Foto: Shutterstock

Grūtniecība nav slimība, tomēr ne visām sievietēm tā paiet bez pārmaiņām organismā. Nelabums, krampji kājās, muguras sāpes un jā, arī reibonis un galvassāpes – to visu var piedzīvot sieviete, esot gaidībās. Protams, katrai organisms uz jauno stāvokli reaģēs citādi, taču, visticamāk, kādu no šīm pazīmēm novēros teju ikviena topošā mamma.

Par ieteicamo rīcību un kādēļ grūtniecēm novēro reiboņus un galvassāpes, savā grāmatā "Vieglu dzemdību metode" skaidro vecmāte Dr. Govri Motha.

Reiboņi visbiežāk sievietes piemeklē pirmajā grūtniecības trimestrī. Tas nozīmē, ka reibst galva, mēdz būt pat ģībonis vai nestabilitāte stāvot vai sēžot.

Kāds ir cēlonis? Grūtniecības sākumā reiboni var bieži novērot zemā asinsspiediena dēļ. Lai gan palielinās asiņu tilpums, asinsspiediens nepaaugstinās. Cits iemesls var būt dehidrācija un nogurums, vemšanas dēļ, paaugstināts asinsspiediens vai hipoglikēmija.

Kā palīdzēt? Visu dienu ieteicams malkot ūdeni, daudz atpūsties, piecelties lēnām. Arī refleksoloģija palīdzēs līdzsvarot veģetatīvo nervu sistēmu, bet ievēro, ka pirmajā trimestrī pieļaujama tikai viegla refleksoloģija, izvairoties no dzemdes apvidus. Tāpat var palīdzēt homeopātiskie līdzekļi. Tā kā šīs sūdzības ir ļoti vispārējas, labāk tomēr konsultēties ar savu ārstu, kas nepieciešamības gadījumā var ieteikt vēl izrunāties ar homeopātu, kas rūpīgi iepazīsies ar slimības vēsturi, pirms ieteikt kādus līdzekļus.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Savukārt galvassāpes un migrēnu visbiežāk novēro otrā trimestra laikā. Tas nozīmē, ka sieviete var izjust pulsējošas vai pastāvīgas galvassāpes virs acīm vai galvā.

Kāds ir cēlonis? Grūtniecības laikā galvassāpes var rasties no kakla muskuļu sasprindzinājuma, izmaiņām stājā, stresa vai redzes piepūles. Galvassāpes var pastiprināt hormonālās izmaiņas, kas rada sīko asinsvadu paplašināšanos smadzenēs. Migrēnai līdzīgus simptomus var radīt aizlikti deguna blakusdobumi.

Vecmāte norāda, ka stipras, pastāvīgas galvassāpes ir medicīniski jāizmeklē, tādēļ noteikti jāvēršas pie ārsta.

Kas var palīdzēt

  • Dzer daudz ūdens;
  • Ja lasi grāmatu, ik pēc 15 minūtēm nepieciešams pārtraukums, tā laikā divas minūtes vēršot skatienu uz kādu punktu tālumā. Tā tu relaksēsi acu muskuļus;
  • Ja sāpes nav stipras, dodies īsā pastaigā. Svaigais gaiss un mērena fiziska slodze var "izvēdināt" galvu;
  • Izslēdz no uztura šādus produktus: kviešu izstrādājumus – ir pierādīts, ka tie veicina ūdens aizturi audos un nelielu kakla muskuļu pietūkumu, kas izraisa sasprindzinājumu un galvassāpes; sieru, šokolādi, sarkano gaļu un sarkanās pupiņas, jo šie produkti satur tiramīnu, kas izraisa galvassāpes, arī migrēnu;
  • Ļoti efektīvi palīdz radošā ārstnieciskā masāža. Nepieciešama kakla un deguna blakusdobumu masāža, bet apmeklē speciālistu;
  • Tāpat var palīdzēt refleksoloģija. Jāpievērš uzmanība smadzeņu, galvas un kakla, deguna blakusdobumu un kuņģa refleksa punktiem;
  • Arī homeopātiskie līdzekļi var palīdzēt, bet arī – pirms sākt lietot kādus preperātus, noteikti jāvēršas pie speciālistiem.

Ja dod priekšroku medikamentiem, kas nopērkami aptiekās, šeit iepazīsties ar profesores Daces Rezebergas plašo skaidrojumu par to, kādas zāles drīkst un kādas nedrīkst lietot grūtniecības laikā, bet šeit atradīsi dažus citus paņēmienus, kā mēģināt atbrīvoties no galvassāpēm, piemēram, ierīvēt skausta zonu ar lavandas eļļu.

Foto: Shutterstock

Kas ir pieminētā refleksoloģija

Tā ir unikāla terapeitiska pēdu masāža, kad apstrādā konkrētus refleksa punktus. Kā uzsver vecmāte Motha, pēdas ir miniatūra organisma karte, un katra refleksa zona uz pēdas atbilst kādam orgānam ķermenī. Refleksoloģijai ir sena vēsture. Līdzīgi kā akupunktūru, arī refleksoloģiju pielieto Ķīnā un Indijā jau vairāk nekā 5000 gadus.

Pēc vecmātes teiktā, refleksoloģiju var pielietot grūtniecības laikā, bet pirmajās grūtniecības nedēļās (līdz aptuveni 12. nedēļai), pirms placenta vēl nav pilnīgi nostabilizējusies, viņa iesaka maigu pēdu masāžu, koncentrējoties un darbojoties tikai ar pēdas virspusi.

  • Šeit atradīsi video, kā, pielietojot pēdu masāžu, vieglāk iemidzināt mazuli, kad tas būs piedzimis.

Avots: Dr. Govri Motha, Kārena Svona Maklauda "Vieglu dzemdību metode" (izd. "Zvaigzne ABC").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!