Foto: Shutterstock

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) darbojas Acu slimību klīnika, taču akūti trūkst oftalmologu, kas strādātu pilnas slodzes darbu, tādēļ rindas pie acu ārsta ir ļoti garas, turklāt prioritāte ir neatliekamos gadījumos un komplicētu redzes problēmu ārstēšanā. Situācija varētu šķist saprotama... Taču BKUS kādai mammai nepamatoti atteikusi pierakstīt bērnu rindā uz profilaktisko acu pārbaudi, lai gan viņa bija ar mieru pacietīgi gaidīt savu kārtu.

Portālā "Cālis" vērsās kāda mamma, lūdzot noskaidrot patieso situāciju, vai patiešām BKUS nav iespējams pieraksts uz redzes pārbaudi bērnam un kādēļ. Mamma elektroniski nosūtījusi pieteikumu BKUS, bet atbildē saņēma "Informējam, ka pieraksts pie BKUS oftalmologiem šobrīd nav pieejams. Papildus informējam, ka BKUS Acu klīnikā profilaktiskās apskates šobrīd neveic. Ar šo informāciju varat iepazīties arī BKUS mājaslapā.

VSIA "Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā" ir ļoti garas rindas pie oftalmologiem, jo ārstējam bērnus no visas Latvijas, šī ir vienīgā vieta, kur bērni ar smagām saslimšanām var saņemt augsti kvalificētu ārstu palīdzību.

Uz VSIA "BKUS" Acu slimību klīniku nāk bērni ar iepriekš diagnosticētām acu saslimšanām, kuriem jāveic padziļinātas izmeklēšanas/acu operācijas vai jāturpina hronisko saslimšanu ārstēšana, kuru nav iespējams veikt citās ārstniecības iestādēs.

Ja Jūsu bērnam nepieciešam acu ārsta (oftalmologa) konsultācija vienkāršai redzes pārbaudei, pirmsskolas apskatei, profilaktiskās apskates 1, 3 gadu vecumā u.c.,līdz brīdim, kamēr spēsim piesaistīt papildus speciālistus paaugstinātā pakalpojumu pieprasījuma nodrošināšanai, laipni aicinām izmantot iespēju profilaktiskās redzes pārbaudes veikt citās poliklīnikās /medicīnas iestādēs, kur gaidīšanas laiks varētu būt īsāks."

"Ar bērnu apmeklējot ģimenes ārstu, saņēmām rekomendāciju pārbaudīt redzi. Bērnam patlaban ir 12 gadi, un redzes pārbaude nav veikta, kopš skolas gaitu sākuma. Pieteikumā tā arī minēju, ka problēmu it kā nav, bet pēc ģimenes ārsta norādēm būtu vēlams pārbaudīt redzi. Nekādas steigas mums nav, bet biju patiesi pārsteigta, ka pieraksta iespējas vispār nav. Ir taču gada sākums, kvotas nule kā piešķirtas, pie sevis nodomāju. Protams, es varu aizvest bērnu uz maksas vizīti, taču mēs bijām ar mieru arī gaidīt savu rindu, ja reiz mūsu valsts ir pateikusi, kā bērniem ir bezmaksas medicīnas pakalpojumi, un šajā centrā iepriekš bijuši mani vecākie bērni uz pārbaudēm. Tāpēc nolēmu uzzināt, kādiem mērķiem kalpo Acu centrs, kurā pat pierakstīties nevar un redzes pārbaudes neveicot," tā raksta mamma.

Situāciju lūdzām skaidrot gan BKUS, gan Nacionālajam veselības dienestam (NVD).

Bērnu slimnīcā sniedz nepatiesu informāciju

BKUS Komunikācijas daļas vadītāja Vita Šteina apliecina, ka pēc atkārtotas iepazīšanās ar konkrētās mammas pieteikumu un slimnīcas atbildi, secināts, ka klientu apkalpošanas speciālists ir sniedzis nepatiesu informāciju, jo ir iespēja pieteikties rindā uz acu pārbaudi Bērnu slimnīcā. Bērnu slimnīcā arī ir iespēja veikt profilaktiskās redzes pārbaudes, tomēr jāņem vērā, ka gaidīšanas laiks var būt krietni ilgāks, jo Bērnu slimnīca ir terciārais līmenis, kurā prioritāri tiek ārstēti bērni ar nopietnām acu saslimšanām. Šāda politika veselības aprūpē pasaulē tiek vērtēta kā efektīva resursu izmantošana, ņemot vērā, ka augstas kompetences speciālistu darbs tiek izmantots nopietnu diagnožu ārstniecībā.
Foto: Shutterstock

Vienlaikus Šteina norāda, – "ja bērnam sūdzību nav un ģimenes ārsts iesaka pārbaudīt redzi, pareizais ceļš būtu bijis, ja ģimenes ārsta māsa (primārā aprūpe) pārbaudītu bērnam redzi. Ja pārbaudē atklātos pataloģija, ģimenes ārsts izrakstītu nosūtījumu, datus par pazemināto redzi un nosūtītu uz sekundārā līmenī pieejamu oftalmologa vizīti (jebkurā poliklīnikā), kur bērns tuvāko nedēļu laikā saņemtu nepieciešamo konsultāciju un ārstniecību".

BKUS trūkstot pilnas slodzes oftalmologu. Ja šāda problēma nepastāvētu, būtu iespējams profilaktiskās pārbaudes veikt lielākam bērnu skaitam, taču trūkstošā personāla dēļ speciālistu kompetences tiekizmantotas tiem bērniem, kuriem palīdzība nepieciešama vairāk, uzsver Šteina.

Šobrīd BKUS rindā uz profiaktiskajām pārbaudēm ir 300 bērnu.

NVD iesaka negaidīt rindā uz pārbaudēm BKUS

Nacionālais veselības dienests (NVD) norāda, ka rinda BKUS pakalpojuma saņemšanai var būt garāka nekā citviet, jo speciālisti sniedz arī stacionāros pakalpojumus bērniem, kā arī izmeklē sarežģītākus gadījumus. Tādēļ profilaktiskās apskates gadījumā NVD iesaka nevis gaidīt rindā, bet vērsties kādā citā ārstniecības iestādē, kurā okulists pieņem arī bērnus, saka Agnese Jasenoviča, NVD Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece.

Viņa norāda, ka NVD slēdz līgumus ar ārstniecības iestādēm, kas ir sertificētas, strādā ar atļautām metodēm un sertificētu aparatūru. Ja profilaktiskās apskates laikā tiks konstatēts, ka nepieciešama stacionāra oftalmologa konsultācija, tad pacients tiks nosūtīts pie BKUS speciālista.

Ārstniecības iestādes Rīgā un netālu no tās, kurās okulisti pieņem arī bērnus:

  • Marutas Alsbergas ārsta prakse oftalmoloģijā, Brīvības iela 68, telefons 67186950;
  • Mārītes Vasiļjevas oftalmologa prakse, Stirnu iela 8, telefons 67598616;
  • Rasmas Kalniņas ārsta prakse oftalmoloģijā, Brīvības iela 68, telefons 67186950;
  • "ACU VESELIBAS CENTRS", A. Čaka iela 70-6, telefons 29287955;
  • "ACU VESELIBAS CENTRS", Baložu iela 28-3, telefons 28349137;
  • "Latvijas Jūras medicīnas centrs", Melidas iela 10, telefons 67340442;
  • "Rīgas veselības centrs" filiāle "Imanta"", Imantas 8. līnija 1, 1. korpuss, telefons 20028801;
  • "Rīgas veselības centrs", Kaņiera iela 13, telefons 20028801;
  • "Rīgas 1. slimnīca", Bruņinieku iela 5, 2. korpuss, telefons 67366323;
  • "Veselības centru apvienība, Medicīnas centrs Pulss 5", Lāčplēša iela 38, telefons 67799977; 8828;
  • "Veselības centru apvienība, Medicīnas centrs Vesels", Zāģeru iela 9, telefons 67799977; 8828;
  • "Veselības centru apvienība, Juglas medicīnas centrs", Juglas iela 2, telefons 67799977; 8828;
  • "IB - AP" Mārupes iela 1A, Rīga, telefons, 29410718;
  • Innas Kuzņecovas ārsta prakse oftalmoloģijā, Brīvības iela 90, Rīga, telefons 67298190;
  • "Oculus", Vienības prospekts 19/21, Jūrmala, telefons 67752254 (reģistratūra);
  • Gunas Ozolas ārsta prakse oftalmoloģijā, Gaismas iela 15, Ķekava, Ķekavas novads, telefons 26607420;
  • Žannas Kudiņas ārsta prakse oftalmoloģijā, Ainažu iela 49, Rīga, telefons 67521685.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!