Foto: Publicitātes foto

Programmatūras procesu testēšanas inženiere Anastasija IT nozarē un uzņēmumā "Accenture" strādā nedaudz vairāk par gadu. Anastasijas iegūtā izglītība un iepriekšējā darba pieredze ir saistīta ar tūrisma un transporta jomu, taču, vēlēdamās ko mainīt savā dzīvē, viņa pieteicās "Accenture" rīkotajām "Bootcamp" mācībām un šobrīd par savu izvēli saka: "Es jūtu, ka IT nozarē būšu ļoti ilgu laiku."

Skolas laiks un izvēlētais studiju virziens

Bērnībā Anastasija sevi pieaugušu iztēlojās kā dejotāju vai aktrisi, savukārt skolā viņai vislabāk veicās mācību priekšmetos, kuros bija jāatceras cipari un gadskaitļi. Viņai ļoti patika matemātika, vēsture un ģeogrāfija, bet īpaši aizrāva psiholoģija, kas teju vai kļuva par viņas izvēlēto studiju virzienu universitātē, taču pēc vidusskolas Anastasija izlēma studēt tūrisma un viesmīlības nozares uzņēmumu vadību. Šajā jomā iegūtās zināšanas un kontakti pavēra iespējas paplašināt redzesloku un gūt jaunu pieredzi, strādājot uz kruīza kuģiem Lielbritānijā, ASV un citviet. Anastasija novērtēja iespēju izkopt prasmes komunikācijā ar visdažādāko tautību un kultūru pārstāvjiem, taču ar laiku aktīvais dzīves ritms un darbs uz kuģa sāka nogurdināt, un sirds sauca pēc dzimtās Latvijas tuvuma.

"Gribējās mājās, kā arī iekšēji jutu, ka dzīvē kaut kas jāmaina. Darba vidē neredzēt izaugsmi un jaunus virzienus, kuros attīstīties, man nozīmē lūkoties pēc kaut kā jauna. Tā man ir ļoti raksturīga īpašība – nebaidīties no pārmaiņām," stāsta Anastasija. Līdz šim viņa bija iejutusies dažādās profesijās – bijusi gan apdrošināšanas brokere, gan administratore viesnīcā un sporta klubā, pārdevēja parfimērijas un smaržu veikalā –, bet pēc atgriešanās Latvijā iekārtojās loģistikas uzņēmumā. Šajā darbā viņa pavadīja apmēram trīs gadus, līdz sajuta labi pazīstamās ilgas pēc pārmaiņām.

"Tas sakrita ar brīdi, kad uzzināju par tādas profesiju kā "testētājs" esamību. Proti, ka ir speciālisti, kas testē programmatūras, ko izstrādājuši programmētāji. Tas man šķita ļoti interesanti un aizraujoši. Turklāt apzinājos, ka IT ir mūsdienīga un perspektīva nozare, jo tehnoloģijas turpina attīstīties," pievēršanos testēšanas virzienam skaidro Anastasija. Tālāk sekoja manuālās testēšanas kursi, kas lika saprast, ka IT nozare patiesi varētu būt pareizā nākotnes profesijas izvēle. Neilgi pēc tam Anastasija no pazīstama programmētāja uzzināja par "Accenture" organizētajām "Bootcamp" apmācībām.

Manas iekšējās sajūtas parasti ir tādas: ja es kaut ko gribu, tad es varu un daru. Tomēr, kad gāju uz "Bootcamp", bija nedrošība un pārdomas, vai esmu pareizajā vietā, jo par šo jomu neko nezināju. Sākumā tā arī bija, taču pamazām mācoties un nepadodoties sāka veidoties izpratne un viss sāka izdoties. Man patīk izaicinājumi, tāpēc nebaidījos no grūtībām un šādām situācijām.

Testētājas darbs "Accenture"

Pēc veiksmīgām "Bootcamp" apmācībām automatizētajā testēšanā un prakses Anastasija kļuva par "Accenture" darbinieci un šobrīd strādā pie otrā lielā projekta. Viņa uzņēmumā ir aizvadījusi nedaudz vairāk par gadu. Anastasija ir programmatūras testēšanas inženiere, kas nozīmē to, ka ikdienā viņa nodarbojas ar programmatūras testēšanu – procesu, kura laikā tiek novērtēta izstrādātā produkta kvalitāte. Testēšanas galvenais mērķis ir atrast nepilnības programmatūrā un palīdzēt nodrošināt tās kvalitatīvu izstrādi, izprotot programmatūras gatavību, lai konstatētu un novērstu iespējamās kļūdas.

Automatizētās testēšanas process ietver tehnisko līdzekļu izmantošanu, kas noteiktas darbības nodrošina bez cilvēka tiešas līdzdalības un uzraudzības. Turpretī manuālā testēšana paredz cilvēka piesaisti, kurš testēšanu veic manuāli, veicot nepieciešamās darbības ar programmatūru, līdzīgi kā lietotāji.

"Projektā man bija iespēja pievērsties arī automatizētajai testēšanai, taču, ņemot vērā projekta apjomus, šobrīd izvēlējos palikt pie manuālās testēšanas – vēlos maksimāli tajā iedziļināties," skaidro Anastasija un piebilst, ka attiecīgais testēšanas veids, kad automatizācijas rīki vien nepalīdz un nepieciešama cilvēka iesaiste, viņai arī šķiet interesantāks.

Runājot par savu darbavietu, Anastasija kā lielu plusu min uzņēmuma darba vidi, kas ir lojāla un kurā ir vienlīdzīga attieksme pret visiem darbiniekiem neatkarīgi no dzimuma, nacionalitātes, kultūras utt. Strādājot "Accenture", ir iespēja iegūt pieredzi dažādos projektos, kas skar dažādas jomas, procesus un tehnoloģijas. Vienlaikus viņai ir svarīgi, lai izvēlētās profesijas specifika paredz nemitīgu zināšanu apguvi.

"Katru dienu man ir jāmācās un jāizzina jauna informācija par tehniskajiem procesiem, niansēm, detaļām un citiem aspektiem. Darbs IT nozarē nenozīmē, ka, beidzot kursus, cilvēks būs visu apguvis – jāmācās ir nepārtraukti," pamato Anastasija.

Viņa ir pārliecinājusies, ka IT sfēra ir iespējām bagāta un piedāvā arī daudzveidīgu profesiju klāstu, starp kurām sev piemērotu var atrast gandrīz ikviens.

Ja ir radusies interese par IT, patīk tehnoloģijas un kādreiz ir nācies aizdomāties par to, kā notiek lietotnes izstrādes process no sākuma līdz beigām, tad nevajag baidīties, bet iet un darīt! IT nozarē var ne tikai sevi atrast dažādos amatos, bet arī izmēģināt un strādāt ar dažādām tehnoloģijām, lai saprastu, kurā virzienā labāk doties tālāk.

Viens no veidiem, kā sākt karjeru IT nozarē, ir izvēlēties kādu no IT uzņēmuma "Accenture" organizētājiem apmācību kursiem. Tā ir iespēja ikvienam atrast sev noderīgu apmācību programmu – gan cilvēkiem ar IT zināšanām, gan tiem, kuru spēcīgā puse ir matemātika vai svešvalodas. Pēdējo trīs gadu laikā novērojama tendence, ka aizvien vairāk cilvēku apsver profesijas maiņu un vēlas sākt karjeru IT jomā. Lai aizvien vairāk cilvēku varētu uzsākt karjeru IT nozarē, "Accenture" pagājušā gada sākumā pieņēma lēmumu palielināt prakses atlīdzības atalgojumu par 68%, bet 2020. gada rudenī tika sperts nākamais solis un par 15% palielināts atalgojums, ko cilvēks saņem pēc veiksmīgi pabeigtām mācībām un prakses. Tādējādi bruto darba samaksa mēnesī cilvēkam, uzsākot karjeru IT jomā (bez iepriekšējas pieredzes), ir 1100 eiro. Šajā ziemā "Accenture" plāno apmācīt aptuveni 200 cilvēku karjeras sākšanai IT nozarē. Tāpat uzņēmums rudenī palielināja mēneša atalgojuma bāzes likmi darbiniekiem, kuri saņem paaugstinājumu, pārejot no viena karjeras līmeņa uz nākamo, izņemot vadības komandu. Vienlaikus uzņēmumā tiek ieviesta Pārkvalifikācijas programma, lai aizvien vairāk cilvēku un studentu no citām jomām varētu ne tikai uzsākt karjeru, bet arī nostiprināt akadēmiskās zināšanas. Programmas dalībnieki gada laikā paralēli darbam turpinās studijas Latvijas Universitātē. Veiksmīgi nokārtojot eksāmenus noteiktā laika posmā, darbinieks saņems motivējošu atalgojuma pieaugumu.

Brīvais laiks un nākotnes ieceres

Stāstot par savu brīvo laiku, Anastasija atzīst, ka pandēmijas dēļ viņas iespējas pievērsties hobijiem ir mazinājušās, bet testēšanas inženiere cenšas saglabāt pozitīvu noskaņojumu un izmantot laiku lietderīgi. Tā kā Anastasija tikai nesen uzsākusi darba gaitas IT nozarē, brīvos brīžus viņa pavada, apgūstot papildu iemaņas.

"Pret darba pienākumiem izturos atbildīgi, tāpēc cenšos visu izdarīt akurāti un pēc iespējas labāk," neslēpj Anastasija.

Iepriekš brīvajā laikā viņa nodarbojās ar jogu, mūsdienu stila dejām, bet šobrīd iecienītākās nodarbes ir mūzikas klausīšanās un grāmatu lasīšana.

"Man ļoti patīk biogrāfijas, jo, tās lasot, ir iespējams iepazīt reālu un veiksmīgu cilvēku dzīvesstāstus un to, ka arī viņi sastapušies un pārvarējuši bailes un izaicinājumus – tāpat kā mēs visi. Mani ļoti iedvesmoja grāmata par Ričardu Brensonu – stāsts, kā viņš izveidoja savu uzņēmumu. Šādas grāmatas mani motivē noticēt sev un tam, ka arī es varu tikt pāri grūtībām, ja arī uzreiz kaut kas neizdodas," atklāj Anastasija.

Savukārt laimes sajūtu ikdienā viņai sniedz labi padarīts darbs, apkārtējo veselība un gandarījums par iespēju dzīvot un strādāt Latvijā.

"Man ļoti patīk, ka Latvijā ir četri gadalaiki, bet it īpaši pavasaris, kad var pamanīt dabas mošanos. Parasti pavasarī sajūtu sevī lielāku iedvesmu nekā citos gadalaikos. Iespējams, tieši tāpēc pavasarī sapratu, ka man kaut kas dzīvē ir jāmaina, un nolēmu pamēģināt strādāt IT jomā," aizdomājas Anastasija.

Šobrīd ar savu karjeras izvēli viņa jūtas apmierināta, taču neizslēdz iespēju, ka laika gaitā varētu pamainīt profesionālo virzienu, tomēr joprojām paliekot uzticīga IT nozarei.

"Jūtu, ka šeit varēšu ilgi noturēties, jo man ļoti patīk, ka IT piedāvā daudzpusīgas iespējas izaugsmei – es šobrīd esmu manuālais testētājs, bet nākotnē, iespējams, pievērsīšos automatizētajai testēšanai vai strādāšu vadības līmenī. Es domāju, ka IT nozarē esmu uz ilgu laiku," rezumē Anastasija.

Vairāk par karjeras un mācību iespējām uzņēmumā "Accenture" uzzini bootcamp.lv un shegoestech.lv.

IT nozares potenciāls dod iespēju savu vietu atrast motivētiem cilvēkiem neatkarīgi no dzimuma, vecuma, izglītības vai līdzšinējās darba pieredzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!