Foto: Shutterstock
Jebkuras laimīgas laulības pamatā ir saticība un prasme ieklausīties, sadzirdēt un saprast savu partneri. Protams, bez ikdienišķiem kašķiem neiztikt, taču nesaskaņas jāprot risināt tā, lai strīdi par niekiem nenovestu pie pamatīga konflikta.

Veiksmīgām ilgtermiņa attiecībām labs palīgs ir atbilstošas prasmes, kas pārim ļauj ne tikai satuvināties, bet arī visu atrisināt veiksmīgas komunikācijas ceļā. Kā soli pa solim tiekties līdz nesaskaņu atrisināšanai un kuras ir svarīgās prasmes, kas attiecību mākslā jātur augstāk par citām, skaidro attiecību konsultants un pāru terapeits Spensers Vends vietnē "Marriage".

Jāatceras, ka nekas cilvēka personībā nav pabeigts, pie savas izaugsmes vienmēr var strādāt, bagātināt saskarsmes prasmes, kā arī mainīties. Šo ņemot vērā, papildinošā prasme, kas nosaka to, vai attiecības beigsies "līdz nāve mūs šķirs", ir konfliktu atrisināšana. Kad divi cilvēki satuvinās, viņu saikne un pieķeršanās ar laiku tikai nostiprinās, norāda attiecību konsultants. Turklāt dažādos virzienos – garīgā, intelektuālā, emocionālā un seksuālā, kas padara katru attiecībās esošo personu vārīgāku. Attiecībās partnerim mēs atklājam patieso sevi arvien vairāk, un ar šādu "atkailināšanos" ir arī savi riski – bailes tikt noraidītam, nosodītam, kritizētam, nesadzirdētam, nesaprastam un nemīlētam.

  • Nesaskaņas ir viena no lietām, kas mazina vīrieša emocionālo tuvību ar partneri. Plašāk par to lasi šajā rakstā.

Pie nesaskaņām var novest ikdienišķas lietas – neatbildēts zvans, dusmīga runas maniere, nokavēta tikšanās, kas bijusi svarīga. Turklāt katrs partnera teiktais vārds, lai skaidrotu rīcību, var otrā pusē modināt vēl lielākas nesaskaņas, jo trāpīts pa vārīgu vietu. Un šie ir gadījumi, kad nepieciešama prasmīga konflikta risināšana, turklāt tai jānoved atpakaļ pie svarīgākā – mīlestības jūtām vienam pret otru. Kā norāda Vends, konflikta risināšana ir visintīmākā saruna, kas pārim var būt, jo tā prasa abiem partneriem būt patiesiem, liekot priekšā visas aizsargstratēģijas un bailes.

Konfliktu risināšanas formula – runā, apstrādā, atrisini

Katra problēma, kura skar laulātos, vispirms jāizrunā no aizskartā puses, otrai pusei paužot, kas noticis, kuri vārdi aizskāruši, kāda būs aizskartās puses atbilde un kas izdarīts. Bez uzbrukumiem otrai pusei. Partnera darbs ir klausīties – uzklausīt un dzirdēt aizskarto. "Atbildei jābūt atzīšanai, ka saprasts, kas noticis, komunicējot, cik vien iespējams, bez pārmetumiem, kaunināšanas, vainošanas vai attaisnojumiem," norāda attiecību konsultants Vends.

Pēc tam secīgi jāizrunā emocionālā pieredze un konflikta cēlonis. Piemēram, paskaidrojot, ka vārdi "es izdarīšu pats" bija aizskaroši, jo lika laulātajai sajusties nenovērtētai, nespējīgai, tā, it kā pār viņu dominētu. Partnerim savukārt vajadzētu atbildēt, ka viņš apzinās cēloni un savu izteikto vārdu ietekmi – tas parādīs, ka izpratne ir patiesa, ka ir apzinātas darbības sekas, otra jūtas un emocijas. Apliecinot to laulātajai, partneris var paskaidrot, kas mudinājis teikt konkrētus vārdus, lai izpratne veidotos abpusēja. "Būšana patiesam prasa jebkuru noliegumu, aizsardzību, atšķirtību, atvairīšanos un citu šāda veida reakciju nolikt tālākā plauktiņā," uzsver attiecību konsultants. Tas tikai izbeigs konstruktīvo sarunu, un nekas netiks atrisināts.

Piemērs: kā pāris atrisina problēmu ar nodomu

Parasti konflikta atrisinājums noslēdzas ar vienošanos nākamreiz darīt citādāk, lai nākotnē izvairītos no problēmsituācijām. Attiecību konsultants Spensers Vends piedāvā laulāto dialogu, kas parāda, kāda ir veiksmīga komunikācija starp partneriem, kas vēlas sevi pilnveidot attiecībās, lai citreiz nekāptu viens otram uz varžacīm.

Laulātā: "Es zinu, ka tu mani novērtē un atbalsti. Es strādāšu pie šīs sajūtas – domas, ka neesmu partnera novērtēta. Kad "kaut kas notiks" un šī vecā sajūta sāks manī rosīties, es iepauzēšu un teikšu, kas notiek. Es noķeršu šo sajūtu un nodošos tam, lai palūgtu tev apskāvienu, paņemtu tavu roku, pavirzītos tuvāk, tā vietā, lai noslēgtos sevī."

Laulātais: "Es to varu izdarīt! Es zinu savu lomu, es rīkošos. Es pārņemšu situāciju. Es nepauzēšu un strādāšu ar tevi. Man vajag darīt labāku darbu. Es veltīšu sevi tam, lai būtu apzinātāks nākotnē, jo zinu, kāda ir reakcija, kad daru kā ierasts. Ieritinies azotē, ieliec roku manā kabatā, apsēdies klēpī, lai iegūtu manu uzmanību. Es nebūšu perfekts, jo tāds neesmu bijis ilgi, bet es pie tā strādāšu, lai būtu labāks."

Šāda konflikta atrisināšanas modeļa iznākums būs salabšana, ieklausīšanās vienam otrā vai pat izlīguma sekss, kā norāda Vends. "Konfliktu atrisināšanas mērķis ir pavisam vienkāršs: atjaunot attiecības tuvāk tai mīlestībai, ko partneri viens pret otru izjūt," skaidro attiecību konsultants.

Vienkāršota konfliktu risināšanas formula – atkārtošanai

Svarīgākie trīs soļi, kas laulātajiem jāatceras, lai risinātu konfliktus: 1) runāt; 2) apstrādāt (dzirdēto) un 3) atrisināt. Kā partneri varat apņemties konfliktu risināt šādi un darīt visu, lai pie tā pieturētos. "Tas strādā. Tas prasa apzinātas pūles un uzmanību no abiem partneriem, lai viss notiktu kā nākas," mudina attiecību konsultants. Šo iemācoties, konfliktu atrisināšana vairs nebūs ārējo nesaskaņu paslaucīšana zem paklāja, iekšēji briestot lielākam konfliktam. Pareiza pieeja konflikta risināšanā noteiks to, vai laulātie būs piepildīti kā partneri un turpinās virzīties uz priekšu – ar mīlestību un cieņu vienam pret otru.

  • Konfliktu neatrisināšana ir viens no iemesliem, kāpēc attiecībās zūd intīmā tuvība. Citus iemeslus uzzināsi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!