Foto: Publicitātes foto
Lai ko darītu virtuvē, tas ir vairāk vai mazāk saistīts ar izlietni. Lai arī sākotnēji šķiet neticami, tomēr 60% darba virtuvē ir saistīts ar izlietni, ūdens maisītāju un atkritumu sistēmu, kas parasti ir zem izlietnes!

Izvēloties izlietnei tiek pievērsta salīdzinoši maza uzmanība, un vēlāk ir jādzīvo ar to, kas ir.

Esmu Normunds Dambis un ar "Franke" izlietnēm, ūdens maisītājiem, atkritumu sistēmām nodarbojos vairāk nekā 13 gadus. Uzkrāta liela pieredze, kā arī uzklausītas atsauksmes no lietotājiem, kas patiešām palīdz ieteikt citiem, kādu izlietni izvēlēties.

Lai sakārtotu ieteikumus, tālāk izklāstīšu, ko darīt sekojošos gadījumos:

  • Kādu izlietni izvēlēties pēc formas?
  • Kāds izlietnes materiāls labāks?
  • Kā kopt izlietni?
  • Kas ir pieskaņots ūdens maisītājs?
  • Kā uzlabot esošo izlietni?

Izlietnes forma un cik bļodas ir nepieciešamas

Izvēloties jaunai virtuvei izlietni, vēlamies to tādu, kas apmierina VISAS mūsu prasības. Parasti mūs ierobežo vieta, un tāpēc diemžēl jāsāk no vietas virtuves skapītī. Izlietnes kopējais izmērs var būt daudz lielāks, jo noteces virsma "iegriežas" darba virsmā, un zem tās var būt gan trauku mašīna, gan atvilktnes.

Kvadrātveida vai apaļa?

Kas ir labs apaļai izlietnes bļodai?

Vairumam virtuves trauku ir apaļa forma, kas viegli ievietojami apaļā izlietnes bļodā. Tāpat tīrīšana ir viegla. Bieži šo formu izvēlas, jo tā saskaņojas ar citiem elementiem virtuvē.

Kāpēc kvadrātveida bļoda ir izplatītāka?

Izlietne tiek ievietota kvadrātveida skapītī, un līdz ar to ir iespēja izmantot visu skapīša tilpumu. Papildus arguments ir cepešpannas forma, kura ir kvadrātveida, un ik pa laikam nākas tās stipri berzt. Tomēr pats galvenais, lai kvadrātveida izlietnei ir noapaļoti stūri, kurus var viegli kopt. Nulles rādiusa stūri izskatās gana labi bildēs, tomēr ikdienas ēst gatavošanai būs apgrūtinājums.

Viena vai vairākas bļodas?

Aizsteidzoties priekšā variantiem, pateikšu, ka tagad modē ir viena liela bļoda ar papildus vanniņām, kas padara izlietni multifunkcionālu.

Šeit redzami tipiskie izlietnes bļodu varianti.

Vairākas bļodas parasti var ievietot 60 vai 80 cm skapītī un izmanto lielākās mājsaimniecībās, kur daudz gatavo mājās. Citreiz viena bļoda ir kā tīrā daļa, otra – netīrā. Ir ticības, kurās dažādus produktus mazgā atsevišķi. Man pašam patīk "Franke" piecdesmito gadu reklāmas filmas fragments, kurā parādīts, kā jau tad tika ieteikts veikt virtuves darbu pie izlietnes.

Bieži jautā, kāpēc nepieciešama mazā bļoda? Prakse pierāda, ka to bieži izmanto, lai turētu kopšanas piederumus. Citi to izmanto, lai izlietu sabojājušos pienu un nebūtu jāsasmērē lielā bļoda. Citi iemontē tajā atkritumu smalcinātāju, un tad šī mazā bļoda kļūst par organisko atkritumu "miskasti".

Ar vai bez noteces virsmas

Izvēloties šo, var likties, ka noteces virsma nav tik svarīga un ka iztiksiet ar trauku mašīnu. Tomēr labāk ir kaut vai maza, tomēr noteces virsma. Jo ne visu var mazgāt trauku mašīnā. Un ikdienā ir pietiekami daudz gadījumu, kad tā būs ļoti nepieciešama. Prakse to spilgti pierāda.

Piederumi

Latvijā klienti piederumiem vēl nepievērš pietekamu vērību, un tāpēc neizmanto papildu ērtības, ko tie sniedz. Parasti pirkums tiek atlikts uz vēlāku (nekad), un tikai izstādēs klienti atskārst, kas viņa izlietnei tik ļoti noderētu. Tālāk galvenie piederumu veidi:


Paplātes – pārsvarā ir ar perforētu apakšdaļu. Izmanto, lai noskalotu produktus un tos pēc tam tur arī nožāvētu.

Griežamie dēlīši (stikla, plastikāta vai koka) – paredzēti tā, lai tie fiksējas uz izlietnes un uz tiem var veikt dažādus darbus. Stikla griešanas virsmas sākumā liekas nepiemērotas, bet, kad iemanās un pierod, tad daudzi tās ir iecienījušas. Jo, piemēram, sagriežot sīpolus, dēlīti noskalo un jau var griezt apelsīnu. Vienīgi griešanas tehnikai jābūt citādai nekā uz koka vai plastikāta dēlīša.

Rollmat paklāji – noder dažādiem mērķiem, gan kā noteces virsmas nosegs, lai trauki ātrāk nožūst, vai kā paliktnis katlam uz galda. Ērti sarullējams, kas arī izskaidro nosaukumu. Var mazgāt trauku mašīnā.

Mobile tray vai mobilā paplāte – pārvietojama žāvēšanas virsma, kas ļoti labi noder pabūvējamām izlietnēm, kurām parasti nav noteces virsmas.

Ja esat izlēmis kaut ko no minētā iegādāties

"Franke" produktus Latvijā izplata vairākas kompānijas. Piemēram, varam ieteikt iegriezties šādās vietās:

"Elementi" – www.elementi.lv Cēsu iela 31, Rīga t.67709307
"Kates Izlietnes" – www.izlietnes.lv Stabu iela 31, Rīga t. 67313723
"AM Furnitūra" – www.eamf.lv Ķīšezera iela 9, Rīga
"Sanistal" – www.sanistal.lv
"Senukai" – www.ksenukai.lv
"Optimus mēbeles" – www.optimus.lv
"Būvniecības ABC" veikalos
"Celsis" www.celsis.lv
Un citos santehnikas vai virtuves mēbeļu salonos
Ja kārotais produkts nav uz vietas, tad pārsvarā gaidīšanas laiks ir ne ilgāk kā 2 nedēļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!