Foto: Publicitātes foto

9. decembrī tirdzniecības centrā "Domina Shopping" norisināsies "Zvaigzne austrumos" piecu gadu jubilejas pasākums, kurā uzstāsies mūziķe Kristīne Prauliņa. Tāpat pasākumā būs pieejamas arī dažādas izklaides bērniem.

Biedrība "Baltic Global Initiative" jau piekto gadu īsteno labdarības akciju "Zvaigzne austrumos", kurā aicina sagatavot kurpju kastēs iesaiņotas dāvaniņas karadarbībā un trūkumā cietušiem bērniem pasaules karstajos punktos.

Pēc Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) datiem pasaulē ir vairāk nekā 10 miljoni bērnu, kas karadarbības dēļ palikuši bez mājām un liela daļa arī bez vecākiem. Savukārt milijoniem bērnu dzīvo lielā nabadzībā.

Arī tu esi aicināts līdz 10. decembrim piepildīt kurpju kasti ar dāvaniņām un nogādāt to kādā no 35 kastīšu nodošanas vietām visā Latvijā, iepriecinot kādu karā un trūkumā cietušu bērnu Ziemassvētkos.

"Zvaignze austrumos" pa šiem gadiem ir paplašinājusi savu darbības sfēru. Pirmo reizi pagājušajā gadā uz Jordāniju devās sertificētas protēžu speciālistes – Dina Grīnberga un Keitija Lezervuda, lai sniegtu karā traumētiem cilvēkiem iespēju atkal staigāt uz divām kājām. Šādu iespēju saņēma 10 cilvēki.

Šobrīd tirdzniecības centra "Domina Shopping" telpās apskatāma izstāde "Lai labie darbi turpinās", kas atspoguļo akcijas "Zvaigznes austrumos" darbību pagājušajā gadā Jordānijā un Gruzijā, un ir apskatāma līdz 9. decembrim. Tajā redzamas fotogrāfu Andra Sproģa un Billija Loca fotogrāfijas.

Andris Sproģis 2018. gada janvārī viesojās Gruzijā, kur bija liecinieks tam, kā "Zvaigzne austrumos" komanda kopā ar Gruzijas sadarbības partneriem sarūpēja un izdalīja dāvaniņas Gruzijas-Krievijas konfliktā cietušajiem bērniem. Tas bija liels iepriecinājums un atgādinājums visam gruzīnu bēgļu ciematam Aksalsofeli, ka viņu bērni rūp arī cilvēkiem Latvijā, kas ziedoja savus finansiālos līdzekļus, lai dāvaniņas būtu iespējams sagatavot un iepriecināt kādu, kas piedzīvojis kara šausmas.

Savukārt Bilijs Locs 2018. gada martā bija Jordānijā, lai dokumentētu dāvaniņu izdalīšanu karā cietušajiem sīriešu un irākiešu bēgļu bērniem, kas patvērumu raduši Jordānijā, un pirmo reizi iemūžinātu bērnu smaidus un emocijas, kas uzplauka mūzikas terapijas nodarbībās. Tieši Latvijas iedzīvotāju ziedojumi bija tie, kas ļāva mūzikas terapeitēm Inetai Heinsbergai un Keitijai Rotai doties ceļā uz Jordāniju, lai palīdzētu bērniem izprast, iemīlēt sevi un cienīt otru.

Savu atbalstu akcijai ir snieguši daudzi cilvēki no Latvijas un Baltijas valstīm, tai skaitā tādas sabiedrībā zināmas personas kā Vaira Vīķe-Freiberga, Kārlis Auškāps, Vita Baļčunaite, Rēzija Kalniņa, Kārlis Kazāks, Ēriks Ešenvalds, Gundars Rēders, Ivars Kalviņš, Māris Bičevskis, Zbigņevs Stankēvičs, Jānis Vanags, Mārtiņš Kapickis un citi. Četru gadu laikā bēgļu pagaidu patvēruma vietās bērniem tika nogādātas ap 15 000 kurpju kastē iesaiņotas dāvaniņas.

"Zvaigzne austrumos" piecu gadu jubilejas laikā varēs noskaidro arī to, cik kastītes Baltijas valstīs kopumā sanestas, lai tās tālāk mērotu ceļu pie mazo bērnu sirdīm ārpus Latvijas robežām.

Sekot līdzi "Zvaigzne austrumos" aktivitātēm vari šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!