Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja tavās mājās katrs rīts sākas ar cīņu, bet spēki, lai pieceltu bērnu uz skolu vai bērnudārzu, jau ir uz izsīkuma robežas, pamēģini izmantot šos sešus padomus, ko pēc speciālistu ieteikumiem apkopojis portāls Deti.mail.ru

Daži stingrāku uzskatu pediatri uzstājīgi iesaka arī garajās vasaras brīvdienās ievērot ikdienas režīmu – agri celties un agri doties pie naktsmiera. Taču, kā gan lai atsaka bērnam to laimi, par ko viņš sapņojis visu mācību gadu: izgulēties, cik tīk, rotaļāties ar draugiem līdz tumsai, noskatīties interesantas filmas, ar vecākiem izbaudīt piknikus, iet ciemos un apmeklēt koncertus, kad pie debesīm jau spīd mēnesgaisma… Tas vienkārši būtu netaisnīgi. Taču nu ir pienācis laiks atgriezties darba režīmā. Desmit dienas – ir minimālais termiņš, kādā var panākt, lai bērna atkal no rītiem varētu normāli piecelties un mācību stundā ar degunu nebakstītu grāmatas lapaspuses.

Pirmais solis. Katru dienu bērnam lieciet iet gulēt par pusstundu agrāk, pakāpeniski tuvojoties mazāko klašu skolēniem vislabākajam gulētiešanas laikam – pulksten 21. Pat tad, ja bērns paknosīsies kādas pārdesmit minūtes, vienalga – ieradums iet gulēt savlaicīgi – pamazām nostiprināsies.

Otrais solis. Pāreju uz jauno režīmu sāc brīvdienās. Vislabāk sākt sestdienā, pat, ja nav nepieciešams bērnu agri modināt un dzīt uz vannas istabu, un sēdināt pie brokastu galda, neatkāpies un sāc treniņu. Ļauj viņam pa gultu pavāļāties kādas 15 minūtes. Šajā situācijā visbūtiskākais ir, lai bērns noteiktā laikā pamostas. Ja joprojām pamošanās bērnam sagādā grūtības, iemāci viņam šādu vingrinājumu: guļot gultā, salikt plaukstas kulakos, bet tad ar spēku censties pirkstus iztaisnot.

Vingrinājumu jāatkārto, kamēr nesajūt enerģijas pieplūdumu. Vēl var ātri, ātri paberzēt rokas. Starp citu, šādi vingrinājumi ir ļoti noderīgi arī pieaugušajiem grūtos darba dienas rītos.

Trešais solis. Protams, brīvlaikā bērns ir pieradis ēst gana bieži, jo īpaši tad, ja viņš vasaru pavadījis pie vecmāmiņas laukos. Tagad ir laiks atkal atgriezties pie pareiza ēšanas režīma, sākumā – kaut vai tikai brokastu, jo tieši šī dienas pirmā ēdienreize organismam sniedz nepieciešamo enerģijas devu pirmajam dienas cēlienam. Brokastis jāēd ne vēlāk kā 40 minūtes pēc pamošanās. Nav izslēgts, ka šajā laikā bērnam apetīte vēl nebūs modusies. Pacenties viņam izdabāt, gatavojot tos ēdienus, ko bērns mīl jo īpaši.

Ceturtais solis. Katru dienu vismaz piecas minūtes kopā ar bērnu atkārto tās zināšanas jeb mācību priekšmetus, kas viņam padodas grūtāk. Piemēram, ja tā ir angļu valoda, palūdz bērnam patulkot kādu animācijas filmu. Grūtības rakstīt? Iesaki uz tāfelītes uzrakstīt kādu savu novēlējumu tētim/mammai, vecmāmiņai, bet pēc tam kopā pārrunājiet ieviesušās kļūdas.

Piektais solis. Radi pozitīvu noskaņojumu. Ja tu visu laiku atkārtosi frāzes: "Brīvdienas beigušās, tagad par visām izklaidēm jāaizmirst," tavam skolēnam nekāds entuziasms neradīsies. Tā vietā bērnam ar prieku atgādini par atkalredzēšanos ar skolas biedriem, varbūt pat noorganizē kādu satikšanos ārpus skolas vides, norādi uz jauniem un interesantiem notikumiem, kas sagaida jaunajā mācību gadā, nepārstājot atgādināt, cik daudz jauku lietu varēs uzzināt skolā.

Sestais solis. Godīgi bērnam atzīsties, ka arī tev atgriezties ikdienas režīmā pēc jauki pavadīta atvaļinājuma, nav viegli, tādēļ tu saproti, kā jūtas bērns. "Bet mēs viens otru varam atbalstīt. Sarunāsim, ka katru vakaru iesim pastaigāties pa parku, kur tu varēsi paspēlēties ar draugiem, bet es parunāšanos ar citām mammām, vai kopā aiziesim uz sporta laukumu. Vasara ir beigusies, taču neba viss labais līdz ar vasaras beigām pazūd, vai ne?" Apsoli bērnam, ka skolas sākumā tu nerāsies, ja viņa atzīmes nebūs tās labākās.

Vēlmju saraksts

Pēdējā laikā parādījusies tendence izveidot vēlmju sarakstu. Tu vari savas vēlmes ierakstīt piezīmju blociņā, uz tāfeles vai vēl kur citur. Tas ir kā pirms Ziemassvētkiem bērni gatavo dāvanu sarakstu, ko vēlētos saņemt no vecīša maisa. Kāpēc gan kopīgi ar bērnu neizveidot līdzīgu sarakstu jaunā mācību gada sākumā? Piemēram, ievēlieties, lai bērns laicīgi ietu gulēt, iemācītos pamosties pēc modinātājpulksteņa signāla, pats prastu sakārtoties skolai, pats iemācītos pagatavot brokastis, kā arī sekotu līdzi, lai viņa mobilais tālrunis vienmēr būtu uzlādēts.

Ko darīt, ja nekas no šī visa neizdodas?

Neaizmirst par maigumu. Pat, ja bērns nekādi negrib aizmigt saskaņā ar jaunajiem gulētiešanas paradumiem, vienkārši pasēdi blakus, pasaki kādus mīļus vārdus, palasi priekšā kādu mierīgāka sižeta grāmatu un paglāsti bērnu. Pats galvenais, nedraudēt ar sodiem. Lai bērns atslābinās, un pilnīgi iespējams, ka jau rīt viņš varēs aizmigt vēlamajā laikā.

Vēl pastāv arī dažas spēles, kas palīdz sasniegt to, lai bērns pats sagribētu palīdzēt tev. Viena no tām – "Sakiet viens otram komplimentus – paņemiet mīksto mantiņu un padodiet to viens otram, sakot visdažādākos komplimentus: "Es tevi mīlu par to, ka …" Vienu gājienu var pabeigt tikai ar vienu domu. Piemēram: "Es tevi mīlu par to, ka tu esi pats labsirdīgākais zēns uz pasaules, lai gan ne īpaši disciplinēts". Atbildes komplimentam jānāk no bērna puses. Pamazām, pēc uzslavu izteikšanas, var pāriet pie citām tēmām: "Es gribu, lai tu pieceltos, tiklīdz būs noskanējis modinātājs". Šāda spēle iedarbosies labāk, nekā 100 vecāku ierastie nogurdinošie izteicieni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!