Foto: Shutterstock
Maza bērndārznieka diena ir piepildīta visdažādākajiem notikumiem – rotaļas, pastaigas, vēl jāpaspēj paēst, pirms skriet tālāk. Bet kā ar atelpas brīžiem? Kad ir tas brīdis, kad mazais cilvēks no diendusas režīma pāriet uz ilgāku naktsmieru un negulēšanu pusdienlaikā?

Kā portālam "Bundoo" atklāj miega eksperte un terapeite Kima Vesta, divu līdz trīs gadus veciem bērniem naktsmieram jāilgst 10,5 stundas, bet diendusai – pusotru stundu. Četrus gadus veciem bērniem naktsmiera laiks palielinās līdz 11,5 stundām un var nebūt nepieciešama diendusa, taču 45 minūšu ilgam miera laikam dienas vidū vai diendusai laiku var atveltīt. Bet piecus gadus veci bērni naktī guļ 11 stundas ar mierīgu diendusu vai vienkāršu atpūtu pēcpusdienā.

Ņemot vērā to, ka divarpus līdz piecus gadus veci bērni jau prot izteikties, bērns apgūst arī prasmi atrunāties no diendusas gulēšanas. Taču vecākiem jānotur veselīga robeža, lai bērna naktsmiers joprojām būtu kvalitatīvs, norāda Vesta.

Tāpat šajā vecuma posmā ir svarīgi pāriet no redeļu gultiņas (ja tādu vēl izmantojat) uz "lielo bērnu gultu". Tas palīdzēs bērnam saprast, ka ir pienācis laiks citiem ikdienas ieradumiem, kas attiecas arī uz miegu, iesaka Vesta.

Ja bērnu skar gulēšanas problēmas – nenāk miegs, naktīs mostas – vecākiem jābūt vērīgiem, lai atrastu īsto brīdi, kad bērns ir pietiekami noguris, lai dotos gulēt, skaidro miega terapeite. Vesta gan uzstāj, ka problēmas neatrisināsies vienas nakts laikā un ir jābūt pacietīgiem.

Tā kā ir daudzi bērni ap četru gadu vecumu, kas itin labi spēj iztikt bez diendusas, jāielāgo, ka miera laiks pēcpusdienā jāievieš, lai bērns būtu atpūties. Miera laiks var būt veltīts grāmatu lasīšanai, laiskai guļai gultā vai kādai citai klusai nodarbei. Tomēr jāatceras, ka svarīgs joprojām ir režīms un tas, ka bērns vakaros gulēt dodas vienā laikā, lai naktī nogulētu nepieciešamās stundas netraucēti, uzsver Vesta, atsaucoties uz Starptautiskās pediatru asociācijas vadlīnijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!