Foto: Shutterstock

Bērnu audzināšana ir grūts process, kura laikā vecākiem rodas daudzi jautājumi. Viens no tiem visnotaļ ir saistīts ar disciplīnu un, kā panākt, lai bērni labi uzvestos. Mēs zinām, ka mazajiem ir nepieciešamas robežas, lai viņi justos droši, bet to noteikšana nereti ir grūts uzdevums.

Bērni pēc dabas ir ziņkārīgi un ieinteresēti savā vidē. Reizēm tas noved pie uzvedības, ko pieaugušie uzskata par palaidnību, kaut patiesībā bērns cenšas kaut ko izpētīt un apmierināt savu ziņkāri. Bieži vien mazajiem izzināšanas procesā gadās kļūdīties, ko vecāki mēdz uzskatīt par nedarbu. Taču tas nebūt nenozīmē, ka bērnam vajadzētu atļaut darīt jebko. Viņam ir svarīgi iemācīties ģimenes iekšējās kārtībās likumus vai norādījumus.

Lai iemācītu bērnam paškontroli, vecākiem ir nepieciešams laiks un pacietība, taču ir gadījumi, kad dusmu pārņemti vecāki mēdz rīkoties neapdomīgi un kā audzināšanas līdzekli izmanto siksnu vai kārtīgu šāvienu ar plaukstu pa dupsi. Taču, kad dusmas pāriet, nereti vecākiem nākas nožēlot savu neapdomīgo rīcību.

Iespējams, nākamreiz, kad roka dusmās tā vien celsies, lai disciplinētu bērnu, vērts atcerēties, ka Latvijā šāda izturēšanās pret bērnu ir aizliegta ar likumu. Mūsu valsts seko Apvienoto Nāciju konvencijai par Bērnu tiesību aizsardzību. Tā norāda, ka katram bērnam ir tiesības būt aizsargātam no fiziskas un psiholoģiskas vardarbības un pazemošanas.

Tāpat šāda sodīšanas metode mulsina bērnus, un viņi nereti nesaprot, kādēļ tiek sodīti. Pētījumi liecina, ka bērnus bieži mulsina pieaugošo norādījumi. Mazie ķipari nereti nesaprot, ko viņi ir izdarījuši nepareizi. Šādas situācijas visbiežāk rodas, ja bērns tiek sists vai pērts, jo tad viņu pārņem dusmas un satraukums, kas aizēno spēju skaidri domāt.

Tā vietā, lai disciplinētu bērnu ar pēršanu vai citu fizisku pārmācīšanu, fonds "Nobody`s Children Foundation" iesaka padomāt par to, vai pie bērna sliktās uzvedības nav vainojami paši vecāki. Lūk, dažas lietas, kurām būtu jāpievērš uzmanība!

  • Centies mainīt savu vidi, nevis bērnu. Labāk turēt vērtīgus, bīstamus vai trauslus priekšmetus bērnam nesasniedzamā vietā, nekā nemitīgi aizrādīt vai sodīt bērnu par viņa dabisko ziņkārību, tos ņemot un liekot lietā.
  • Esiet pozitīvi savos norādījums. Izstāstiet bērnam, ko vēlaties, lai viņš darītu, nevis otrādi, ko nevēlaties.
  • Uzstādiet bērnam atbilstošas prasības. Atceries vispirms sev pašam pajautā – vai manas prasības ir saprātīgas un atbilstošas bērna vecumam un situācijai?
  • Neesiet pārmērīgi balvu un sodu izmantošanā. Bērnam augot, balvu un sodu ietekme samazinās. Ar laiku bērnam vairs nepietiks ar šokolādes batoniņu, viņš pieprasīs aizvien lielākas un dārgākas balvas.
  • Izvēlies audzināšanas pieejas, kas nav saistītas ar kliegšanu vai bērna pēršanu. Dažreiz vecāki uzskata, ka pēršana ir efektīva audzināšanas pieeja, bet nereti šiem vecākiem rodas nepieciešamība ar katru reizi sist bērnam stiprāk un stiprāk, lai iegūtu vēlamo rezultātu. Arī bērns ar laiku kļūst vienaldzīgs pret šo soda metodi. Līdzīgi ir ar kliegšanu. Šādas audzināšanas metodes bērnam var radīt ilglaicīgus emocionālos traucējumus. Tāpat der atcerēties, ka šie soda mēri neveicina bērnu attīstīt paškontroli un respektu, drīzāk naidu un dusmas.

"Nobody`s Children Foundation" publicējis arī divu vecāku viedokļus par pēršanu kā audzināšanas metodi.

Kāda mamma raksta: "Es nedomāju, ka pēršana ir efektīva – pēršana bērnus atstumj, īpaši, kad viņi aug lielāki. Mēs labprātāk izmantojam tādas disciplinēšanas metodes, kā nosūtīt bērnu uz kādu klusāku stūrīti."

Turpretim cita mamma atzīst, ka viss ir atkarīgs no viņas garastāvokļa: "Parasti vai nu es mēģinu bērnam izskaidrot, kādēļ viņā uzvedība ir nepieņemama, vai arī es to ignorēju, abas pieejas ir efektīvas. Bet, ja man ir slikts garastāvoklis vai arī, ja zaudēju kontroli – tad es sāku kliegt vai sist."

Arī pētījumi norāda, ka lielākā daļa vecāku nevēlas sist savus bērnus un atzīst, ka šādi rīkojās, ja šķiet, ka citas metodes nepalīdz, ir negatīvi noskaņoti vai zaudē kontroli un ļauj dusmām vaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!