Foto: Shutterstock
23. novembrī no pulksten 16 līdz 19 ikviens interesents ir aicināts uz Latvijas Diabēta federācijas rīkoto "Diabēta dienu 2022", kas norisināsies Āgenskalna tirgū. Pasākuma, kas veltīts Pasaules diabēta dienai, laikā būs iespējams paviesoties kādā no stendiem un noteikt glikozes līmeni asinīs, aizpildīt testu par diabēta riskiem, uzzināt, kā iespējams mazināt risku saslimt ar diabētu.

Tāpat varēs nobaudīt veselīgo smiltsērkšķu karsto dzērienu, pagaršot uztura speciālistes Lienes Sondores mājās skābētos dārzeņus un iegūt skābēšanas recepti, uzzināt par dažādiem glikometriem un nepārtrauktas glikozes līmeņa uzraudzības sistēmu, kā arī noskatīties izglītojošus video.

"Kopš insulīna atklāšanas ir pagājuši vairāk kā 100 gadi, taču problēmas ar diabēta ārstēšanu nav mazinājušās. Insulīns glābj daudzu cilvēku dzīvības, taču katram diabēta pacientam sadzīvošana ar šo slimību joprojām ir liels izaicinājums. Tieši tāpēc katru gadu visā pasaulē pievērš uzmanību un ceļ trauksmi straujai diabēta izplatībai, īpaši 2.tipa cukura diabētam. Latvijā ir vairāk nekā 100 tūkstošu cilvēku, kas slimo ar 2. tipa cukura diabētu, taču, iespējams, šis skaitlis ir divas vai pat trīs reizes lielāks, jo pacienti ar 2. tipa diabētu var ilgstoši dzīvot ar šo slimību, par to pat nenojaušot," stāsta Latvijas Diabēta federācijas prezidente, medicīnas doktore Indra Štelmane.

Latvijā ir pieejami dažādi efektīvi medikamenti, kas pielāgojami pacientu vajadzībām un veselības stāvoklim. Medikamenti ļauj ārstēt diabētu droši, efektīvi un palīdz sasniegt nepieciešamo glikozes līmeni asinīs. Diabēta ārstēšana nav tikai tablešu un glikozes mērierīces – glikometra – lietošana, ļoti daudz ir atkarīgs no katra pacienta iesaistes.

Pasākuma laikā ikviens varēs uzzināt vairāk par diabētu un glikozes līmeņa kontroli, jo, lai izvairītos no diabēta komplikāciju attīstības, ir jāuzrauga un regulāri jāmēra glikozes līmenis asinīs, jālieto nepieciešamie medikamenti, jāievēro diēta un jābūt kustīgam. Tāpat būs iespējams uzzināt, kā ikviens cilvēks pats var ietekmēt dažus no apstākļiem, lai mazinātu iespējamību saslimt ar diabētu, piemēram, tādus riska faktorus kā liekais svars, mazkustība, neveselīgs uzturs u.tml.

Dalība ir bez maksas un nav nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!