Foto: Shutterstock

Sniegs, vējš un sals – šie ziemas vēstneši šogad Latvijā īpaši labi jūtami. Iedvesmojoties no portāla "Parents", piedāvājam padomus jaunajiem vecākiem, lai mazuļa pirmās pastaigas ziemā būtu drošas un patīkamas. Padomus vecākiem pirmajai ziemai ar mazuli sniedz arī pediatre Liene Smane.

Skaidrs ir viens – svaigs gaiss ir vajadzīgs jebkuram: gan mazulim, gan vecākiem. Arī ziemas laikā ir jādodas ārā, bet jāievēro daži pamatnosacījumi, atzīmē daktere Smane. Viņa uzsver, ka parasti mazuļiem, kas dzimuši ziemas periodā, pirmās trīs nedēļas jāpavada mājās. Kad šis laiks pagājis, drīkst doties pirmajā pastaigā. Taču tas ieteicams tikai tad, ja temperatūra aiz loga nav zemāka par mīnus pieciem grādiem. "Ja gaisa temperatūra ir ap mīnus 10 grādiem, tad līdz mēneša vecumam nevajadzētu tik mazu bērnu vispār vest ārā," piebilst pediatre.

Jaundzimušā pirmajai pastaigai vajadzētu būt vien piecas minūtes īsai, nākamajām – ne garākām par 10 minūtēm. Zīdaiņiem, kas vecāki par vienu mēnesi, pastaigas var būt garākas. Smane atklāj, ka šādas pastaigas var veikt arī vairākas reizes dienā. Tas ir daudz drošāk un mazulim nekaitīgāk nekā doties ārā tikai vienu reizi uz divām trim stundām aukstā laikā. Par tik garām pastaigām ziemā ar zīdaini vajadzētu aizmirst.

Kā atgādina "Parents", zīdaiņi siltumu zaudē ātrāk nekā pieaugušie, un jo jaunāks zīdainis, jo sliktāk viņš spēj tikt galā ar aukstumu. Maziem bērniem trūkst spējas paaugstināt sava ķermeņa temperatūru trīcot, un tiem nav pietiekami daudz ķermeņa tauku, lai sevi sasildītu, kad kļūst auksti. Lai pasargātu savu mazuli, ievēro zemāk aprakstītos padomus!

Ģērb zīdaini kā sīpoliņu

Foto: Shutterstock

Ja tu, izejot ārā, jūties labi ar virsjaku, tad mazulis būtu jāietērpj sniega kombinezonā vai virsjakā un segā. Ģērbšana vairākās kārtās ļauj pielāgoties zīdaiņa vajadzībām. Apakšējā slānī vēlams kaut kas ērts, piemēram, zeķubikses vai rāpulītis. Tam virsū var ģērbt vēl vienu kārtu – bikses un kreklu ar garām rokām. Noslēdz mazuļa apģērbšanu ar virsjaku, cepuri, dūraiņiem un siltiem zābakiem, lai saglabātu rokas un kājas siltas. Regulāri pārbaudi, vai mazulis neizjūt diskomfortu! Ja viņa seja ir sarkana, āda ir silta, un viņš ir nemierīgs, visticamāk, mazulis ir pārkārsis. Ja mazulis raud un viņa āda ir auksta, viņš visdrīzāk nav pietiekami silti saģērbts.

Smane atzīmē, ka galvenais, lai bērns nebūtu sasvīdis. "Ja vecāki, pārģērbjot bērniņu pēc pastaigas, jūt, ka bērns ir silts, bet nav sasvīdis, var saprast, ka viņš ir bijis siltumā, bet bērnu pārāk satuntuļot noteikti nevajadzētu. Jā, bērnam jābūt ziemai paredzētām drēbītēm, taču viņš nebūtu jāsaģērbj tā, lai pēc pastaigas būtu sasvīdis. To var pārbaudīt, pataustot skaustu vai muguru. Pārbaudi var veikt jebkurā brīdī arī pastaigas laikā, taču tā, lai neatsegtu mazuli aukstumā. Pēc tā arī var saprast, vai mazulim ir pārāk daudz drēbīšu uzvilktas," skaidro pediatre.

Kā pareizi sasegt mazuli ratiņos

Īpašai piesardzībai, iespējams, vēlēsies bērna ratiņiem pārklāt kādu segu vai arī izmantot vecmodīgos plastmasas pārsegus. Labāk tomēr no šīs vēlmes atturēties, jo tas var apdraudēt gaisa plūsmas nonākšanu līdz bērniņam. Jāatzīmē, ka daudzu ratiņu ražotāji par šo ir padomājuši, radot katram ratiņu modelim piemērotu pārsegu, kas nodrošina nepieciešamo gaisa cirkulāciju. Ja tāda nav, saģērb mazo tā, lai viņam būtu silti, un ietin viņa ķermeņa apakšdaļu segā, nesedzot segu augstāk par krūšu līmeni.

Smane maziem bērniem aukstā laikā iesaka izmantot siltos guļammaisus. Tāpat viņa atzīmē, ka zīdaiņa seju jāmēģina atstāt brīvu, taču, ja ārā ir ļoti auksti, pirmajās reizēs seju drīkst piesegt ar kādu ļoti plānu paladziņu, bet noteikti jāatstāj sprauga, lai bērns varētu netraucēti elpot.

Foto: Shutterstock

Novērs sausas ādas draudus

Auksta temperatūra laukā un sauss gaiss iekštelpās mazajam var veicināt sausu, niezošu, zvīņainu ādu. Ironiski, ka arī ūdens ādu var padarīt sausu, un lielākajai daļai mazuļu mazgāšana katru dienu nemaz nav nepieciešama. Mazgājot zīdaini, izmanto siltu, nevis karstu ūdeni un neļauj bērnam mirkt ūdenī pārāk ilgi. Pirms vannošanās noteikti pārbaudi ūdens temperatūru – tai nevajadzētu pārsniegt 37 grādus pēc Celsija. Vannas priekus vajadzētu ierobežot līdz 10 minūtēm, jaundzimušajiem šis laiks ir vēl īsāks.

Pediatre apstiprina, ka pirms došanās ārā ziemas laikā mazuļa vaigus var ieziest ar krēmu. Taču tam jābūt aptiekā nopērkamam, tieši mazam bērniem paredzētam krēmam. "Nekādā gadījumā nevajadzētu mazulim uz sejas smērēt pieaugušajiem paredzētos krēmus. Jaundzimušajiem un zīdaiņiem ir speciāli krēmi, kuru smērēt uz vaigiem," uzsver Smane.

Pievērs uzmanību zīmēm par nelaimi

Ja bērns sāk trīcēt vai viņa ekstremitātes – rokas, kājas un seja – ir aukstas, sarkanas vai ir kļuvušas bālas un pietūkušas, nekavējoties nogādā viņu iekštelpās. Apsaldēto zonu nedrīkst berzēt, lai to sasildītu, jo tas ādai var vēl vairāk kaitēt. Tā vietā uz ādas uzklāj ar siltu ūdeni samitrinātu dvieli un pēc tam apģērb mazo sausās, siltās drēbēs. Ja pēc dažām minūtēm situācija nav uzlabojusies, sazinies ar savu ārstu. Citas pazīmes, kas liecina, ka bērns ir nosalis un ka nepieciešama medicīniskā palīdzība, ir letarģija, nereaģēšana uz kairinājumiem, kā arī zilas lūpas vai seja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!