Brīvlaikā skolēniem ir vairāk laika, ko viņi var veltīt savām interesēm, tostarp aktivitātēm internetā. Dažkārt viņa nezināšanas, neapdomības vai citu ļaunprātīgas rīcības dēļ bērns tiek pakļauts kiberuzbrukumam jeb emocionālajai pazemošanai internetā, tāpēc vecākiem ir jāprot gudri un pārdomāti pārraudzīt atvašu aktivitātes internetā.

Tuvojoties skolēnu pavasara brīvdienām, mobilo sakaru operators "Bite" kopā ar iniciatīvas "Iekod pirkstā!" ekspertiem ir apkopojis praktiskus padomus vecākiem, kā sekot līdzi savas atvases aktivitātēm internetā, neierobežojot bērna privāto telpu.

Lai arī daudzi vecāki savu atvaļinājumu pielāgo skolēnu brīvlaikam, liela daļa tomēr strādā, ļaujot atvasēm dzīvoties savā vaļā vai uzticot viņu pieskatīšanu auklēm, vecvecākiem un tamlīdzīgi, tāpēc nevar pārraudzīt bērnu ikdienas gaitas nepārtraukti.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Uzticības tālrunis pērn saņēma 200 ziņojumus par kibermobinga gadījumiem. Taču eksperti norāda, ka reālā situācija ir nopietnāka, jo daudzi gadījumi netiek atpazīti vai par tiem netiek ziņots.

Bērnu un pusaudžu psiholoģe Gunita Kleinberga atzīst, ka ir ļoti grūti paskaidrot bērniem, sevišķi pusaudžiem, kuriem ir svarīgi apliecināt savas privātās telpas robežas, kāpēc vecākiem vajadzētu sekot līdzi viņu aktivitātēm internetā. Tāpēc vecākiem ir ļoti rūpīgi jāizvēlas veids, kā runāt par šo tēmu ar savām atvasēm.

"Salāgot savu intuīciju, sabiedrībā aktuālu problēmu un bērna un pusaudža pasaules redzējumu – vecākiem tas ir liels izaicinājums. Savukārt bērni vecāku rūpes nereti nenovērtē – viņiem tās šķiet pārspīlētas. Tieši tāpēc, uzsākot ar atvasēm sarunu par kibermobingu, vecāki visbiežāk saņem emocionālu pretreakciju. Lai no tā izvairītos, ir svarīgi uzsvērt galveno – vecāku mērķis ir palīdzēt bērnam izvairīties no dažādiem drošības riskiem, nevis pārkāpt viņa privāto telpu. Tāpat ir jārada bērnam pārliecība, ka viņa viedoklis ir sadzirdēts, novērtēts un tiek ņemts vērā," skaidro psiholoģe.

Pieredze liecina, ka nopietnas kibermobinga situācijas var izraisīt pat šķietami nevainīgs joks. Tāpēc eksperti ir vienisprātis – šīs problēmas risināšanā ir jāiesaista visi iespējamie līdzekļi, tostarp tehnoloģijas.

Foto: Shutterstock

Ņemot vērā, ka lielu daļu sava laika bērni pavada sociālajos tīklos, ir vērts atcerēties, ka sociālo tīklu profilus var iestatīt privātā, nevis publiskā režīmā, kas ļauj to saturu rādīt ierobežotam lietotāju lokam. Tāpat sociālajos tīklos, piemēram, "Instagram" un "Facebook" ir iespēja arī regulēt komentāru plūsmu. Viena iespēja – ievadīt noteiktus atslēgas vārdus, kas liedz citiem lietotājiem iespēju rakstīt rupjus, aizkarošus un līdzīgus komentārus bērna profilā. Otra – liegt svešiniekiem publicēt jebkādu informāciju atvases profilā.

Parūpēties par bērnu drošību internetā ļauj arī daudzveidīgas datorprogrammas un mobilās aplikācijas, kas nodrošina iespēju gan noteikt saturu, kas atvasei ir pieejams internetā, gan sekot līdzi viņas ikdienas gaitām. "Bites" tehnoloģiju eksperti ir apkopojuši populārākās no tām.

"Norton Family" – monitorē bērna tiešsaistes aktivitātes

Satura pārraudzības programma, kas ļauj noteikt, kādas interneta vietnes bērns drīkst apmeklēt, kā arī sekot līdzi tam, kādus atslēgas vārdus viņš ievada interneta meklēšanas rīkos, piemēram, "Google". Ar tās palīdzību var monitorēt arī atvases aktivitātes sociālajos medijos, piemēram, cik bieži bērns izmanto savus sociālo tīklu kontus, kādu informāciju par sevi norāda šo kontu profila iestatījumos, kādu saturu publicē. Vienlaikus tā sniedz iespēju arī pārraudzīt, kādus video bērns ir skatījies internetā. Paredzēta izmantošanai gan datoros, gan viedierīcēs.

Foto: Shutterstock

"Mama Bear" – palīdz noteikt bērna atrašanās vietu gan fiziskā, gan digitālā vidē

Mobilā aplikācija, kas ļauj sekot līdzi visām bērna mobilajā ierīcē ienākošajām un izejošajām īsziņām, kā arī viņa aktivitātēm sociālajos tīklos. Pateicoties iebūvētajai GPS tehnoloģijai, tā spēj arī aprēķināt, ar kādu ātrumu bērns pārvietojas, un tā uzzināt, ka bērns konkrētajā brīdī ir, piemēram, sabiedriskajā transportā vai brauc ar velosipēdu mājās.

"Kaspersky Safe Kids" – pieskata bērna aktivitātes digitālajā pasaulē un ārpus tās

Šī ir viena no daudzpusīgākajām satura pārraudzības programmām, kas paredzēta izmantošanai gan datoros, gan viedierīcēs. Tā palīdz uzraudzīt bērna aktivitātes internetā, piemēram, sociālajos tīklos publicētos ierakstus un apstiprinātos draugus. Tāpat tā ļauj noteikt atvases mobilās ierīces (attiecīgi – arī bērna) atrašanās vietu, kā arī akumulatora uzlādes līmeni, kas ļauj nodrošināties pret situācijām, kad atvase nav sasniedzama, jo telefons ir izlādējies. Vēl vecāki var saņemt dažādus bērnu psihologu padomus par interneta drošības jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!