Foto: DELFI
Virspusēji piedāvājumi, būtiskas problēmas netiek skartas un atslēgas vārdi paliek nenosaukti – tā dažos vārdos varētu raksturot ekspertu vērtējumu par partiju solījumiem veselības jomā. Lai arī īsajā solījumu programmā jāiekļaujas 4000 zīmēs, būtiskākajam ar to vajadzētu pietikt.

Kopš pasauli skāris Covid-19, daudzas valstis pastiprinātu uzmanību pievērsušas medicīnai, tās attīstībai un investīcijām jomā. Vai veselība ir prioritāte arī partiju programmu piedāvājumos? To lielākoties nevar manīt.

Eksperti vērtēja partiju īsās programmas.

Analītiskajā rakstu sērijā "Sasodīti sasolīts" piedāvājam padziļinātu ieskatu visu Saeimas vēlēšanās startējošo politisko spēku piedāvājumā vēlētājiem. "Delfi" autoru kolektīvs kopā ar vairāk nekā 40 ekspertiem izanalizēja katras partijas īsajā programmā izteiktos solījumus un mērķus. Skaidrojam, kā dažādi politiskie spēki sola mainīt veselības un izglītības sistēmas, veicināt integrāciju, stiprināt likuma varu un Latvijas aizsardzību, kā arī ieviest citas pārmaiņas. Atzīmējam arī tos, kuri noteiktus jautājumus vai pat veselas nozares atstājuši novārtā. Kāds ir konkrēto solījumu pamatojums, mērķis un nozīme, savukārt vērtē gan pieredzējuši jomu pārstāvji un praktiķi, gan jaunie speciālisti.

Programmas vērtē trīs eksperti

Ainis Dzalbs ir ģimenes ārsts un Imunizācijas valsts padomes loceklis. Viņš neslēpj: "Esmu šokā, jo, iepazīstoties ar partiju programmām, man ir sajūta, ka reti kura politiskā apvienība ir iedziļinājusies, otra daļa mēģinājusi izmantot iespēju, lai pievilinātu sev vēlētājus, atbalstot kaut nezinātniskus aicinājumus. Ļoti maz runā par digitālo veselību un e-veselības attīstību, psihisko un bērnu veselību! Aicinu medicīnas darbiniekus nopietni izpētīt programmas, pirms izdarīt izvēli. Mūsu ir daudz, un mēs varam ietekmēt rezultātu."

Dita Raiska ir Latvijas Māsu asociācijas prezidente. Viņa intervijai gatavojās, viedokli saskaņojot ar vēl septiņām līdzvērtīgām valdes loceklēm, lai izskaustu subjektivitāti. Nekonsultējās ar Ilzi Ortveinu, kas kandidē vēlēšanās no "Apvienotā saraksta". Raiska novērojusi, ka veselības programmām vijas cauri ideoloģija, kas saistīta ar pēdējo divu gadu aktualitāti – Covid-19, daudziem ieskicējot, kā būtu bijis rīkoties labāk: "Veselības aprūpe jāskata ilgtermiņā, bet to pamanīju tikai atsevišķos partiju redzējumos. Ļoti liela nozīme ir ilgtermiņa nosacījumiem – pat 20 līdz 30 gadu griezumā! Ja nav pēctecības, ir lieli riski! Tāpat jārunā ne tikai par veselību, piemēram, attiecībā uz senioriem jārunā arī par ilgtermiņa aprūpi." Valdes locekles arī norādījušas, ka svarīgi iecerēs minēt finansējuma palielināšanu – bez tā veselības aprūpes sistēma nevar pastāvēt. Tāpat ne visas partijas raksta par papildspēku piesaisti – māsu trūkst gadiem!

Kārlis Rācenis, ārsts internists, rezidents nefroloģijā, Rīgas Stradiņa universitātes lektors, secina: "Piedāvājumi ir nekonkrēti, izņemot atsevišķus piemērus. Vairāk ir saukļu. Ir atsevišķi politiskie spēki, kur pēc piedāvājuma var redzēt – viņu rindās ir cilvēki, kas kaut ko zina no medicīnas."

Tā kā viņš bija šokā par īsajām programmām, izņēmuma kārtā pētījām garās programmas partiju mājaslapās, taču arī tādu bija maz un reti kurā jautājumā tās bija papildinātas ar veselību saistītos aspektos.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!