Foto: Shutterstock
Bieži vien trakajā ikdienas skrējienā un no tā izrietošajā laika trūkumā vecāki velta nepietiekamu uzmanību, lai bērnos attīstītu radošumu, taču tieši, sākot no trīs gadu vecuma, ir īstais laiks, lai bērnā veicinātu intelektuālo un sīkās motorikas prasmju veicināšanu.

Šajā vecumposmā bērns uzdod neskaitāmi daudz jautājumu, un vecākiem, savukārt, ir grūti izdomāt, kādas radošas izklaides mazajam varētu piedāvāt. Un katram no vecākiem taču gribās, lai tieši viņa bērns izaugtu par radošu, talantīgu un spiest spējīgu būtni.

Portāls "Woman-rules.ru" piedāvā dažas radošu nodarbju idejas bērniem vecumā no trim līdz pieciem gadiem, bet vecāki paši varēs pārliecināties par to, ka vienmēr var atrast dažas minūtes brīva laika, lai bērnā attīstītu viņa spējas, pat tad, ja tu dzīvo neprātīgi aizņemtā režīmā.

Radošo nodarbju ietekme uz bērnu

  • Sīkās motorikas attīstībai ir nenovērtējama pozitīva ietekme uz galvas smadzeņu centriem, un tā ietekmē arī runas veidošanos;
  • Radošas nodarbes uzlabo attiecības ģimenē, to laikā nostiprinās draudzība starp bērnu un vecākiem, aug uzticēšanās vecākiem;
  • Pirmsskolas vecumā radošas nodarbes veicina pacietības, neatlaidības trenēšanu, kā arī loģisko domāšanu, kā arī skaistuma izpratnes veidošanos apkārtējā vidē.

Nodarbes ar bērnu, ko var veikt mājas apstākļos

Smilšu terapija

Smiltīm piemīt par sava veida ārstnieciska iedarbība, tās iedarbojas uz receptoriem un ir lielisks materiāls radošām izpausmēm. Šoreiz runāsim nevis par spēlēšanos smilšu kastē, bet ar mazo zīmēsim smiltīs. Nodarbes smiltīs piecu gadu vecumā var palīdzēt veicināt rakstītprasmes attīstību. Izber smiltis uz paplātes vai bļodā un, pirms sākt ar tām darboties, uz pāris minūtēm ieliec cepeškrāsnī vai saldētavā. Tas nepieciešams, lai stimulētu taustes sajūtas un sniegtu sava veida ārstniecisko efektu. Ar pirkstiem zīmējat ģeometriskas figūras, horizontālas un vertikālas līnijas, zigzagus, spirāles, pakāpeniski pārejot uz burtu rakstīšanu. Ar smilšu palīdzību tavs bērns ātrāk attīstīs kreatīvo domāšanu, zinātkāri un rakstītprasmi.

Foto: Shutterstock

Zobu pasta, sāls, līme un krāsas

Tu vēl neesi mēģinājusi zīmēt ar krāsām? Pamēģiniett! Tikai zīmējumus veidojiet uz krāsaina papīra, bet no virspuses, kamēr līme nav nožuvusi, pakaisiet sāli. Vai arī uz lapas uzzīmējiet koku un māju kontūras, bet pārējo laukumu noklājiet ar plānu kārtiņu vislētākās zobu pastas (lai nebūtu žēl iztērētā materiāla). Rezultātā šis radošais darbiņš iegūs ziemīgas ainavas izskatu, papildinot bērna zīmējumu kolekciju ar interesantas tekstūras darbu.

Aplikācija

Arī bērnudārzos četru gadu vecu bērnu nodarbību sarakstā ir iekļautas mācībstundas, veltītas aplicēšanai. Radi arī mājās ko interesantu, piemēram, akvāriju uz papīra lapas: lai bērns pats pielīmē vasarā pie jūras salasītus gliemežvāciņus, no krāsainā papīra izgrieztas zivtiņas, augus. Pamēģiniet radīt trīsdimensiju efektu – zivtiņas līmējot virs jūras augiem. Gan meitenēm, gan zēniem par lielisku izklaidi kļūs aplikācijās veidot pilsētu: iepriekš izgrieziet mašīnas, mājas, veikalus, cilvēkus, kokus. No žurnāliem izgrieztus attēlus ar dārzeņiem un augļiem līmējiet uz vienreizējās lietošanas šķīvjiem – tā jūs varat saplānot sev arī kādu ēdienkarti tuvākajām dienām. Var bērnam mācīt nevis griezt, bet plēst papīru – redzēsiet paši, cik unikālas formas aplikācijas izdosies.

Foto: Shutterstock

Pēdas mājas apstākļos

Parādi bērnam, kādas pēdas uz papīra var atstāt figūriņas, kas izgrieztas no kartupeļiem un citiem dārzeņiem. Lai vēl interesantāk un ķēpīgāk, figūras var pamērkt guaša krāsās.

Virtuve

Pieradini mazo palīdzēt virtuvē. Kamēr mamma gatavo, piedāvā mazajam uz šķīvīša izveidot cilvēku figūras ar kleitām no salātu lapām, parādi, kā rūpīgi var izveidot cilvēkam galvu no maizes kumosiņa. Arī garnējumu jebkuram ēdienam var izdomāt tavs mazulis. Jā, daži var teikt, ka spēles ar ēdienu nav laba lieta, bet ģimene šo visu pēc tam apēdīs. Ļauj mazajam darboties.

Spēle pirms miega

Bērns nepavisam negrib iet gulēt? Tad iemāci, kā no spilvena pagatavot lelli vai kādu interesantu zvēriņu: sasien spilvenu ar auklu, no gumijām izveido ausis, degunu. Varbūt mazajam ir pašam savas idejas? Pēc šādām nodarbēm arī miegs būs klāt.

Un neaizmirsti slavēt savu atvasi! Viss, ko viņš dara – tā ir māksla, jo, redz, otru tādu šedevru tu neatradīsi nekur. Un atceries, ka pirmsskolas vecums ir pats labākais laiks radošuma veicināšanai, šajā vecumposmā tiek ielikts būtisks pamats iztēlei, kas, savukārt, būs ļoti nepieciešama prasme tālākā attīstības posmā. Atrodi 10–15 minūtes sava dārgā laika, lai pabūtu kopā ar bērnu un pēcāk varēsi priecāties par viņa spējām skolas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!