Foto: Shutterstock
"Meitai ir astoņi gadi, viņa no trīs māsām ir jaunākā. Ja viņai mācību stundās viss izdodas, tad darbojas labi un uzmanīgi, bet ja kaut kas neizdodas, vienkārši pamet visu.

Viņa 1. klases mācību gada beigās boikotēja noslēguma kontroldarbu, izmētāja visas mantas un pateica, ka ir nogurusi un slikti jūtās. Kā viņai palīdzēt noskaņoties mācībām un normāli uztvert grūtības? Turklāt viņa bieži taisa kaprīzes, raud, kā maziņa būtu, negrib vākt savu istabu. Ko darīt?" pēc padoma portālā "Parents" taujā kāda mamma.

Atbild bērnu psiholoģe, bērnu un ģimenes neiropsiholoģe Natālija Naumova:


"Jūsu meita izvairās no potenciāli neveiksmīgām situācijām. Viņa atsakās pat pamēģināt, baidoties kļūdīties un saņemt jūsu nelabvēlīgo attieksmi par to. Viņa ir gatava ķerties klāt tikai tai lietai, kuras veiksmi var paredzēt iepriekš. Tāda uzvedība viņai ir novērojama gan ģimenē ar tuviniekiem, gan skolā ar skolotājiem un vienaudžiem. Viņa pat ir pārkāpusi noteikumus un atteikusies izpildīt kontroldarbu.

Tāpat jūs atzīmējat, ka meita bieži taisa kaprīzes, raud, atsakās sakopt savu istabu. Viss iepriekš minētais norāda uz to, ka viņai vēl ir nenobriedis emocionālais gribasspēks. Kāpēc tā? Iemesli var būt divi: bērna galvas smadzeņu struktūras attīstības īpatnības un ne īsti pareiza audzināšana.

Ar līdzīgu situāciju bieži saskaras bērni, kuru vecāki pārspīlēti rūpējas par viņiem. Tieši jaunākajam bērnam ģimenē bieži vien tiek pievērsta lielāka uzmanība. Visas viņa vēlmes cenšas izpildīt, lai tikai mazulis neraudātu, netaisītu kaprīzes un neskumtu. Pret bērnu tiek izvirzītas minimālas prasības, vecāki cenšas itin visā palīdzēt un pat izdarīt viņa vietā. Tā rezultātā bērnam nav iespēju iemācīties būt patstāvīgam un atbildīgam.

  • Šajā rakstā uzzini, kas ir vingrinājums "Saulīte", kas palīdz bērnam celt pašapziņu.


Ko darīt, kā palīdzēt meitai?

1. Parunā ar bērnu par šo problēmu. Uzzini, kā meita jūtas, kad saskaras ar grūtībām. Iespējams, viņai ir bail, viņa piedzīvo trauksmi, kaunu. Atbalsti meitu, nekritizē viņu.

2. Sniedz bērnam iespēju vairāk būt patstāvīgam. Ja viņa raud, skumst – tas ir normāli. Bērnam ir jāiemācās pārdzīvot sarūgtinājums, tikt galā ar savām emocijām, meklēt ceļus problēmas risināšanai.

3. Pasaki savai meitai, ka viņa ir paaugusies. Tagad viņai, kā jau visiem ģimenes locekļiem, ir iespēja palīdzēt tuviniekiem, un piedāvā viņai uzņemties kādus pienākumus mājsaimniecībā, tikai tādus, kas viņai ir pa spēkam.

4. Slavē, apskauj meitu. Katru vakaru pārrunājiet dienas gaitu, paslavē, kāda meita šodien bijusi malacīte, uzskaiti visus viņas labos darbiņus, sasniegumus. Viņā augs pašpārliecība, parādīsies ticība saviem spēkiem un radīsies stimuls censties un pieaugt.

Ja ģimenes spēkiem neizdodas tikt galā ar šo problēmu, var vērsties pēc palīdzības pie speciālista."

  • Šajā rakstā uzzini, kāpēc ir tik svarīgi bērnam ļaut kļūdīties.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!