Foto: Shutterstock

HOPS jeb hroniska obstruktīva plaušu slimība, kas kombinējas ar citām slimībām – cukura diabētu, paaugstinātu asinsspiedienu, depresiju, osteoporozi un plaušu vēzi, ir viens no vadošajiem riska faktoriem, kas saistīts ar novēršamo mirstību. Kā liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) informācija, Latvijā ir otrs augstākais novēršamās mirstības rādītājs Eiropas Savienībā. Lai laikus atklātu HOPS, iedzīvotāji aicināti pārbaudīt plaušu veselību.

Rīgas 1. slimnīca aicina ikvienu interesentu, jo īpaši smēķētājus, bez maksas:

  • veikt spirogrāfijas mērījumu,
  • noteikt skābekļa saturāciju asinīs,
  • saņemt ārsta konsultāciju.

Norises laiks: 13. decembrī, no pulksten 8 līdz 11.
Norises vieta: Bruņinieku iela 5, korpuss nr. 2 (centrālā ēka), konferenču zāle.

Hronisko obstruktīvo plaušu slimību raksturo patstāvīgs gaisa plūsmas ierobežojums plaušās, kas pakāpeniski progresē pie fiziskas slodzes. Elpas trūkums ir saistīts ar hronisku iekaisumu elpceļos un noved pie elpceļu sašaurinājuma. HOPS ir viena no izplatītākajām plaušu slimībām smēķētāju vidū, attīstās vairāk nekā 50 procentiem, kas smēķē ilgstoši. HOPS var izraisīt arī pasīvā smēķēšana, ja cilvēkam jāuzturas citu izsmēķētos dūmos.

Pazīmes, kas norāda uz HOPS:

  • fiziskas slodzes laikā parādās elpas trūkums, kas agrāk nav bijis,
  • ilgstošs klepus ar krēpām vai bez tām,
  • hronisks nogurums.

Spirogrāfija ir elpošanas tests, ar kura palīdzību var noteikt, kā plaušas veic elpošanas funkciju, mērot pacienta ieelpotā un izelpotā gaisa daudzumu, un to, cik ātri pacients izelpo. Var noteikt plaušu tilpumu un to, vai elpceļos ir obstrukcija jeb sašaurinājums. Spirogrāfija ne tikai palīdz apstiprināt diagnozi, bet arī nosaka slimības smaguma pakāpi.

Ikviens aicināts uz bezmaksas veselības pārbaudi, lai atgādinātu, ka labākā HOPS ārstēšanas metode ir smēķēšanas atmešana. HOPS ir slimība, kas nav pilnībā izārstējama, taču, atmetot smēķēšanu un ievērojot veselīgu dzīvesveidu, var uzlabot pacienta veselības stāvokli un dzīvildzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!