautas vitalitāte. Tas, ka jūs daudz esat pieraduši būt ārā, ka jums ir tāda vēlme sacensties un piedalīties sportā, ka tas viss tomēr ir tādas sabiedrības savstarpējās saites.

Protams, ir arī lielas atšķirības – Latvija ir viena no vismazāk blīvi apdzīvotajām valstīm Eiropā. Holande ir divreiz mazāka un tur ir krietni vairākas reizes cilvēku," saka Braže. Salīdzinot ar Nīderlandes aptuveni 17 miljoniem iedzīvotāju, Latvijā ir aptuveni divi miljoni. "Divreiz lielāka teritorija, kas mums dod iespēju, ka mums ir meži, gandrīz 500 kilometru pludmale, kas, protams, nīderlandiešiem nav. Tas viņus ļoti interesē," viņa piebilst.

Pilnu raidījuma ierakstu vari noklausīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!