Foto: PantherMedia/Scanpix
Atvainošanās samērā reti ir viegls un patīkams process, tomēr tai ir būtiska nozīme savstarpējo attiecību kopšanā. Masačūsetas Universitātes Medicīniskās skolas psihiatrs Ārons Lazārs atvainošanās mākslu ir pētījis gadiem ilgi, nonākot pie secinājuma, ka veiksmīga atvainošanās ietver noteiktu stratēģiju, kas atspoguļota arī leģendārās sarunu šovu vadītājas Opras Vinfrijas blogā.

Atzīsti nodarīto

Sāc ar savu kļūdu atzīšanu, neizvairoties arī no sliktākās rīcības atklāšanas. Nav būtiski, vai tev un cilvēkam, ko esi aizvainojis, ir vienāda morālās ētikas izpratne, galvenais – atzīsti, ka esi kļūdījies un pārkāpis pats savu vērtību kodeksu.

Izskaidro motīvus

Ticams savas rīcības skaidrojums, atzīstot savas kļūdas un iemeslus, kāpēc tās pieļautas, ir veiksmīgu attiecību pamatā.

Tādējādi ļausi arī savam partnerim izprast savas rīcības motīvus un to, kas tevi mudināja rīkoties tā, lai otru cilvēku apbēdinātu.

Esi patiess

Ikviens, kurš saņēmis atvainošanos, kas nenāk no sirds, bet ir pienākuma vadīta, zina, kā to atšķirt no patiesas nožēlas. Neatvainojies, ja jūties vajadzības spiests, jo tas sāpināto cilvēku aizvainos vēl vairāk.

Vērs notikušo par labu

Lai patiešām labotu otram nodarīto kaitējumu, parūpējies, lai aizvainotajam cilvēkam varētu piedāvāt ko vairāk par atvainošanos. Protams, aizskartas jūtas nav iespējams salabot tāpat kā sasistu vāzi, tomēr, jautājot, vai vari lietas labā ko darīt, būsi uzbūvējis pirmo pakāpienu izlīgšanas virzienā.

Tāpat ieklausīšanās aizvainotajā personā liecinās par līdzcilvēka emociju cienīšanu un patiesu vēlmi uzlabot apskādētās attiecības.

Svarīgi

Patiesai atvainošanai jāliek justies labāk, kā arī tā visbiežāk rada vēlēšanos kļūt labākam cilvēkam un iepriecināt otru, uzsver Lazārs. Ja atvainošanās tiek veikta ar piespiešanos, tai būtībā nav jēgas, jo tās paudējam nav skaidrs, kāpēc viņam jāatvainojas par to, kas viņā pašā nerada neizpratni. Šādā situācijā vārdi "Lūdzu, piedod!" būs vien tukša skaņa un attiecības neizlabos, uzsver psihiatrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!