Foto: Shutterstock

"Sveicināti, vēlētos pajautāt – esmu grūtniecības 9. nedēļā, strādāju spēļu zālē. Man bieži sāp lejas daļā un gurnos. Vai varētu visu atlikušo laiku ņemt slimības lapu līdz dekrētam?" šādu topošās mammas vēstuli saņēma portāls "Viņa".

Atbildi uz šo jautājumu sniedz Solvita Sukure, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte:

"Darbnespējas lapu izsniegšana ir ārstu kompetence un to regulē Ministru kabineta noteikumi "Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība".

Kam piešķir maternitātes pabalsts un kā to aprēķina

Maternitātes pabalstu piešķir, ja topošā māmiņa ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, atrodas grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā un par minēto periodu viņai ir izsniegta darbnespējas lapa (DNL) B.

Vidējo iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums.

Piemēram: ja grūtniecības atvaļinājums sākas 2018. gada jūlijā, tad vidējo iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķinās par 12 kalendāro mēnešu periodu no 2017. gada maija līdz 2018. gada aprīlim, saskaitot ienākumu summas, kas gūtas, strādājot pie darba devēja un dalot ar kalendāro dienu skaitu šajā periodā.

No kalendāro dienu skaita tiek izslēgti pārejošas darbnespējas periodi, par kuriem piešķirts slimības pabalsts (darbnespējas lapa B), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, kā arī bērna kopšanas atvaļinājuma kalendāra dienas.

Tas nozīmē, ka gadījumos, ja pirms grūtniecība atvaļinājuma, sievietei ir bijusi pārejoša darbnespēja un viņai ir bijusi izsniegta DNL B, tad šis fakts neietekmē vidējās algas apmēru. Proti, vidējā alga maternitātes (arī vecāku) pabalsta apmēra noteikšanai, tiks aprēķināta no darbā gūtajiem ienākumiem par periodu, kad sieviete strādājusi un šos ienākumus guvusi. Slimotās dienas, par kurām izsniegta DNL B, tiek izslēgtas no vidējās algas aprēķina.
Foto: Shutterstock

Slimības lapu A ārsts izsniedz par pirmajām 10 slimības dienām, un slimības naudu maksā darba devējs. Attiecīgi šī slimības nauda, tāpat kā darba alga, ir ienākumi, kurus gūst pie darba devēja un tā tiek iekļauta vidējās algas aprēķinā.

Par periodu, kad topošā māmiņa nav bijusi reģistrēta kā valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu veicēja (nav bijusi darba attiecībās), vidējo iemaksu algu nosaka 70 procentu apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī.

Vecāku pabalsts

Pēc tam, kad ir izmaksāts maternitātes pabalsts, māmiņa var pieprasīt vecāku pabalstu.

Vidējo iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina līdzīgi kā maternitātes pabalstam. Arī šajā gadījumā no 12 mēnešu perioda tiek izslēgtas pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

Atšķirīgi no maternitātes pabalsta, par periodu, kad topošā māmiņa nav bijusi reģistrēta kā valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu veicēja (nav bijusi darba attiecībās), vidējo iemaksu algu nosaka 40 procentu apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī."

  • Esi bērniņa gaidībās? Te vari iepazīties ar mazulīša attīstības gaitu, to, kad tev būtu jādodas vizītē pie ārsta un kādas izmaiņas gaidību laikā norisinās sievietes ķermenī. Kas tas ir? Portāla "Cālis" veidotais Grūtniecības kalendārs, kura tapšanā lielu artavu sniedza Rīgas Dzemdību nama speciālisti.

Fotogrāfijām pie raksta ir tikai ilustratīvs raksturs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!