Foto: Shutterstock
Ne visai patiess ir uzskats, ka narcisi meklē tikai emocionāli atkarīgus partnerus, kuriem trūkst pārliecības par sevi un pašcieņas. Izrādās, narcisi bieži vien jūtas drošāk, esot kopā ar spēcīgiem partneriem, un viņus gluži kā magnēts pievelk psiholoģiski spēcīgas un pašpārliecinātas sievietes. Ar ko tas skaidrojams?

Viņš ir tāds, kādu tu vēlies

Jā, ievadā minētais var šķist pretrunu pilns. Tomēr tam ir pamatojums. Kā skaidro portāla "Psychologytoday.com" eksperti, narcisisms ir katrā cilvēkā, tomēr atšķiras cik lielā mērā darbojas raksturīgās īpašības vai iezīmes. Reizēm aiz narcisa maskas patiesībā slēpjas ārkārtīgi nedroša personība – šķietamā pašpārliecinātības kalpo kā aizsargājoša siena, kas neļauj narcisam atzīt pašapziņas trūkumu. Un, protams, maskēt to no apkārtējiem. Narciss izmanto šo pašapziņas un pārliecības izjūtu, lai padarītu sevi pievilcīgu citu acīs, tostarp, attēlotu personību, kas ir pievilcīga pārliecinātas, veiksmīgas sievietes acīs. Jo viņa meklē vīrieti, kuram nav vajadzīgs pastāvīgs atbalsts, kuram piemīt spēks un iespējas pārvaldīt jebkuru situāciju.

Iepazīšanās sākumposmā lielākā daļa narcisu ir gatavi uzņemties ļoti daudz. Viņi kļūst par tādu partneri, kuru sieviete vienmēr meklējusi. Viss, ko viņi saka un dara, ir ar pietiekami lielu ticamības un autentiskuma devu, lai šarāde varētu turpināties tik ilgi, kamēr attiecības ir nostiprinājušās. Tad laiks maskām krist un atklājas patiesā personība.

Spēks pievilina vājumu

Kādas īpašības un spējas pievelk narcisu? Māka uzņemties atbildību un efektīvi pārvaldīt savu dzīvi un panākumi apvienojumā ar spēju izrādīt iejūtību un laipnību ir dabisks magnēts narcisam, kurš ļoti vēlas, lai viņam piemistu iepriekš minētās īpašības. Turklāt narciss spēcīgu sievieti uztver kā iekarojumu, tas viņam sniedz sajūtu, ka viņš ir vienlīdzīgs un cienīgs uzturēt attiecības ar kādu veiksmīgu un neatkarīgu cilvēku. Tiesa, jāatceras, ka ikviens laiku pa laikam var nodemonstrēt kādu no uzskaitītajām darbībām, taču, ja tas atkārtojas pastāvīgi, visticamāk, vērts aizdomāties. Pats svarīgākais ir apzināties kāds ir šīs iezīmes veselīgais līmenis, lai tas nepāraugtu patoloģiskā narcisismā, kas jau ir reāli mentālie traucējumi. Katrā ziņā šos sarkanos karodziņus nevajadzētu ignorēt. Turpinājumā aplūkojam dažas konkrētas pazīmes, kas var liecināt – tev ir darīšana ar narcisu, tādēļ esi modra!

Iespējams, viņš ir narciss...

Vai partneris var būt pārāk ideāls? Jā. Narciss labi atceras to, ko tu saki, kas tev patīk, ir svarīgs un piepeši to visu iekļaus arī savās vēlmēs, izvēlēs un lēmumos.

Narcisam ir grūti ievērot katra individuālās, personiskās robežas, un viņš var izmantot jokus, komentārus vai darbības, lai mēģinātu tās pārkāpt. Ja tu to pamani un sāc par to runāt, narciss var mēģināt novērst uzmanību, pajokot vai pat paziņot, ka patiesībā vainīga esi tu vai kāds cits.

Lai panāktu to, ko vēlas, narciss var ķerties pie manipulatīvām metodēm, piemēram, apelējot pie tavas empātijas un laipnības, kas parasti ietver mēģinājumus tevi kaunināt, iedvest vainas sajūtu.
Vēlēšanās visu laiku būt kopā ar partneri – kaut attiecību sākumā tas var šķist romantiski, patiesībā narciss cenšas panākt atkarības sajūtu un izolēt partneri no pierastās vides. Esi piesardzīga, ja jaunais draugs nekad nevēlas iet ārā, pavadīt laiku kopā ar draugiem vai iepazīstināt tevi ar saviem draugiem un ģimeni. Dažos gadījumos narciss var būt gatavs doties tev līdzi, bet nekad nevēlas, lai tu pavadītu laiku vienatnē ar draugiem un ģimeni, respektīvi, būtu ārpus viņa redzesloka.

Ja uzskati, ka partneris ir izteikts narciss vai viņam piemīt narcistiskas iezīmes, der kritiski izvērtēt, vai šīm attiecībām vajadzētu attīstīties. Jo ilgāk spēcīga, pārliecināta sieviete uzturas narcistiskās attiecībās, jo lielāks izaicinājums ir izrauties no apburtā loka un tās pārtaukt. Pat ja tas ir tevis pašas labad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!