Foto: Shutterstock
2018. gadā gandrīz 50 bērniem Latvijā diagnosticētas onkoloģiskas saslimšanas, kas ir vidējais šādu saslimšanu skaits Latvijā ik gadu. Taču līdz ar saslimušajiem bērniem cieš arī vecāki. Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība "Dzīvības koks" vecākiem, kuru bērni pārdzīvojuši onkoloģisku slimību, piedāvā iesasitīties valsts apmaksātā psihosociālās rehabilitācijas programmā.

Onkoloģiskā slimība skar dažādas dzīves jomas, maina ierasto dzīvesveidu, rada fiziskus un emocionālus pārdzīvojumus. Kad aktīvā ārstēšanās ir aiz muguras, cilvēks bieži paliek viens ar savām domām, bailēm un neziņu par nākotni. Psihosociālā rehabilitācija ir pasākumu kopums, kas palīdz pārvarēt slimības sekas, stiprināt sociālās saites un atgriezties pilnvērtīgā dzīvē. Tas ir process, kura laikā cilvēks mācas sadzīvot ar sevi un savu diagnozi, uzkrāj spēkus un enerģiju, lai spētu palīdzēt ne tikai sev, bet arī citiem.

Biedrība "Dzīvības koks" sadarbībā ar nozares ekspertiem un speciālistiem, balstoties Norvēģijas pieredzē, izstrādājusi psihosociālās rehabilitācijas programmu "Spēka avots". Tā ilgs sešas dienas, no 21. līdz 27. jūlijam. Programmā ietilpst:

  • Fiziskās aktivitātes: fizioterapija, nūjošana, rīta rosme u.c. aktivitātes;
  • Speciālistu lekcijas onkoloģijā, imunoloģijā, fitoterapijā, uztura zinātnē u.c. nozarēs;
  • Grupu terapijas un mākslu terapijas nodarbības psihologu, psihoterapeitu, mākslu terapeitu vadībā;
  • Savstarpējais atbalsts: sarunas un iespēja būt starp cilvēkiem ar līdzīgu pieredzi.

Lai palīdzētu vecākiem rasts atbildi uz jautājumu, kā dzīvot pēc vēža, rehabilitācijas programmā tiek piesaistīti dažādi speciālisti psihoterapeiti, psihologi, mākslas terapeiti, fizioterapeiti un dažādu specialitāšu ārsti.

Līdz 2017.gadam tika īstenotas 42 programmas par ziedojumos piesaistītiem līdzekļiem. Kopš 2018.gada psihosociālā rehabilitācija onkoloģiskajiem pacientiem un viņu tuviniekiem ir valsts apmaksāta programma, ko ievieš biedrība "Dzīvības koks". 2018.gadā notikušas 26 programmas, bet 2019.gadā plānotas vairāk nekā 30 programmas.

Pieteikšanās anketu meklē te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!