Foto: Shutterstock
Beidzoties vīrusu sezonai, bērniem mēdz saasināties dzirdes problēmas. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ārsti apkopojuši biežākās pazīmes, kas var par to liecināt.

Bērna dzirdes orgāns sāk darboties no 21. grūtniecības nedēļās. Tas ir laiks, kad vecākiem jāsāk domāt, ko runā un kādā troksnī atrodas topošā mamma. Dzirdes orgāns izmēru ziņā paliek nemainīgs arī pēc piedzimšanas un pieaugušā vecums. Tūlīt pēc piedzimšanas bērns dzird subjektīvi mazāk, bet objektīvi dzirde viņam ir laba.

Laba dzirde ir spēja sadzirdēt visas skaņas, kas jādzird cilvēkam ar dabas dotajiem resursiem, kā arī spēja dzirdēt noteiktus frekvenču diapazonus noteiktā skaļuma gradācijā. Bērnam skaļuma līmenim nebūtu jāpārsniedz 15 decibeli. Ja bērna dzirde pārsniedz 15 decibelus, tas nozīmē, ka bērnam ir dzirdes traucējumi.

Speciālisti atzīmē, ka dzirdes traucējumi cilvēkiem uzkrājas pamazām un bieži vien ir nepamanāmi. Taču, tos laicīgi konstatējot, var izvairīties no dzirdes traucējumu izraisītām sekām, piemēram, runas un valodas attīstības traucējumiem un grūtībām tikt līdzi mācību vielai skolā.

Arī mājas apstākļos vecāki, ikdienā vērojot bērnu, var atpazīt dzirdes traucējumus. Lūk, dažas pazīmes, kas var liecināt par dzirdes traucējumiem:

  • Skaļa televizora skatīšanās;
  • Novirze runas vai valodas attīstībā;
  • Sūdzības par sāpēm ausīs un/vai trokšņiem galvā;
  • Salīdzinoši lēnāka spēja apgūt jaunas zināšanas skolā;
  • Neadekvātas atbildes uz uzdotajiem jautājumiem;
  • Salīdzinot ar vienaudžiem, sarunājas citādāk.

Ja rodas iespaids, ka bērnam varētu būt traucēta dzirde, tad jāvēršas pie dzirdes speciālista, kas izvērtēs situāciju. Iespējams, bērnam ir grūtības skolā kādu citu iemeslu dēļ, un ar dzirdi viņam viss ir kārtībā.

Jauniem cilvēkiem dzirdes problēmu rašanās process ir lēns un sākumā rada tikai niecīgus dzirdes traucējumus. Taču ir bērni, kuriem ir šie traucējumi saasinās, un viņi kļūst vājdzirdīgi. Šādos gadījumos vecākus bieži vien nomoka jautājums "Kāpēc?". Ja arī tu vēlies uzzināts, kāds ir iemesls, kāpēc bērniem ir vājdzirdība, izlasi šo rakstu, kur par to un vēl citām ar dzirdi saistītām lietām raidījumā "Ģimenes studija" stāsta Latvijas Bērnu dzirdes centra vadītājā Sandra Kušķe.

Savukārt par to, kā skaļš troksnis skolas starpbrīžos vai skaļa mūzikas klausīšanās austiņās var ietekmēt bērna veselību, uzzini te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!