Foto: Shutterstock
Visi vecāki vēlas būt ideāli, nu vismaz – tuvu ideāliem, taču ne vienmēr tas tā izdodas. Dzīve ir dzīve, un dažreiz bērna audzināšanā nākas pārkāpt kaut kādus noteikumus, par kuriem runā psihologi. Starp citu, bērni parasti to pat nepamana, bet paši vecāki nevienam par to neatzīstas.

Lūk, portāls "Parents" ar nelielu humora piedevu nosauc 11 lietas, ko dara vairums vecāku, taču paši par to klusē, jo ir taču pārkāpti pareizas bērna audzināšanas principi! Iepazīsties ar šīm lietām un padomā, vai arī uz tevi tas attiecas.

Melo saviem bērniem

Mēs saviem bērniem sakām, ka godīgums ir labākā politika. Tomēr ne vienmēr paši praktizējam to, ko sludinām. Dažreiz vecāki melo, lai pasargātu bērnus, izvairītos no neērtām tēmām vai vienkārši tādēļ, lai vieglāk tiktu galā ar bērna kaprīzēm, piemēram, kad izliekamies, ka saldējuma kiosks negaidīti ir "aizslēdzis" durvis.

Pārkāpj "ekrānlaika" noteikumus

Vecāki parasti ierobežo laiku, kādā bērniem ir atļauts skatīties televizoru vai uzspēlēt kādu spēli viedierīcē. Bet dažreiz mammai un tētim vienkārši ir nepieciešams "piesēdināt" bērnu pie planšetes, lai viņš pats sevi nodarbinātu, bet vecāki tikmēr varētu padarīt kaut ko sevis labā. Tāpēc vecāki ļauj mazuļiem skatīties multfilmas vai spēlēt videospēles nevis konkrētu laika periodu, bet daudz ilgāk.

Tēlo, ka guļ

Ārvalstu izdevuma "The Guardian" veiktā aptauja liecina, ka aptuveni 11 procenti vecāku atzinušies, ka simulē miegu, lai viņiem nebūtu jāceļas un jāaprūpē raudošs bērns. Un aptuveni tikpat daudz vecāku arī izlikušies, ka guļ, kad viņu bērni jau bija nedaudz paaugušies un no rīta iebrāzušies vecāku guļamistabā ar cerību parotaļāties.

Slēpjas vannas istabā, lai atrastu "laiku sev"

Jā, daudzi vecāki dažreiz slēpjas vannas istabā, lai iegūtu nedaudz brīvības sajūtas no saviem bērniem. Vannas istaba bieži ir vienīgā vieta, kur viņi var pabūt vienatnē. Kāda mamma, kura ir arī blogere, atzīst: "Mana veselā saprāta saglabāšana nāk par labu visiem. Tāpēc tad, kad jūtos nogurusi, savai ģimenei saku, ka man jāapmeklē tualete. Varbūt, ka kādudien viņi sapratīs, ka patiesībā es tur atpūšos no viņiem, bet šī diena vēl nav pienākusi."
Foto: Shutterstock

Piedzīvo atvieglojuma sajūtu, redzot, ka kāds svešs bērns uzvedas briesmīgi

Pēkšņas bērna histērijas veikalā, kaprīza kliegšana kafejnīcā, skaļa raudāšana ielas vidū – droši vien, ka ikviens vecāks kaut reizi dzīvo ar ko līdzīgu ir saskāries.

Un kad mēs redzam, ka kāds cits bērns uzvedas ne tajā labākajā veidā, mēs jūtam līdzi viņa vecākiem, vēlamies palīdzēt. Taču vienlaikus vairums vecāku piedzīvo atvieglojuma sajūtu, redzot, ka svešs bērns uzvedas tikpat iracionāli, kā arī viņu pašu. Tātad, viss ir kārtībā, un tā ir parasta lieta.

Izspiego savus bērnus

Vecāki vēlas zināt, ar ko nodarbojas viņu bērni, ar ko pavada laiku kopā un kādās sociālo tīklu platformās viņi komunicē ar citiem. Un lai gan savstarpēja uzticēšanās, protams, ir svarīga, ziņkārība un nemiers var pamudināt mammas un tētus spiegu darbiem. Mūsdienās tas nozīmē vairāk, nekā bērna dienasgrāmatas lasīšanu. Vecāki izmanto lietotnes, lai izsekotu, kur pārvietojas viņu bērns, lai ierakstītu viņu sarunas un sekotu viņu darbošanās sociālajos medijos.

Neliela kontrole vecākiem var sniegt pārliecības sajūtu. Bet vecākiem vajadzētu atšķirt veselīgu monitoringu un uzmācīgu spiegošanu, iesaka speciālisti.

Atļauj bērnam gulēt pie sevis

Pat tad, kad esi nolēmis bērnu "sūtīt" uz viņa istabu, vairums vecāku laiku pa laikam pārkāpj kopīgās gulēšanas noteikumu. ASV Nacionālā miega fonda pārstāvis Džodijs Mindels vietnē "WebMD" uzsver, ka vecāki parasti to atļauj divu iemeslu pēc: "Pirmais ir ģimenes dzīvesveida lēmums; tas ir svarīgi vecākiem. Otrs iemesls ir nevēlēšanās piecelties un saprast problēmu, kad bērns nakts vidū ierodas pie tevis."

Aplaiza pirkstus un ar tiem notīra bērna seju

Protams, tas nav higiēniskākais ieradums, taču izmisuma brīdī bieži ir vajadzīgi arī izmisuma pilni mēri. Ja bērnam uz lūpām palicis saldējums vai kādi netīrumi uz sejas, tas ir ātrākais veids, kā tos notīrīt.

Bet vietnē "Boston Parents Paper" speciālisti norāda, ka mazulim šāda vecāku rosīšanās var būt nepatīkama, īpaši, ja tas notiek publiskā vietā. Tāpēc, lūdzams, vienmēr sev līdzi nēsā mitrās salvetītes.

Pārbauda, vai saldi čučošais jaundzimušais elpo

Kaut kādā brīdī ikviena jaunā māmiņa pieķers sevi, ka panikā skrien pie bērna gultiņas, lai pārliecinātos, ka mazulītis vēl elpo.

Šis asi izteiktais nemiers parasti pāriet, bet ASV Ziemeļrietumu Universitātē veikts pētījums parādīja, ka obsesīvi-kompulsīva uzvedība jaunajām mātēm var būt hormonālo izmaiņu rezultāts un attīstīties par psiholoģiskiem traucējumiem.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ēd to, ko bērni nav apēduši

Vecākiem ir tendence atvirzīt personīgās vajadzības otrajā plānā, tiklīdz parādās bērns. Svarīgas nodarbes, piemēram, gardas pusdienas vai vakariņas, pēkšņi kļūst nebūt ne obligātas. Ēdiens vienkārši pārvēršas degvielā. Vairums mammu atzīst, ka apēd savu bērnu neapēsto ēdienu. Te vistas gabaliņš, te nedaudz makaroni ar sieru, un ja paveiksies, nedaudz arī neizdzertas ābolu sulas.

Apskauž savus bezbērnu draugus

Vecāki bezgalīgi mīl savus bērnus, bet dažreiz viņiem vajadzīga kāda brīvdiena. Bet šajā "darbā" tādu nekādi nevar saņemt. Un ir absolūti normāli, ka vecākiem dažreiz parādās skaudība pret saviem bezbērnu draugiem. Jauno vecāku acīs cilvēki bez bērniem var darīt visu, ko vēlas, iet, kur vien ienāk prātā, un no rītiem gulēt tik ilgi, cik paši vēlas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!