Foto: Shutterstock
Ikvienās attiecībās, lai cik harmoniskas tās arī nebūtu, laiku pa laikam gadās strīdi. Ir tikai apsveicami, ja ar savu otro pusīti spējat tos atrisināt, sāpīgos jautājumus un nesaskaņu iemeslus pārrunāt, rodot tiem konstruktīvu risinājumu.

Taču ko iesākt tad, ja viens strīds noved pie nākošā, līdz jūsu ikdiena sastāv vien no asarām, aizvainojuma, durvju ciršanas un nemitīgi nokaitētas atmosfēras? Vai atmest attiecībām ar roku, pasludināt partneri par sev nepiemērotu un atbrīvot sirdī vietu jaunai mīlai?

Šāds rīcības variants būs jau galēja metode, ko pielietot vien tad, ja uzskati, ka attiecības sevi ir patiešām izsmēlušas un, neraugoties uz mīlestību, jūs tomēr labāk jutīsities šķirti.

Taču, lai līdz tam nenonāktu, vari izmēģināt kādu visnotaļ interesantu paņēmienu, kas publicēts žurnāla "100 labi padomi" šī gada janvāra numurā un piedāvā psiholoģes Intas Brikmanes metodi, kas ļaus paraudzīties no malas ne tikai uz strīdu cēloņiem, bet arī sevi pašu. Protams, tas nederēs visām situācijām, jo divas vienādas attiecības un cilvēkus mēs nekad neatradīsim, taču, iespējams, ir vērts pamēģināt!

"Tu atliec šķiršanos atkal un atkal, bet nu ir klāt pēdējais brīdis - diena, kad esi gatava savākt mantas, saģērbt bērnu un lūgt pagaidu mitekli vecāku mājās. Tomēr, pirms aizver laulības mājokļa durvis no ārpuses uz visiem laikiem, izpildi testu!

Dari tā:

sadali lapu vertikāli divās daļās. Pirmajā saraksti to, kas tevi tracina tik ļoti, ka tevī rodas pārliecība, ka nav iespējams turpināt kopdzīvi ar šo vīrieti.

Ļaujies uzskaitei, un tas nekas, ja saraksts būs garš. Neaizmirsti nevienu sīkumu, piemēram, viņš ir nevīžīgs, viņš nomet savas mantas, kur pagadās, viņš pie galda atraugājas, reti dāvina ziedus, neatceras tavas mammas dzimšanas dienu utt.

Šo sarakstu veido tik garu, cik uzskati par vajadzīgu, lai tavā rīcībā būtu neapgāžami pierādījumi, kas liecinātu par to, ka esi dzīvojusi necilvēciskos apstākļos kopā ar monstru.

Parasti iepretim partnera slikto īpašību sarakstam dažādos testos peidāvāts sastādīt labo īpašību uzskaiti, taču šoreiz dari citādi.

Otrā lapas pusē apraksti arī savu emocionālo reakciju pretī katram vīra pārkāpumam, piemēram, es dusmojos, jo man jākaunas par viņa uzvedību, es jūtos noniecināta, kliedzu un raudu, viņš nav manis vērts, esmu pelnījusi labāku vīrieti utt.

Tā kā tu sava vīrieša sliktās īpašības zini no galvas un vari par tām pastāstīt pat pamodināta nakts vidū, tad saloki lapu vertikāli, noplēs to papīra daļu, kur uzskaitīti viņa nodarījumi, un izmet to miskastē.

Un tagad tev ir iespēja iepazīt pašai sevi jeb savu emocionālo uzvedību un reakciju. Bez pirmās daļas - vīrieša pārkāpumiem - šis otrais saraksts izskatīsies vienkārši šausmīgi, jo, gluži kā spoguļattēlā, būs redzama tava destruktīvā uzvedība.

Un tagad tev ir iespēja padomāt - varbūt vienkārši tu biji tik dusmīga, ka nepamanīji, ka tev patiesībā ir paveicies ar vīru un viņa uzvedība nmemaz nav tik briesmīga un nepiedodama, lai šķirtos?

Vai mainīsies vīrs?

Laikam jau ne. Bet, ja pārstāsi negatīvi reaģēt uz vīra pārkāpumiem un iemācīsies kontrolēt un mainīt savu emocionālo reakciju uz situācijām ģimenē, kas tev nepatīk, tava emocionālā pasaule taps līdzsvarotāka. Un tad arī tava dzīve var pamazām sakārtoties."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!