Foto: Shutterstock
Kopīgi pavadīts laiks ar bērnu – tā vecākiem ir ne tikai liela vērtība steidzīgajā ikdienas ritmā, bet iespēja darīt ko tādu, kas palīdzēs bērna pilnvērtīgai attīstībai. Un kad tad, ja ne šobrīd, kad bērns vēl nav izaudzis līdz patstāvīgam pusaudzim, kuram vecāku izdarības vairs nav prātā. Ņem pie rokas savu zinātkāro bērndārznieku un ļaujieties kopīgu rotaļu priekiem!

Agrīnie gadi ir laiks, kad likt pamatus tam, lai bērns būtu priecīgs un vesels arī tālākajā dzīvē. Nodrošinot drošu, mīlošu un atbalstošu vidi, tu kā vecāks parūpēsies, lai tavs bērns attīstītos emocionāli un mentāli. Lūk, piecas jautras aktivitātes, ko iesaka UNICEF speciālisti, lai tu satuvinātos ar savu bērnu un attīstītu viņa prātu!

Klusināta sarunāšanās

Atrodiet laiku, lai kopā ar bērnu atpūstos un klusināti sarunātos. Izklājiet istabu ar mīkstām segām un spilveniem, iekārtojieties ērtāk un – uz priekšu! Paturi bērna roku, smaidiet, čalojiet par dienas notikumiem un gaidāmo. Ieklausies savā bērnā un pozitīvi atbildi, kad tavs bērns dalās ar tevi stāstāmajā. Ieguvumi – tas nomierinās tavu bērnu, ļaus jums satuvināties un radīs bērnā drošības sajūtu, ka vecāki ir viņam blakus.

Vai vari mani atdarināt?

Un kad jūs pēdējo reizi spēlējāt atdarināšanas vai papagaiļu spēli? Ņem bērnu pie rokas, nostājies viņa priekšā un uzsāc jautro rotaļu sakot: "Vai vari mani atdarināt?" Jūs varat dejot, šķobīt sejas jautrās grimasēs, izlikties, ka esat eksotisks Āfrikas zvērs – galvenais mērķis ir censties vienam otru attēlot. Ieguvumi – bērns mācās mīmiku un attīsta savu iztēli.

Kas tā par skaņu?

Cik gan daudz skaņu var sadzirdēt, atverot logu vai izejot ārpus mājām! Ņem mazo rakari pie rokas un izejiet piemājas pagalmā vai vismaz atveriet logus. Ieklausieties skaņās un jautā bērnam, ko viņš dzird – vai tie ir putni, vēja šalkas koku galotnēs, tālumā braucoši auto? Liec bērnam uzminēt skaņas, atdarināt tās. Ieguvumi – bērns iemācīsies, kā klausīties un identificēt dažādas skaņas.

Zeķu leļļu teātris

Kad jūs pēdējo reizi mājās spēlējāt leļļu teātri? Uztaisiet no zeķēm un novalkātu drēbju auduma gabaliņiem roku lelles. Ņem talkā lāpāmadatu un diegu, piešujot lellei pogas, dažādu tekstūru auduma gabaliņus un striķīšus. Izmantojiet lelles, lai sarunātos viens ar otru, spēlētu ar lellēm teātri, piešķirtu katrai īpašu balsi un stāstu. Ieguvumi – šāda nodarbe attīstīs bērna iztēli, palīdzēs izprast stāsta struktūru, kā arī atdarināt un izprast dažādas emocijas.

Zīmējiet ģimeni un draugus

Nākamreiz, kad ļausieties mākslas priekiem, dariet to ar mērķi – ar zīmuļiem, krītiņiem, flomāsteriem vai citām krāsām liec bērnam uzzīmēt ģimeni, kādu viņš to redz. Palīdzi atvasei un lielajā zīmējumā iekļaujiet arī savu māju, četrkājainos mīluļus, tuvākos draugus vai citas tuvas lietas. Ieguvumi – šī nodarbe attīsta veiklību, audzina bērnā izpratni par ģimeni, attīsta radošumu un iedrošina bērnu runāt par viņa emocijām un jūtām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!