Foto: Shutterstock
Bērniņa gaidības ir skaists, bet arī satraukumiem bagāts laiks. Vēloties pasargāt sevi un mazuli, sievietes nereti apjūk mītos un patiesībās. Topošo māmiņu vidū ir dalītas jūtas arī par ultrasonogrāfiju un tās nepieciešamību.

Sievietes veselības centra "Aura" vadītāja, sertificēta vecmāte Edīte Domaševa skaidro ultrasonogrāfijas nozīmi grūtniecības laikā.

Vecmāte atzīst, ka jautājumu: "Kad es dzemdēšu?" nākas dzirdēt ļoti bieži – gan grūtniecības pašā sākumā, gan vēl jo vairāk grūtniecības beigās. Tomēr tas ir mīts, ka ar ultrasonogrāfijas palīdzību var noteikt precīzu dienu, kad būs dzemdības. Ultrasonogrāfijas laikā iespējams noteikt 40 grūtniecības nedēļu termiņu, bet dzemdības var notikt no 22. līdz pat 42. grūtniecības nedēļā.

Grūtniecības 40 nedēļas dala trīs trimestros un katrā no tiem ultrasonogrāfijai ir mazliet atšķirīga nozīme. Grūtniecības pirmajās nedēļās iespējams konstatēt, vai tā atrodas dzemdē, kāds ir grūtniecības laiks, vai tā ir vienaugļa vai daudzaugļu (dvīņu, trīņu) grūtniecība, kā arī, vai grūtniecība attīstās atbilstoši laikam.

Pirmā trimestra skrīningu veic 11.–13. (+6 dienas) grūtniecības nedēļā, kurā ultrasonogrāfijai un asins analīzēm ir milzīga nozīme augļa iedzimtu patoloģiju diagnosticēšanā.

Otrā trimestra skrīnings 20.–22. grūtniecības nedēļā ir ultrasonogrāfijas metode, kurā atkārtoti auglim tiek precizētas dažādas anatomiskās struktūras. Šajā reizē arī tiek saskaitīti mazuļa pirkstiņi, pētīta smadzeņu struktūra, apskatīta sirds struktūra un darbība. Šī ultrasonogrāfija ir īstā reize, lai precizētu – būs puika vai meitene.

Savukārt trešajā trimestrī ultrasonogrāfiju veic, ja ir nepieciešamība, par kuru informējis grūtnieces aprūpes veicējs. Grūtniecības trešajā trimestrī mazuli mēra, nosaka aptuveno svaru, skatās kustības, muskulatūras tonusu, nosaka augļa ūdeņu daudzumu un elpošanas kustības.

Ierasti uz dzemdību laiku mazulis pagriežas ar galvu uz leju, tādā veidā gatavojoties dzemdībām. Tas parasti notiek jau četras nedēļas pirms viņa nākšanas pasaulē. Taču mēdz būt gadījumi, kad bērns visu grūtniecības laiku vēderā paliek ar dupsi uz leju. Ja 36./37. grūtniecības nedēļā mazulis atrodas tūpļa guļā, ja iespējams, topošajai māmiņai var piedāvāt ārējo augļa apgrozījumu, kad caur vēdera priekšējo sienu ultrasonogrāfijas kontrolē mazulis tiek sagriezts ar galvu uz leju.

Viens no biežākajiem grūtnieču jautājumiem ir: "Vai bērns aug atbilstoši grūtniecības laikam?". Lai ārsts varētu precīzi atbildēt uz šo jautājumu un kliedēt visas šaubas, sievietei jābūt sakārtotai mātes pasei – tajā jābūt ielīmētiem ultrasonogrāfijas protokoliem no pirmā un otrā trimestra skrīninga, lai ārsts, kurš veic ultrasonogrāfijas izmeklējumu, nepieciešamības gadījumā var salīdzināt datus.

Mūsdienās ultrasonogrāfijai ir būtiska nozīme grūtniecības laikā, jo ar šo metodi iespējams savlaicīgi noteikt grūtniecības laiku un iespējamos grūtniecības sarežģījumus. Tāpat tā rada pirmo emocionālo saikni starp topošajiem vecākiem un bērnu.

Plašāku informāciju par ultrasonogrāfijas lietderību grūtniecības laikā, kā arī par citām noderīgām tēmām varēs uzzināt "Gaidību 4dienā", kas 2019. gada 25. jūlijā no pulksten 11 līdz 13 notiks tirdzniecības centrā "Domina Shopping", Ieriķu ielā 3, Rīgā (centrālajā laukumā pie restorāna "Vairāk Saules"). Dalība seminārā ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!