Foto: Shutterstock
Vasaru iemūžināt var ne tikai skaistās fotogrāfijās, bet arī radošos darbiņos. Ja ir vēlme nodarbināt mazo rakari ar kādu aizraujošu nodarbi, dodieties uz tuvāko ziedu pļavu vai savu piemājas puķu dobi pēc iedvesmas – no ziedlapiņām un puķu galviņām var uztaisīt starp smagām grāmatām iespiestus herbārijus, krāšņu pastkarti un citus jaukumus.

Ziedu vākšana liks bērniem pavadīt laiku svaigā gaisā, kā arī izglītoties – izstāsti un parādi bērnam dažādu šķirņu ziedus, bet radošumu modini, ierosinot uztaisīt kādu mākslas darbu. Stāsti bērnam, ka puķes ir vajadzīgas bitēm un citiem kukaiņiem, lai vāktu ziedputekšņus un nektāru, kā arī noplūkšanai izvēlieties dažādu veidu ziedus, lai apgūtu pēc iespējas vairāk, ierosina portāls "National Geographic". Ziedu plūkšanai visieteicamākā būs saulaina diena, kad ziedlapiņas ir visstingrākās. Ko iesākt ar salasītajiem ziediem? Lūk, dažas idejas iedvesmai!

Sava herbārija veidošana

Viena no visvienkāršākajām lietām, ko kopā varat izdarīt, ir izveidot savu herbāriju. Sagatavojiet smagākas grāmatas, starp kurām ziedus nospiest, kā arī plānas papīra lapas (avīzes tam derēs lieliski), papīra dvieļus un rakstāmo. Ziedu ļauj bērnam likt uz papīra un kopā uzrakstiet tā nosaukumu, kā arī datumu un noplūkšanas vietu (tas mācīs bērnam dokumentēt ievākto materiālu gluži kā botāniķim). Virsū ziedam liec papīra dvieļa loksni, bet sagatavoto herbāriju – starp smagajām grāmatām nospiešanai uz vienu līdz divām nedēļām. Pēc tam būsiet ieguvuši savus izkaltētos ziedus vai ziedlapiņas, kuras pēc tam var ielīmēt kādā kladītē vai vēl labāk – nospiestos ziedus izmantot citiem radošiem darbiņiem.

Vasaras ziedu pastkarte vai grāmatzīme

No augstāk aprakstītajiem herbārija ziediem varat kopīgi izveidot pastkartes vai grāmatzīmes. Tas izdarāms pavisam vienkārši – vajadzēs vien stingrākas kartona loksnes, līmes zīmuli, šķēres, lineālu un parasto zīmuli. Ar bērnu izlemiet, cik lielas pastkartes vai grāmatzīmes vēlēsieties veidot. Atceries, ka pastkartītes ir A6 formātā, bet grāmatzīmes – šauri un gareni taisnstūri.

Ar lineāla un parastā zīmuļa palīdzību savelciet uz kartona loksnes nepieciešamos izmērus, lai ar šķērēm izgrieztu pastkaršu un grāmatzīmju loksnes pamatam. Pēc tam uz kartona loksnītēm veidojiet izkaltēto ziedu kompozīciju, kuru ar līmes zīmuli rūpīgi uzlīmējiet uz papīra. Un viss – tik vien darbiņa! Grāmatzīmes izmanto tām paredzētajā veidā. Bet ziedošo pastkarti, kas atgādinās par vasaru, nosūti kopā ar bērnu, piemēram, vecmāmiņai – iedomājieties viņas prieku, saņemt pastkastītē īstu, pašu veidotu un ar roku parakstītu pastkarti!

Foto: Shutterstock

Gleznošana ar ziediem

Bērna paša salasītie ziedi var kalpot kā svarīgākais gleznotāja instruments – ota. Jā gan – stingrie ziediņi var kalpot kā otas galviņas un pat zīmogi. Lai gleznotu ar ziediem, vajadzēs salasītas puķes ar stingru un izteiktu ziedu, biezas guaša krāsas, papīru gleznošanai, kā arī vienreizējos papīra šķīvīšus, uz kuriem uzlikt krāsu ērtākai gleznošanai.

Pirms gleznošanas apgriez īsākus puķu kātus, bet nenogriez pavisam, lai bērnam "otu" būtu ērti turēt. Pēc tam jau atliek bērnam brīvi darboties. Puķi gleznošanai izmanto tāpat kā otu, skatoties, kā tā, iemērkta krāsā, uz lapas veido līnijas un tekstūru. Tāpat māci bērnam veidot zieda nospiedumu uz papīra, rūpīgi to piespiežot un vērojot, kā gleznā paliek katras ziedlapiņas nospiedums. Ļauj bērnam vaļu un izdomu, lai radītu savu mākslas darbu, gleznojot ar puķēm!

Ziedlapiņu vitrāža

Ja tavai atvasei ļoti patīk plūkt puķes un jo īpaši – atdalīt to ziedlapiņas, šis būs īsti piemērots radošais darbiņš. Ziedlapiņu košumu varat iemūžināt mazā vitrāžā, kas uztaisīta ar caurspīdīga līmpapīra vai līmplēves palīdzību. Vitrāžām vajadzēs cietāka krāsainā kartona loksnes, līmplēves loksnes (tās var iegādāties rokdarbu un hobijpreču veikalos, kā arī būvmateriālu veikalos), kā arī šķēres un, protams, ziedi, no kuriem iegūt ziedlapiņas.

Vispirms izveidojiet rāmīti – kartona loksni pārloka uz pusēm, ar šķērēm izgriež vidu, atstājot aptuveni divus centimetrus platu maliņu. Rāmi atloka vaļā – nu ir gatavs vitrāžas ietvars. Līmpapīru piegriež tā, lai tas būtu nedaudz lielāks par kartona rāmīti, – nepieciešamas būs divas līmpapīra loksnes. Uz galda izklāj vienu līmpapīra loksni (ar lipīgo pusi uz augšu), bet virsū tai uzliek krāsaino rāmīti. Tad iekš rāmīša uz līmpapīra ļauj bērnam salikt ziedlapiņas tādā kompozīcijā, kā mazais rokdarbnieks vēlas.

Kad kompozīcija izveidota, rūpīgi uzlieciet virs ziedlapiņām otru līmpapīra loksni (ar lipīgo pusi uz leju), lai tā nosegtu kā ziedus, tā rāmīti. To rūpīgi piespiež, lai neveidotos gaisa burbulīši un maliņas būtu līdzenas. Tad lieko līmpapīru gar rāmīša malām apgriež un viss – ziedlapiņu vitrāža gatava!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!