Foto: Shutterstock
Sakarā ar piektdien, 15. maijā, atzīmēto Pasaules ģimenes dienu, piedāvājam vienkāršus un ikdienā realizējamus paradumus, kas, kā vēstī interneta veselības žurnāls health.com, raksturīgi laimīgām, veselām un stiprām ģimenēm, kā arī jautrus ieteikumus, kā radoši pavadīt kopīgo brīvo laiku, ko apkopojusi Inga Akmentiņa - Smildziņa, "Amigo iniciatīvas laimīgām ģimenēm" vadītāja. Izbaudi nedēļas nogali kopā ar saviem tuvajiem arī tu!

Atcerieties, ka ģimene nozīmē komandu

Lai ģimene saglabātu gan fizisko, gan garīgo veselību, atcerieties, ka jums jādarbojas kā komandai, citam citu atbalstot, palīdzot un uzmundrinot. Vislielākā nozīme sevis uzlūkošanai kā komandai ir garīgās labsajūtas nodrošināšanā, vecākiem savām atvasēm radot tik vajadzīgo drošības sajūtu, kā arī sniedzot atbalstu savstarpēji un tādējādi radot labvēlīgu vidi veselīgai un laimīgai ģimenes uzturēšanai, kas ir cieši saistīta arī ar fizisko labklājību.

Veselīga apetīte un prasme nepārēsties

Lai uzturētu ķermeņa svaru normas robežās, ir svarīgi apgūt pareizus ēšanas paradumus. Pirmām kārtām, tie sākas ar spēju kontrolēt savu apetīti, nepārēdoties un arī neciešot bada sajūtu. Šai sakarā ir būtiski bērniem jau kopš mazotnes darīt zināmu, ka ēst vēlams ne tikai dienas galvenajās ēdienreizēs, bet arī starp maltītēm, uzkožot kādu veselīgu našķi, nevis izsalkumu remdējot ar saldumiem un ātrajām uzkodām.

Tāpat izsalkuma sajūtu nav vēlams ciest ķermeņa hormona grelīna dēļ. Lai normalizētu tā līmeni pēc bada sajūtas ciešanas, organismam nepieciešama vismaz pusstunda, līdz ēšanas procesā iestāsies sāta sajūta. Tas savukārt nozīmē krietni lielākas porcijas un nesamērīga kaloriju daudzuma apēšanu.

Vismaz 20 minūtes kustību ik dienas

Ja tev šķiet, ka laika trūkuma dēļ ar fiziskajām aktivitātēm nav iespējams nodarboties katru dienu, ņem vērā, ka 20 minūtēm nelielas izkustēšanās laiku tomēr ir iespējams atrast teju vienmēr. Ievies, piemēram, īsu krosiņa izskriešanu kopā ar bērniem par pieradumu, pakāpeniski palielinot distanci un sportošanas laiku, ja dari to viena.
Tāpat skrējienu vari papildināt ar pietupieniem, atspiešanos, izklupieniem un citiem viegli izpildāmiem spēka vingrojumiem, kas attīstīs tavu muskuļu masu un sniegs vajadzīgo tonusu.

Plānojiet maltītes kopā

Ja mājās būs cepumi, čipsi un citi neveselīgi gardumi, tavi bērni, visticamāk, tos arī ēdīs. Taču, ja būsiet jau laikus kopīgiem spēkiem izplānojuši, ko gatavosiet, piemēram, vakariņās, vajadzības pēc saldumiem nebūs – tie veiksmīgi paliks veikala plauktā.
Protams, aizliegt bērniem ēst saldumus pilnībā nav vajadzības, jo, kā zinām, to, kas aizliegts, vienmēr kārojas vēl vairāk. Taču šai sakarā ir būtiski iemācīt savām atvasēm veselīga uztura priekšnoteikumus pēc iespējas ātrāk, kā rezultātā tavas atvases konfekšu vietā labprāt ēdīs arī, piemēram, žāvētus augļus.

Ik vakaru ieturiet kopīgu maltīti

Ir pierādīts, ka ģimenēs, kurās vecāki un bērni regulāri ietur kopīgas maltītes, ir labāka emocionālā saikne un valda lielāka savstarpēja saskaņa. Gadījumā, ja darba grafika vai citu iemeslu dēļ vakaros tomēr nevarat sapulcēties visi kopā, ja iespējams, ieturiet vismaz kopīgas brokastis, kas arī sniegs prieku par kopā pavadīto laiku!

Izbaudiet pasaku stāstīšanas un sarunāšanās prieku

Vai arī, ja bērni jau ir pieauguši, pārrunājiet dienas laikā piedzīvoto, tā apmainoties emocijām, sajūtām un savstarpējo enerģiju. Tieši vakaros, kad nogurums ņem virsroku pār prātu, bērni mēdz būt visatklātākie un emocionālākie, izstāstot vecākiem to, ko citreiz, iespējams, noklusētu.

Rūpējieties par miega kvalitāti

Pētījumi liecina, ka katrs otrais pieaugušais naktī guļ mazāk par septiņām stundām, tā pakļaujot savu veselību un labsajūtu riskam iedzīvoties nopietnās un hroniskās kaitēs.
Lai to novērstu, ievēro vajadzīgo naktsmiera ilgumu, neaizmirstot arī par miega higiēnu – izvēdinātām telpām, ērtu guļvietu un vajadzīgo klusumu un tumsu.

Pavadiet kopīgo brīvo laiku kvalitatīvi

Lūk, idejas, kas ļaus jums novērtēt vienam otra klātbūtni un atsvaidzinās ierastos atpūtas veidus!

Ikgadējais ģimenes foto, sastājoties pēc auguma un vecuma. Kopīga fotogrāfēšanās svētku reizēs ir lieliska izklaide – īpaši, ja visi vienā kadrā redzamie ir salikti rindā pēc vecuma, bet otrā – pēc auguma garuma. Pēc gadiem būs iespēja salīdzināt, cik kurš ir izaudzis, iespējams, bērni būs pārauguši vecākus.

Bilžu vakars ar ģimeni un draugiem. Lai labi pavadītas brīvdienas padarītu garākas, rosinām atmiņās par ceļojumiem un citiem kopīgiem piedzīvojumiem dalīties ar saviem tuvākajiem, sarīkojot stāstu vakaru ar foto rādīšanu. Šādu lielisku aktivitāti var padarīt par tradīciju savu tuvāko un draugu lokā. Tā būs iespēja uzzināt par dažādām vietām pasaulē un tepat mums mīļajā Latvijā, kā arī jauki pavadīt laiku kopā.

Labo darbu diena dzīvnieku patversmē. Nedēļas nogale ir lielisks laiks, lai kopīgi izdarītu kādu patiesi labu darbu citiem! Piemēram, kopā dodieties uz suņu vai kaķu patversmi un izvediet pastaigā dzīvniekus. Šī nodarbe būs ļoti vērtīga, ja ģimenē vēl tikai plānojat uzņemt mājdzīvnieku.

Vecvecākiem par prieku, brauciet ciemos pie vecvecākiem un paņemiet līdzi gan lielo, gan mazo bērnu veikumus, kas tapuši kopš iepriekšējās ciemošanās reizes. Vecvecākus ļoti priecē iespēja redzēt mazbērnu zīmējumus, veidojumus un citas pašu veidotas lietas, kā arī dzirdēt jaunapgūtas dziesmas vai dzejoļus. Sarīkojiet vecvecākiem jubilejas koncertu – tā būs vislieliskākā dāvana!

Dzimtas stāstu grāmatas veidošana. Katrs no mums glabā kādu stāstu, ko ir vērts pierakstīt, lai veidotu dzimtas stāstu grāmatu. Sāciet ar ciemošanos pie vecākiem un uzziniet, kāda bija viņu bērnība? Ar kādām rotaļlietām tolaik spēlējās? Kā piedzima viņu bērni? Kā vecāki, vecvecāki iepazinās un apprecējās? Nelielas atmiņu ainiņas vēlāk uzburs kopainu par dzimtu un tās saknēm.

Izmēģiniet receptes no omes pūralādes. Katrai omei ir sava zelta recepte – drumstalmaizes, pufīgie speķa pīrādziņi, sulīgās kotletes, sklandrauši un kas tik vēl ne! Ir laiks sarīkot labāko recepšu paraugstundu, jo tikai pati izcilā saimniece var ierādīt sava garduma pagatavošanas slepenos knifiņus.

Ģimenes vai dzimtas sporta diena. Tas nav nemaz tik sarežģīti! Svarīgi tikai pāris pieturpunkti. Jāizdomā galvenās aktivitātes un sporta dienas virzienu, piemēram, ģimeņu futbola mačs vai arī dažādas stafetes. Izsūtiet ielūgumus citiem. Norādiet datumu, laiku, vietu, ieteicamo apģērbu. Izdomājiet arī savas ģimenes saukli un vienojošo apģērbu. Šī tradīcija saliedēs ne tikai jūsu ģimeni, bet arī radiniekus, tuvākos kaimiņus un draugus.

Ģimenes koku stādīšana. Katram ģimenes loceklim savs koks, kas aug, kuplo un zied reizē ar tā saimnieku – šī ir tradīcija, ko vērts kopt no paaudzes paaudzē. Koka stādīšanai der jebkurš laiks – arī tad, ja mazais savu koku jau prot apliet un aprušināt pats. Arī tad, ja koka saimniekam saradies jau krietns bērnu pulciņš! Katrs lai iestāda koku, kas pašam vislabāk patīk!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!