Daudzi vecāki sūdzas, ka bērni viņus nedzird. "Jāsaka 100 reižu", "Kamēr nesāksi kliegt, neizdarīs", pazīstami izteicieni, ja ne paša mājās, tad gan jau, ka dzirdēti kaut kur citur. Kādēļ tad tā notiek? Tādēļ, ka mēs, vecāki, neņemam vērā dažas īpatnības bērna audzināšanā, kā arī pieļaujam ne mazums kļūdu attiecībās ar bērniem. Ja vēlies, lai bērns tevi dzirdētu un paklausītu, portāls "Woman-rules" piedāvā astoņus ieteikumus vēlamajai rīcībai no vecāku puses.

Uzturi ar mazuli acu kontaktu

Atceries, ka bērns spēj koncentrēties tikai uz vienu darbību (piemēram, uz torņa būvēšanu no klucīšiem). Nav vērts dusmoties, ka bērns, kurš aizrāvies ar spēli, tevi ignorē. Viņš vienkārši nav spējīgs tevi sadzirdēt. Tādēļ, ja tu vēlies kaut ko bērnam pateikt, apsēdies viņam blakus, pieskaries un paskaties bērnam acīs. Tikai tad, kad acu kontakts nodibināts, mazulis tevi sadzirdēs.

Sniedz īsus, no vienas darbības sastāvošus norādījumus

Sadali sarežģītus uzdevumus vairākos vienkāršos. Piemēram, tā vietā, lai sacītu: "Novelc jaku, kurpes, mazgā rokas un pie galda", labāk teikt: "Novelc jaciņu". Pagaidi kamēr bērns izpilda šo lūgumu un tikai tad saki nākamo – par kurpēm, roku mazgāšanu un ēšanu. Savas prasības formulē pavisam īsi, jo gari pātari jauc bērnam galvu, un viņš vienkārši var pazaudēt sarunas tēmu.

Izvairies no neskaidriem norādījumiem

Piemēram, "tu vēl ilgi smiltīs turpināsi rakāties?" vai "tev kā, patīk staigāt netīru muti?". Bērni visu uztver burtiski. Tādēļ savas prasības formulē tā, lai tās var saprast – bez zemtekstiem.

Runā mierīgi, bez kliegšanas

Atceries, ka kliegšana var bērnu tikai nobiedēt un radīt trauksmi. Pārbiedēts bērns patiešām tevi nedzirdēs…

Negaidi, ka mazulis nekavējoties mainīs savu uzvedību

Vienmēr sniedz mazulim noteiktu laiku, kurā viņam ir jāsāk vai jāpārtrauc kāda darbība. Piemēram, jūs abi pastaigājieties parkā, bet laiks doties mājās un mazulis nekādi nevēlas pārtraukt spēli. Brīdini bērnu, ka pastaigas laiks iet uz beigām, ka viņš vēl trīs reizes var nobraukt pa slidkalniņu, pirms doties mājās.

Izvairies no "ne" lietošanas savās prasībās

"Neskrien peļķē!, ""Neklauvē pie durvīm!" – bērns uztver bez šiem divu burtu salikuma "ne". Un bērns turpinās skriet pa peļķēm vai speciāli klauvēs pa durvīm. Saki to citādi: "Apiesim peļķi pa ietvi" vai "Tu varētu durvis aizvērt klusiņām kā pelīte?".

Pārtrauc visu laiku bērnu pieturēt

Bērns, kuram visu dienu saka: "Oi, tur nokritīsi, nelien", "Stāvi, tur ir augsts", "Uzmanīgi, pakāpiens," "Nenokrīti!" – pēc kāda laika vienkārši pārstās uzklausīt mammas teikto, šie vārdi viņam kļūs par fonu.

!Svarīgi

Ja vēlies, lai bērns tevi dzirdētu, iemācies sadzirdēt arī viņu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!