Foto: Shutterstock
20. decembrī pulksten 14 Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) norisināsies Ketogēnās dietās diena epilepsijas pacientu vecākiem. Tajā neirologu un uztura speciālistu vadībā tiks pārrunāta ketogēnās diētas loma epilepsijas ārstēšanā, vēsta Keto-komandas pārstāve Lelde Liepiņa.

Diētas dienu vadīs BKUS Keto komanda, kuras sastāvā ir neirologi un uztura speciālisti. Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja uzklausīt ne tikai viņu viedokli, bet arī dzirdēt divu pacientu vecāku pieredzi. Tāpat būs iespēja apmeklēt "Nutricia" rīkotās meistarklases.

Ketogēnā diēta ir stingra, ārsta nozīmēta diēta, kuru bieži iesaka bērniem, kuriem ir epilepsija. Tajā galvenais enerģijas avots ir taukvielas, nevis glikoze, kā tas ir ierasti. Uzturā tiek lietots daudz taukvielu, bet maz ogļhidrātu un ierobežots daudzums olbaltumvielu. Mērķis ir panākt palielinātu ketonvielu daudzumu organismā, kas ir būtiskas smadzenēm, lai mazinātu krampjus.

"Pasākuma galvenais mērķis ir skaidrot ketogēnās diētas nozīmi epilepsijas ārstēšanā. Vienlaikus tā ir arī iespēja pacientu vecākiem satikties savā starpā, lai dalītos pieredzē, kā arī speciālistiem un vecākiem parunāties klātienē, kā ir gājis līdz šim un ko varam darīt labāk, lai atbalstītu vecākus. Uzzinot, ka bērnam ir epilepsija, vecākiem ir jāiemācās ar to tikt galā, jāapgūst daudz jaunu zināšanu un iemaņu, un šādas satikšanās reizes ļauj viņiem nejusties vieniem. Ir daudz veiksmes stāstu, un caur tiem gribētos iedrošināt vecākus pamēģināt ketogēno diētu kā alternatīvu epilepsijas ārstēšanas metodi. Lai arī diētas ievērošana prasa iedziļināšanos, ieguldītu darbu un ikdienas ieradumu maiņu, ieguvumi bērna veselībai var būt ļoti labi, "stāsta Liepiņa.

Pasākums norisināsies Bērnu slimnīcā, Poliklīnikas telpās, 3.stāvā A. Bieziņa auditorijā. Vecākus pirms nodarbībām ir aicināti pierakstīties, rakstot vēstules uz e-pastu lvbernuneiro@gmail.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!