Foto: Shutterstock

10. maijā Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) mājaslapā sāksies elektroniskā reģistrēšanās skolēnu vasaras nodarbinātībai. Pieteikties darbam varēs, aizpildot pieteikuma anketu.

Pieteikumā būs jānorāda informācija par reģionu, kurā vēlēsies strādāt. Tomēr jāatceras, ka skolēna reģistrācija vēl negarantē iesaisti pasākumā, jo valsts līdzfinansēto darba vietu skaits ir ierobežots, un iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka reģistrēto skolēnu daudzums pārsniedz piedāvāto darba vietu skaitu.

Kā norāda NVA, pasākuma ar oficiālo garo nosaukumu – "Nodarbinātības pasākumi vasaras brīvlaikā personām, kuras iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs" – mērķis ir veicināt skolēnu īslaicīgu nodarbinātību vasaras brīvlaikā valsts līdzfinansētās darba vietās, nodrošinot skolēniem iespēju iegūt prasmes, iemaņas un pieredzi.

Darbam varēs pieteikties skolēni vecumā no 15 līdz 20 gadiem (ieskaitot), kuri iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs.

Pasākums tiek īstenots skolēnu vasaras brīvlaikā: no 1. jūnija līdz 31. augustam. Skolēns pasākumā piedalās vienu mēnesi, atsevišķos gadījumos nodarbinātība var tikt pagarināta līdz diviem mēnešiem.

Kur varēs strādāt

Pasākuma organizēšanas noteikumi paredz, ka skolēns jau pirms reģistrācijas pasākumā var vienoties ar konkrētu darba devēju par darba vietu un laiku. Ja skolēns nav vienojies ne ar vienu darba devēju, tad pieteikuma reģistrācijas secībā saņems informāciju telefoniski vai ar e-pasta starpniecību par iespēju pretendēt uz brīvajām darba vietām.

Pirms dalības pasākumā uzsākšanas skolēns saņems uzaicinājumu ierasties NVA filiālē. Ierodoties tur, vajadzēs uzrādīt: personas apliecinošu dokumentu (pasi vai identifikācijas karti). Ja skolēns ir jaunāks par 18 gadiem, būs nepieciešama arī ārsta izziņa par medicīnisko apskati (ārsta izziņa iesniedzama darba devējam, uzsākot darba attiecības). Skolēnam ar invaliditāti būs jāuzrāda ģimenes vai ārstējošā ārsta izziņa, kurā ir norādīts, kādus darba pienākumus aizliegts veikt.

Cik varēs nopelnīt

Atbilstoši darba līgumā nolīgtajam, bet vismaz valstī noteiktās minimālās darba samaksas apmērā par pilnu nostrādāto darba laiku mēnesi, ievērojot, ka skolēns vecumā no 15 līdz 18 gadiem tiek nodarbināts ne ilgāk kā septiņas stundas dienā un ne vairāk kā 35 stundas nedēļā, bet skolēns vecumā no 18 līdz 20 gadiem (ieskaitot) tiek nodarbināts astoņas stundas dienā, 40 stundas nedēļā.

Darba devējs darba laikā nodrošinās darba vadītāju un normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos – apmaksātās obligātās veselības pārbaudes.

NVA pasākuma dalībniekus apdrošina pret nelaimes gadījumiem darba vietā.

Strādājot ir svarīgi zināt savas un darba devēja tiesības un pienākumus, tāpēc plašāku informāciju var smelties NVA mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!