Foto: Shutterstock
Mūsdienās visai bieži no bērniem nākas dzirdēt: "Man sāp galva". Un iemeslu tam var būt gana daudz, taču vecākiem jāņem vērā – ja šādas sūdzības novēro bieži, obligāti ir jāvēršas pie ārsta, kurš nepieciešamības gadījumā nozīmēs arī kādus papildu izmeklējumus.

Bet piedāvājam iepazīties ar "Detimail" sagatavoto pediatres, bērnu neiroloģes atbildi kādai satrauktai mammai. Šeit un šeit atradīsi diskusijas par migrēnu bērniem "Cālis" forumā. Mammas atzīstas, ka migrēnai līdzīgas galvassāpes bērni var piedzīvot jau kopš četru gadu vecuma.

"Meitenei ir gandrīz 11 gadi, un piemeklējusi pirmā migrēnas lēkme – sākumā sāka sāpēt galva, tā kā "griežas gar acīm", pēc tam ļoti spēcīgi sāka sāpēt labās puses pieres daļa un acis, pēc stāstītā – tā, it kā dūrējs būtu. Parādījās slikta dūša, bet pēc tam vemšana, labās rokas pirksti palika nejūtīgi un notirpa. Pēc vemšanas kļuva vieglāk, bērns aizmiga. Pagulējusi 20 minūtes, atkārtojās tas pats – spēcīgas galvassāpes labajā galvas pusē, vemšana, aizmiga. Tas viss turpinājās 3-4 stundas. Temperatūra nebija. No rīta pamodās – viss labi. Pēc pusotras diennakts atkārtojās tieši tas pats, mats matā, bet turpinājās divas stundas.

Meitenei ir 11 gadi, augums 146 cm, svars 35 kg, menstruāciju nav, slimo reti, fiziska slodze ir neliela. Protams, pie neirologa iesim, bet, kas tas varētu būt? Vai tas varētu būt saistīts ar pubertāti? Paldies."

Atbild Alla Beļakova, pediatre, bērnu neiroloģe:

"Piekrītu, ka galvassāpju lēkmei ir migrēnas raksturojošas pazīmes. Migrēna bieži vien tiek nodota mantojumā. Iespējams, ka migrēnas parādīšanās pusaudža vecumā ir saistīta ar hormonālajām izmaiņām. Bet lēkmes iemesliem var būt dažādi stimuli: nogurums, neizgulēšanās vai arī pārāk daudz miega, ilgstoša televizora skatīšanās, darbošanās ar planšeti, īpaši viedtālruņiem un citiem ekrāniem. Pēc dzimumnobriešanas galvassāpes var pāriet. Bet, ja migrēna ir iedzimta, tad galvassāpes var saglabāties uz ilgu laiku.

Migrēnas gadījumā obligāti bērns ir jāizmeklē: jāveic elektroencefalogrāfija, galvas smadzeņu un kakla asinsvadu dupleksā skenēšana, lai novērtētu asinsvadu stāvokli."

Arī Starptautiskās miega apvienības (IHS) speciālisti norāda, ka bezmiega un galvassāpju problēma bērniem ir ļoti sarežģīta. Dažos gadījumos cēlonis ir galvassāpes un miega traucējumi ir blakusefekts, bet citreiz ir otrādi. Dažreiz abām šīm problēmām var būt vienots cēlonis, piemēram, atsevišķas pārtikas sastāvdaļas vai stress, kas izraisa muskuļu saspringumu. Te atradīsi 14 galvassāpju veidus, kā arī to, kā ar tām tikt galā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!