Foto: Shutterstock
Kolēģis, kuru redzam labāk ejot prom, nekā nākot, paziņa, uz kura zvaniem neatbildam, vai ballīšu zvērs, kurš vienmēr kaitinās ar savu ārišķību – katra no mums zina vismaz pa vienam no katras šīs kategorijas. Bet vai zināji, ka šos kaitinošos cilvēkus varam iedalīt piecās grupās? Lūk, tās un veidi, kā tikt galā ar šiem cilvēkiem maksimāli mierīgā ceļā.

"Psihologam ir tā lieliskā iespēja satikt ārkārtīgi interesantus cilvēkus, tāpēc es noteikti zinu šo to par sarežģītiem cilvēku tipiem. Lai gan daudz vienkāršāk ir skatīties uz citiem un akcentēt viņu nepilnības, mums ikvienam ir kāda lieta, pie kuras būtu vērts piestrādāt," raksta psiholoģe Sāra Makferlanda "Theeverygirl".

Ikviena noteikti būs pamanījusi to īgno kolēģi, no kura daudzi cenšas izvairīties, jo viņš vienkārši izsūc visu enerģiju, pat neko nedarot. Vai arī paziņa, kas nemitīgi zvana un sūta īsziņas, bet tu viņu veiksmīgi centies ignorēt. Jā, ja esi pazīstama ar šīm situācijām, tad noteikti esi sastapusies ar kādu sarežģīto cilvēku tipu.

Tomēr jāpatur prātā, ka šie cilvēki ne vienmēr ir "slikti", viņiem vienkārši ir sarežģīts raksturs, un veids, kā viņi ar citiem kontaktējas, var šķist nepievilcīgs.

'Skatuves' mākslinieki

Foto: Shutterstock

Pretēji tam, kā, iespējams, iedomājies teju neciešamu cilvēku, šis personalitātes tips patiesībā pat ir cilvēks, kurš varētu patikt daudziem un bieži vien pat ir visa pasākuma dvēselīte. Viņš atstāj neizdzēšamu iespaidu citos, un tu nespēj saprast, kādēļ viss, ko viņš dara ir tik dramatisks. Ļoti iespējams, ka viņam ir daudz draugu, taču visas attiecības ir ļoti virspusējas un balstītas uz emocijām, kas ātri izgaist. Tāpēc, ja šis cilvēks piedāvā palīdzību vai stāsta par cilvēku, kuru viņš tik ļoti mīl, vai arī viņa dzīve ir tik traģiska, visticamāk, ka tie ir tikai viņa mirkļa iespaidi, kuri jau rīt būs aizmirsti.

Gluži tāpat ir arī ar viņa uzmanību – tā diezgan ātri tiek novērsta. Tāpēc šādam cilvēkam īsti nevar uzticēties, jo mirkļa un emociju iespaidā viņš var sasolīt jebko, taču jau pavisam drīz tas tiks aizmirsts. Lai atvieglotu savu dzīvi, nesagaidi no šāda cilvēka pārāk daudz vai vienkārši negaidi neko.

Taču atceries, ka tāpēc, ka viņš nav paredzams un piezemēts, nenozīmē, ka tev pret viņu jāizturas tieši tādā pašā manierē.

Narcisi

Foto: Shutterstock

Akurātie plānotāji

Foto: Shutterstock

Ja sarežģīti cilvēku tipi parasti ir nelokāmi savā uzvedībā, tad šis noteikti varētu būt viens no nelokāmākajiem tipiem. Protams, viņš teiks, ka neviens nav perfekts, bet jebkurš nieks, kas nogājis greizi un nav atbildis viņu augstajām ilūzijām, var izraisīt kārtīgu asinspirti.

Jāsaka, ka šis ir ļoti akurāts cilvēku tips – tā pārstāvji ir labi plānotāji, un viņiem patīk lietas uzturēt kārtībā, bet savā ziņā tā ir arī problēma. Viņu perfektajā pasaulē, kur viss ir pa minūtei saplānots, nav vietas neveiksmēm un bardakam. Ja jūti, ka kādu cilvēku nākas aptekalēt uz pirkstu galiņam un tik pa spalviņai vien, lai tikai kaut kas nenoiet greizi, tad visticamāk, ka esi satikusi kādu no šīs personalitātes kategorijas.

Viņi cenšas būt atbildīgi par visu un saturēt pasauli savās rokās, bet tas ir tikai tāpēc, ka tagad viņi to spēj, bet kādreiz viņu pasaulīte bija vienās jukās. Ja tev nākas sastapties ar šādu personu, un jau ir apnikusi lielā piesardzība, tev ir jāpaskaidro, ka kontrolēt visu nav iespējams. Un, lai arī, pasakot šo vārdus, piedzīvosi viņa emociju uzplūdumu, tomēr draudzības beigas tās visticamāk nebūs.

Stumdāmie un bīdāmie

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja skatuves mākslinieku tips ir ļoti atkarīgs no tavas uzmanības, tad šis tips ir atkarīgs no tevis sniegtās drošības un tuvības. Viņš var būt tas klusais, neitrālais draugs, kurš vienmēr spēlē fona lomu, bet viņš tur ir. Varbūt sākotnēji tas šķiet samērā normāli, varbūt pat mīļi, tad ar laiku tas patiešām var sākt spēlēt uz nervu stīgām, jo šis cilvēks vienmēr ir blakus un tu esi gluži kā aukle cilvēkam, kurš pat īsti nevar pats pieņemt lēmumus.

Viņš vienmēr atradīsies kādā kļūmīgā situācijā, un tev viņš būs jāglābj. Bet, kad viņam kaut ko pasaki vai aizrādi, viņš vienmēr aizbildināsies ar jūru attaisnojumu un nekad savā uzvedībā neko nemainīs, pat, ja tas ietekmēs jūsu draudzību.

Ja tomēr jūti, ka esi attiecībās ar šāda tipa cilvēku, ir svarīgi novilkt robežu un vienmēr nekļūt par glābēju, nemitīgi tērējot enerģiju, lai glābtu citu ādu. Šis patiesībā ir arī veids, kā vari viņam strādāt pašam ar savu problēmu un būt nedaudz neatkarīgākam.

Depresīvie

Foto: Shutterstock

Tiesa, ne vienmēr visi ir laimīgi un priecīgi, taču daži ir regulāri nedaudz nelaimīgāki par citiem. Tie cilvēki pavisam noteikti atbilst depresīvajam personalitātes tipam, un šoreiz runa nav par depresiju kā slimību, bet gan par cilvēka raksturu.

Jāsaka, ka ne vienmēr smaids ir noteicošais. Bet tas, kā vari noteikt, ka šis cilvēks ir depresīvais tips, ir pēc tā, kā viņš skatās uz lietām. Gandrīz tukša, nevis gandrīz pilna glāze, zems pašvērtējums, vienmēr jūtas vainīgs un jūtas tā, it kā nekad nebūtu padarījis kaut ko labi. Viņš ir izvēlējies šādi skatīties uz lietām tāpēc, ka uzskata, ka tas ir visvienkāršākais veids – tā nekad neviļas lietās un cilvēkos.

Visu laiku atrasties ar šādu cilvēku kopā ir patiesi grūti – viņš nekad nav laimīgs, vienmēr ir koncentrējies uz problēmām, un nebūs diena, kad viņš pateiks kaut ko pozitīvu pat tad, ja mēģināsi būt pozitīva un padarīt viņa dienu gaišāku.

Labi, varbūt arī tik traģiski nav, bet, ja viņš pateiks kādu pozitīvu lietu, pavisam drīz to aizvietos ar kārtīgu negatīvisma devu. Lai arī cik grūti ir atrasties šādiem cilvēkiem blakus, iespējams, dažkārt vienkārši nav izvēlēs, jo viņš ir, piemēram, tavs darba kolēģis vai kāds ģimenes loceklis, vai paziņa. Un pavisam iespējams, ka viņš ir ļoti labs cilvēks, vienkārši tu nevari paciest tik daudz negatīvā.

Atceries, ka ne vienmēr vari visu nokārtot citu vietā, un arī, pat ja tavi mēģinājumi uzlabot viņa pašsajūtu ir neveiksmīgi, tu nevari visu laiku atrasties tik negatīvā vidē. Ir jārod kāds kompromiss. Neļauj viņa negatīvismam ietekmēt vai pat pārvērst tevi pašu par depresīvu cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!