Foto: Shutterstock
Iespējams, arī tev iedalījums pūcēs un cīruļos šķiet mīts vien, taču nevari noliegt, ka patiešām cilvēki dalās divās daļās – vai nu viņiem patīk agri iet gulēt un tikpat agri celties, vai arī ilgi palikt nomodā un gulēt līdz pat pusdienlaikam. Taču, vai mūsu bioloģiskais pulkstenis tikšķ tāpat, kad runa ir par seksa apetīti?

2015. gadā veiktā aptaujā noskaidrots, ka vīrieši mīlas priekiem labprātāk nododas no rītiem, precīzāk – laika posmā no pulksten 6 līdz 9. Savukārt ar sievietēm stāsts ir absolūti pretējs. Dāmas intīmo tuvību labprātāk bauda vakaros – starp pulksten 23 un 2 naktī. Protams, "gribēšanu" ietekmē dienas ritms, dzīvesveids un darba grafiks, taču sava loma ir arī vecumam, portālam "Huffington Post" norādījusi seksa terapeite Nena Vaiza.

"Uz vecumu cilvēki kļūst līdzīgāki cīruļiem, tas ir kā likums," sacījusi grāmatas "Why Good Sex Matters" autore Vaiza. Ņemot vērā, ka šī vecumgrupa agrāk iet gulēt, ļoti iespējams, arī mīlas priekiem viņi labprātāk pievēršas agrās rīta stundās. "Daudzi jauni cilvēki ir pūces, un viņiem vakaros ir vairāk brīvā laika, attiecīgi arī vēlme mīlēties."

Bet – vai maz pastāv tāds "labākais laiks" seksam? Lūk, plusi un mīnusi katram diennakts periodam!

Intīmā tuvība no rītiem

Viens no iemesliem, kāpēc vīrieši tik ļoti labprāt mīlas priekiem nododas vēl pirms brokastīm, saistīts ar bioloģiskajiem procesiem vīrieša ķermenī. Nakts laikā vīrieša ķermenī izstrādājas testosterons, kas stimulē vairošanās instinktus. Tikpat dabīga ir arī rīta erekcija, jo naktī notiek pastiprināta asins pieplūde dzimumlocekļa audiem, tādējādi tie tiek labāk apgādāti ar skābekli un barības vielām. Savukārt sievietes ķermenī līdzīgi procesi nenotiek.

Taču tas vēl nav viss. Seksa laikā izdalās mums labi zināmie endorfīni, kuriem seko dopamīns, labsajūtas hormoni. Dopamīns izstrādājas smadzenēs visos cilvēka "uzbudinājuma" brīžos – tostarp orgasma laikā, turpretī par laimes hormoniem dēvētie endrofīni palielina prieku un labsajūtu, kā arī mazina sāpes un diskomfortu. Lielisks veids, kā sākt dienu, ne tā? Tāpat vērts piebilst, ka pēc miega cilvēks ir atpūties, viņš ir enerģiskāks un entuziastiskāks, līdz ar to arī var daudz pilnvērtīgāk ļauties sevis un partnera apmierināšanai.

Bet nu paskatīsimies uz rīta seksu no otras puses. Vai arī tu pēc pamošanās reizēm jūties kā cirka mākslinieks, kurš ar vienu roku mazgā seju, ar otru gatavo bērniem brokastis, bet ar kājām jau skrien pa kāpnēm, lai izvestu pastaigā suni? Ja grafiks ir tik ļoti blīvs un līdz darba dienas sākumam jāpaspēj izdarīt 101 lieta, grūti iedomāties, ka spēsi būt klātesošs tuvības mirkļos.

Foto: Shutterstock

Kur skriešana, tur stress, un ja tas dominē pār seksuālo pieredzi, nekas labs gaidāms nav. Stress negatīvi ietekmē spēju pilnvērtīgi funkcionēt arī intīmajā lauciņā, tādēļ vari izjust vilšanos sevī. Citiem vārdiem sakot, visu "priekšā stāvošo" dienu būsi kā ar kreiso kāju no gultas izkāpis.

Kamēr vienus rīta sekss pozitīvi uzlādē un teju vai piepilda enerģijas kausu, citiem šī izklaide agrās stundās tikai vairo vēlmi sapīties starp segām un palikt gultā visu atlikušo dienu. Taisnība, ka izdalīto "hormonu kokteilis" un arī orgasms ļauj justies relaksētam un laimīgam, taču šīs sajūtas neizslēdz nogurumu, kas var būt viena no blakusparādībām. Un nogurums noteikti nav produktivitātes sabiedrotais.

Kā norādījusi seksa eksperte Robina Vilsone-Bītija, ir cilvēki, kuri pēc mīlas priekiem jūtas kā izžmiegti citroni un kuriem nepieciešams atelpas brīdis. Ļoti iespējams, tev šāda privilēģija pirms ikdienas darbiem nav.

Sekss vakaros

Intīmā tuvība vēlos vakaros ir tik populāra ne bez iemesla, uzsver Vilsone-Bītija. Visa diena pagājusi vienā skriešanā – starp darba pienākumiem, mājas darbiem un vēl citām dzīves lomām. Un te klāt vakars. Brīdis, kad beidzot satiekaties un varat baudīt viens otra kompāniju bez jebkādiem šķēršļiem.

Sekss pirms galvas likšanas uz spilvena īpaši ieteicams cilvēkiem, kuri bieži saskaras ar miega traucējumiem. Kāpēc? Jo intīmās tuvības laikā pastiprināti izdalās prolaktīns – hormons, kas veicina miegainību un labu noskaņojumu, kā arī oksitocīns, saukts arī par mīlestības un labsajūtas hormonu.

"Abpusēji patīkama fiziska un mentāla tuvība pirms miega uzlabo garastāvokli, labsajūtu, palīdz mazināt stresu un "atslēgt" prātu no darbiem," portālam "Healthline" sacījis miega eksperts Ames Hāns. Pirms miega sekss arī veicina ilgstošu gulēšanu bez pārtraukumiem. "Baudpilns orgasms, kas sekojis aizraujošai priekšspēlei, arī var uzlabot miega kvalitāti."

Taču monētai ir arī otra puse. Ja dienā esi pamatīgi izpumpējies un vienīgais, kas iepriecina, ir domas par došanos uz sapņu valstību, kaislīga mīlēšanās pat ne tuvu nav prātā. Stresu un dienas laikā pārdzīvoto nevar aizmirst tik vienkārši kā izslēgt gaismas slēdzi, tāpēc var gadīties, ka pat intīma tuvība to nespēs izdzēst no prāta. Vērts piebilst, ka mums katram ir atšķirīgs veselības stāvoklis, un cilvēki, kuri ikdienā sadzīvo vai ārstē kādas kaites, pēc garas dienas izjūt reālas sāpes. Un tad miegs ir vienīgais, ar ko gribas sastapties.

Neaizmirsti par pusdienlaika labumiem

Foto: Shutterstock

Ja kādreiz satikšanās pusdienu pārtraukumā bija neiespējamā misija, šobrīd, t.i., pēdējo divu gadu griezumā, mīlas prieki kā maltītes deserts kļuvuši pavisam reāli – vismaz loģistikas ziņā. Daudzos gadījumos abi partneri strādā no mājām, tāpēc satikšanās vienā telpā var notikt dažu sekunžu laikā! Jebkura fiziskā aktivitāte var uzlabot garastāvokli un celt produktivitāti. Tā vietā, lai apietu riņķīti pa rajonu, varbūt reizi pa reizei ļaujies mīlas priekiem?

Sekss dienas vidū ir atbilde tiem pāriem, kuri nespēj vienoties ar labāko laiku, attiecīgi – viens dod priekšroku vakaram, otrs – rītam. Starp citu, šis ir arī viens no variantiem, kā uzlabot seksuālo dzīvi. Ja iestājusies rutīna, garlaicība, mīlēšanās starp e-pastiem un papīru kaudzēm vismaz uz kādu mirkli var kļūt par iemīļotāko dienas nodarbi.

Galu galā – kurš laiks tad ir labākais?

Iespējams, atbilde tevi neiepriecinās, taču viennozīmīgi pateikt, kurā gadījumā tu, veselība un ikdienas dzīve būsiet ieguvēji, nevar. Labākais diennakts laiks seksam ir tas, kurš "strādā" tavās attiecībās. Nevar izslēgt iespējamību, ka laiku pa laikam būs jāpielāgojas partnera vēlmēm – arī tad, kad nejūti nepārvaramu vēlmi mīlēties. Šādās reizēs ņem palīgos kādu erotiska rakstura filmu vai grāmatu. Eksperti norāda, ka palīdzēt var arī fiziskās aktivitātes vai, piemēram, relaksācija vannā/dušā.

Un, neaizmirsti, sekss nav tikai penetrācija vien. To veido mazākas vienības – sākot no skūpstiem un beidzot ar erotiskām masāžām un pieskaršanos erogēnajām zonām. Citiem vārdiem sakot, itin viss, kas intīmajā pasaulē liek justies labi.

Viens no populārākajiem mītiem par seksuālo dzīvi – jo lielāks, jo labāk. Vairāk par to, kāpēc šī nav patiesība un kādas atziņas vēl vērts paturēt prātā, uzzini šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!