Foto: Shutterstock
Lai matemātika nekļūtu par "bērnības traumu", bērnam jāparāda, ka šis mācību priekšmets nav mocību instruments, bet gan palīgs dzīvei.

Pedagoģe Aleksandra Perfilova portālā "Parents" norāda, ka matemātika "jāreklamē" uzmanīgi, lai bērnam neizraisītu noraidošu reakciju. Par matemātikas tēmu ar bērnu runā nepiespiestā formā, kā rotaļājoties vai citu nodarbju laikā. Lūk, speciālistes ieteikti veidi, kā motivēt bērnu apgūt matemātiku ar prieku!

Parādi pozitīvos piemērus


Pastāsti bērnam par to, ka tiem, kuri zina matemātiku, ir labākas sekmes arī citos mācību priekšmetos. Matemātika uzlabo domāšanas ātrumu, bet pierādījumu teorija palīdz veidot loģiskās ķēdītes. Turklāt matemātika māca analizēt un vispārināt, domāt abstrakti, sistēmiski un nestandarta līmenī. Šīs prasmes noderēs jebkurā profesijā, pat ja tā nebūs saistīta ar rēķināšanu un skaitļiem.

Nerāj par kļūdām, bet meklē risinājumus


Šī pieeja ir ieteicama, gan runājot par mācību procesu kopumā, un īpaši jau par tādiem sarežģītiem priekšmetiem, kā matemātika. Nereti skolā bērni dzird izsmieklu un nepatīkamas piezīmes, kad kļūdās, – no citiem bērniem un pat skolotājiem. Tā rezultātā attīstītās "matemātiskā trauksme" – īpašs nemiera veids, kas rodas, kad rodas vajadzība risināt vienādojumus.

Lai mazinātu psiholoģisko spiedienu, ir svarīgi bērnam parādīt, ka kļūdīties ir normāli. Palīdzi viņam nebaidīties no kļūdām un kopā meklējiet risinājumus sarežģītiem uzdevumiem.

Parādi matemātikas lietderību parastā dzīvē


Prasi bērna palīdzību. Liec akcentus matemātikas nozīmei ikdienas dzīvē. Mājās notiek remonts un jāpērk tapetes – kopā ar bērnu izmēri sienu laukumu un parēķiniet, cik daudz tapešu ruļļus vajadzēs. Gatavo vakariņas – pastāsti, ka bez proporciju zināšanām būtu sarežģīti saprast, cik daudz ingredientu jāliek, lai ēdiens sanāktu garšīgs.

Pastāsti par to, ka viss, kas mums ir apkārt: mājas, gudrie palīgrīki, tilti, lidmašīnas un pat lidošana kosmosā – ir balstīts uz zināšanām matemātikā. Tas, kurš ar to spēj iedraudzēties, labāk saprot, kā viss būvēts pasaulē un īpaši dabā.

Padari mācīšanās formātu aizraujošu un nesarežģītu


Ja kaut kas neizdodas skolas rāmjos, izskati variantu par papildu izglītošanās iespējām. Interese par matemātiku bieži vien ir atkarīga no skolotāja, mācību metodes un formāta. Meklē pedagogus, kuri šajā mācību priekšmetā savā ziņā ir iemīlējušies, un progresīvas vietas, kur mācības norit spēļu formātā, un skolotāji apgūstamo materiālu izskaidro interesanti un bērniem saprotami.
Zemāk atradīsi virkni portāla "Cālis" arhīva rakstu par šo tēmu – kā un kāpēc ir vērtīgi bērnam palīdzēt iedraudzēties ar skaitļu pasauli.

Septiņi matemātikas vingrinājumi mazajiem bērndārzniekiem, ko paveikt mājās

Foto: Shutterstock

Varbūt ikdienā tam nepievēršam uzmanību, bet matemātiskas darbības mums ir visapkārt. Tieši tāpēc ciparu atpazīšana un skaitļu skaļa teikšana ir viena no lietām, ko svarīgi ir apgūt arī mazulim, īpaši ap divu līdz divarpus gadu vecumu, kad vārdu krājums veidojas plašāks, bet zinātkāre par ikdienas procesiem ir ļoti izteikta. Tāpēc apkopojām dažādas vienkāršas aktivitātes, kuras vari īstenot mājās ar bērnu ik dienas.

Lasīt vairāk

Kāpēc bērniem ir problēmas ar eksaktajiem priekšmetiem, atbild aritmētikas pedagoģe

Foto: Shutterstock

Kā vecāki ceram, ka mūsu bērns no skolas iznāks priecīgs, zinātkārs, radošs, gudrs, domājošs un pārliecināts par sevi, vai ne? Kāpēc mūsdienās tik daudz bērnu nevēlas iet uz skolu? Kāpēc viņiem ir nepatika pret matemātikas stundām, zema pārliecība par savām spējām un bailes kļūdīties?

Lasīt vairāk

Rēķināt galvā ātrāk nekā ar kalkulatoru – to bērniem sola mentālās aritmētikas apgūšana

Foto: Shutterstock

Matemātikas nodarbības parasti nav to populārāko ārpusskolas pulciņu vidū, ko bērni apmeklē ar aizrautību. Tomēr ir izņēmums – mentālā aritmētika. Ar šo metodi varot panākt, lai bērni matemātiku uztver ar prieku un pat vēl pirms skolas gaitu uzsākšanas spētu rēķināt galvā ātrāk nekā ar kalkulatoru.

Lasīt vairāk

Kā bērnam saprotamā veidā iemācīt matemātiku un ģeometriju; īsumā par 'Numicon' metodi

Dziļu izpratni par matemātiskām darbībām, ģeometriju un mērvienībām bērnam svarīgi veidot jau no mazām dienām. Matemātika attīsta loģisko domāšanu, spriestspēju un ļauj saskatīt dažādas sakarības. Taču kā bērnu šajā procesā ieinteresēt, lai matemātikas nodarbības skolā viņš sagaidītu ar prieku, nevis bailēm?

Lasīt vairāk

Matemātika, gribasspēks un... Kā izaudzināt bērnu par programmētāju. Un vai to vajag

Foto: Shutterstock

Ko darīt, ja ir vēlme iemācīt bērnam programmēšanu un to grib arī viņš pats? Kas būtu jāzina un kādas kļūdas nepieļaut? Meklējot atbildes uz šiem jautājumiem, mēs devāmies tur, kur bērnus māca programmēt jau 25 gadus, proti, uz programmēšanas kursiem "Progmeistars".

Lasīt vairāk

Pieci veidi, kā bērnam palīdzēt iemīlēt matemātiku

Foto: PantherMedia/Scanpix

Matemātika ir tas mācību priekšmets, kas bieži vien skolēniem nepatīk. Protams, tiem, kuriem šķiet, ka skaitļu zinātne nu nepavisam nepadodas. Nereti matemātika jau ģimenē tiek pielīdzināta teju bubulim. Kā palīdzēt pirmsskolas un sākumklašu vecuma bērniem to iemīlēt, "Letidor" stāsta sākumklašu skolotāja Valentīna Moškina, norādot, ka šie pieci vienkāršie ieteikumi noderēs gan vecākiem, gan kolēģiem – pedagogiem.

Lasīt vairāk

Bērniem problēmas ar matemātiku tiek 'mantojumā' no vecākiem, secinājuši zinātnieki

Ja tavam bērnam, domājot par matemātikas uzdevumu pildīšanu, parādās auksti sviedri, ielūkojies sevī! Amerikāņu zinātnieki secinājuši, ka līdzīga attieksme pret šo zinātni ir atkarīga ne tikai no bērna personīgajām spējām, bet arī no vecākiem, vēsta zinātnes jaunumu portāls eurekalert.org

Lasīt vairāk

Saskaiti, cik ir konfektes: Apgūstam matemātiku viegli

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja arī jums bērnībā un skolas gados matemātika nebija mīļākais priekšmets, ļoti iespējams, ka arī jūsu atvasei pirmie soļi ciparu pasaulē nenotiek viegli un graciozi. Patiesībā iespēja iemīlēt matemātiku ir gandrīz ikvienam mazulim, pie tam to var iemācīt paši vecāki un jau ļoti agrīnā vecumā. Izmantojot gardumus – konfektes, ābolus, cepumus, matemātikas likumsakarības apgūstamas vieglāk.

Lasīt vairāk

Špikeris vecākiem – kādas Montesori metodes palīdzēs bērnam attīstīt matemātiskās un loģiskās spējas

Foto: Shutterstock

Bez matemātikas un loģiskās domāšanas mūsdienās neiztikt, par to pēdējos gados daudz tiek runāts un domāts, kā sekmēt bērnu interesi par šīm lietām, kā uzlabot skolēnu sasniegumus tieši eksaktajos priekšmetos, kas, gribas vai negribas, ir pamatā daudzām citām zinātnēm. Kā attīstīt matemātiskās un loģiskās spējas ar rotaļām, izmantojot Marijas Montesori pedagoģijas metodes, savā grāmatā "Spēlējies un audz!" stāsta tās autore Zane Višķere.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!