Foto: Shutterstock

Kā liecina Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) publicētā informācija, katru gadu vairāk nekā 240 tūkstošiem bērnu tiek nodrošināta valsts apmaksāta medicīniskā palīdzība aptuveni 30 miljonu eiro vērtībā. Turpmākajās rindās lasi vairāk par procentuālo sadalījumu, pieprasītākajām ambulatorajām vizītēm un izmeklējumiem, kā arī iemesliem, kāpēc veidojas rindas.

Tiek vēstīts, ka tikai divus procentus no slimnīcas ieņēmumiem veido ārstniecības maksas pakalpojumi. Runājot par apmeklējumu skaitu, 2017. gadā 248 233 pakalpojumiem tika nodrošināts valsts finansējums, bet par saviem līdzekļiem pēc palīdzības cilvēki vērsušies 10 829 reizes.

Taču aktuāls ir arī jautājums, cik ilgs ir gaidīšanas laiks uz pieprasītākajām ambulatorajām vizītēm un izmeklējumiem. Piemēram, lai tiktu pie alergologa un saņemtu valsts apmaksātu pakalpojumu, rindā jāgaida sešas dienas, turpretī maksas – 16 dienas. Savukārt pie kardiologa vizīti par saviem līdzekļiem iespējams sagaidīt pēc 45 dienām, taču valsts apmaksāta vizīte būs jāgaida 135 dienas. Tāpat ilga gaidīšana rindā novērojama, lai aprunātos ar ģenētiķi (201 diena par valsts naudu, 107 dienas par maksu), kā arī oftalmologu (200 dienas – valsts apmaksāts pakalpojums) un gastroenterologu (105 dienas uz valsts apmaksāts pakalpojumu, 12 dienas – par maksu). Cik ilgi rindā jāgaida pie citiem speciālistiem, skati infografikā.

Kāpēc veidojas šādas rindas, lai konsultētos ar speciālistu un saņemtu palīdzību? Tiek norādīti trīs galvenie iemesli:

  • Speciālistu trūkums, neatbilstošs tarifs;
  • Pieraksts pie sev vēlamā ārsta, lai arī ātrāk pieejami citi speciālisti;
  • Neatteiktas un nenotikušas vizītes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!