Foto: PantherMedia/Scanpix
Nupat vēl Kristīne lietišķi runāja pa tālruni ar mājas apdrošināšanas konsultantu. Un tiklīdz viņa nolika klausuli un pievērsās savam piecus mēnešus vecajam dēlam, viņas balss izmainījās, tonis kļuva augstāks un ar uz augšu paceltām uzacīm un savilktām lūpiņām viņa viņam teica: "Nu, ko tad dara mans zaķītis?", diezgan ierastu situāciju modelē Labklājības ministrijas speciālisti, kuri konsultē par mazuļa valodas veidošanās procesu.

Pārspīlētā mīmika un paaugstinātais, gaišais balss tonis - ko eksperti sauc par "aukļu valodu" – mazulim ir labākais valodas veicināšanas veids. Augstus balss toņus mazuļi saklausa īpaši labi, viņu uzmanību piesaista pārspīlētā sejas izteiksme, un viņi tiek rosināti atdarināt skaņas. Tāpēc Kristīne, tāpat kā daudzi vecāki, intuitīvi darīja pareizi. Tavs mazulis spēj un grib mācīties runāt. Lai viņam tas izdotos, jau no paša sākuma viņam ir nepieciešams sarunu partneris.

No pirmās dzīves dienas mazuļi komunicē ar apkārtni. Sākumā viņi to dara ar ķermeņa valodu. Viņi labprāt uzlūko mammu, tēti un citus cilvēkus, kuri viņiem tuvojas. Viņi vicina rociņas un kājiņas, un kustina muti. Klāt nāk arī raudāšana un kliegšana, ar ko viņi pauž to, ka viņiem nav labi, un arī lallinošas "labsajūtas skaņas", un pēc tam arī smaidīšana.

Jau sākumā mazulis vēro to cilvēku ķermeņa valodu, kuri ar viņu runājas un viņu aprūpē. Acu kontakts, stāja, balss nokrāsa un valodas melodija sniedz mazulim būtisku informāciju.

Tāpēc jau no paša sākuma daudz runājieties ar savu bērnu. Zīdaiņi un mazi bērni attīsta runas spējas saskaņā ar viņu "iekšējo plānu." Šā procesa secība visiem bērniem ir apmēram vienāda, tomēr laikposmi var būt ļoti atšķirīgi.

Cik mēnešos mazulis sāk izrunāt pirmos vārdus?

Foto: PantherMedia/Scanpix

“Treniņiem” – nē, labāka ir vienkārša saruna

Foto: PantherMedia/Scanpix

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!