Foto: Shutterstock

Šī gada 24. novembrī Ministru kabinets (MK) pieņēma grozījumus noteikumos par valstī noteiktās minimālās mēneša algas apmēru sākot ar 2021. gada 1. janvāri. Kā šīs izmaiņas ietekmēs minimālās uzturlīdzekļu summas apmēru, skaidrots "Latvijas Vēstneša portāla" e-konsultāciju sadaļā.

"Labdien! Kādu summu UGF maksās 2021. gadā?" vaicā lasītāja Aija "LVportālā". Situāciju skaidro juriste Olga Petrovska – ņemot vērā, ka pēc MK noteikumiem ar 2021. gada 1. janvāri valstī noteiktās minimālās mēnešalgas apmēru paaugstinās no 430 eiro līdz 500 eiro, mainīsies arī Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) noteiktais uzturlīdzekļu apjoms, jo to nosaka UGF likums un uzturlīdzekļu apmēru nosaka MK.

MK noteikumi par uzturlīdzekļu apmēru bērnam paredz, ka bērnam līdz septiņu gadu vecumam minimālā uzturlīdzekļu summa ir vismaz 25 procenti no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas, bet bērnam no septiņu gadu līdz 18 gadu vecumam uzturlīdzekļu apmērs ir 30 procenti no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas, skaidro juriste.

Tas nozīmē, ka ar 2021. gadu par bērnu līdz septiņu gadu vecumam minimālajai uzturlīdzekļu summai jābūt 125 eiro, bet par bērnu no septiņu līdz 18 gadu vecumam šis apmērs pieaug līdz 150 eiro. Tas vecākiem jānodrošina katram bērnam, neatkarīgi no vecāka spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, kā to nosaka Civillikums.

2020. gadā UGF, lai nodrošinātu uzturlīdzekļus visiem bērniem, arī tiem, par kuriem vecāki nemaksā uzturlīdzekļus paši, par katru bērnu līdz septiņu gadu vecumam izmaksā 107,50 eiro, bet par katru bērnu no septiņu līdz 18 gadu vecumam izmaksā 129 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!