Foto: Publicitātes foto

Februāra vidū sociālos tīklus burtiski pāršalca ziņa par dāsnu dāvinājumu no kādas anonīmas rokdarbnieces, ar pievienotu fotogrāfiju, kurā Rīgas Dzemdību nama (RDN) Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļas vadītājs Juris Šleiers priecīgs rokās tur pašu dāvinājumu – mazas adītas zeķītes. Kā portālam "Cālis" pastāstīja RDN sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Auzāne, šādus dāvinājumus valsts galvenā dzemdību iestāde saņem ik pa laikam.

Rīgas Dzemdību nama zīdainīšiem jau vismaz četrus gadus adījumus gādā brīvprātīgo rokdarbnieču labdarības projekts "Sirds siltuma darbnīca", sarunā ar portālu "Cālis" pastāsta RDN Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļas virsmāsa Gunita Vītola. "Viņas ada zeķītes, sedziņas, kokoniņus, dažādus "astoņkājīšus", un divreiz gadā "Sirds siltuma darbnīca" ved kā dāvinājumu uz dažādām Jaundzimušo intensīvās terapijas (JIT) nodaļām Latvijas slimnīcās," stāsta virsmāsa. Zeķītes saadītas dažnedažādos lielumos – sākot pat no pavisam mazām, kas der priekšlaikus dzimušiem bērniņiem, kuri sver vien 500 gramus, līdz pat prāvākām zīdaiņu zeķītēm, kas der četrkilogramīgiem jaundzimušajiem.

Tālāk Dzemdību nama personāls zeķītes, piedzimstot mazulim, uzvelk uz mazajām pēdiņām, un atdāvina jaundzimušajam un māmiņai, pastāsta Vītola. "Tā ir dāvana no mums bērniņiem," atklāj JIT virsmāsa. Daudzās adītās zeķītes Dzemdību nams saņem dāvanās jau četrus piecus gadus, bet pirms tam māsiņām bijis mierīgākas maiņas un viņas zeķītes adījušas pat pašas. Atsevišķie dāvinātāji gan sarosījušies vien pēdējā pusotra gada laikā, zina teikt virsmāsa Gunita Vītola. Kāds atnesis maisiņu ar adījumiem un nodevis RDN administrācijai, kāds ar pievienotiem vēlējumiem. Piemēram, sirsnīgs ir stāsts par kādu topošās vecmātes omīti, kura ik pa laikam ar mazmeitas starpniecību dzemdību namam nogādā pašadītās zeķītes mazulīšiem.

Viss Dzemdību nams saka milzīgu paldies katram adījumu dāvinātājam par ieguldīto laiku un sirsnību, darinot skaistos darbiņus, kas ik dienas priecē katru jaundzimušā bērniņu. Tomēr, kā stāsta Baiba Auzāne – šobrīd Dzemdību namā jau ir krietnas zeķīšu un citu adījumu rezerves, tāpēc speciāli darināt neko pagaidām noteikti nevajag.

Zemāk atradīsi portāla "Cālis" veidotu plašāku stāstu par labdarības organizāciju "Sirds siltuma darbnīca".

Zeķītes priekšlaikus dzimušajiem - brīvprātīgo darināts pūriņš mazuļiem slimnīcās

Foto: Sirds siltuma darbnīca

Katru gadu Latvijā aptuveni 1000 bērniņu šajā pasaulē ienāk priekšlaikus. Bieži vien vecāki nav gatavi šādam pavērsienam, un viņiem ir nepieciešams atbalsts. To piedāvā labdarības projekts "Sirds siltuma darbnīca", kura rokdarbnieces katru gadu parūpējas, lai priekšlaikus dzimušā bērniņa mazās kājiņas būtu siltumā. Linda Vītoliņa, "Sirds siltuma darbnīcas" vadītāja, stāsta, ka palīdzēšana citiem ir neatņemama viņas ikdienas daļa: "Parūpēties par citu bērnu ir tikpat svarīgi kā par savējo. Ikviena dzīvība ir dāvana."

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!