Foto: Shutterstock
Optisko preču veikalu tīkls "Optio" sociālās atbildības programmas laikā šī gada pirmajā pusgadā 2604 bērniem visā Latvijā nodrošināja bezmaksas brilles 130 200 eiro vērtībā, informēja "Optio" pārstāve Gita Sauka.

Viņa atzīmēja, ka sešu mēnešu laikā Rīgas teritorijā brilles tika izsniegtas 1672 bērniem, savukārt Zemgalē sociālajā programmā piedalījās 336, Kurzemē - 290, bet Vidzemē - 306 bērni.

Sauka norādīja, ka "Optio" līdz gada beigām realizē sociālās atbildības programmu, nodrošinot iespēju bērniem līdz 18 gadu vecumam saņemt brilles 50 eiro vērtībā bez maksas: briļļu ietvaru summā līdz 25 eiro, divas briļļu lēcas 25 eiro vērtībā, kā arī bezmaksas briļļu izgatavošanu. Paralēli no 2019. gada 1. septembrim līdz 30. novembrim tiek realizēta arī pedagogu programma, kurā pie brillēm 50 eiro vērtībā bez maksas iespējams tikt visiem pedagogiem, tajā skaitā bērnudārzu audzinātājiem un augstskolu pasniedzējiem.

"Optio" galvenā optometriste Māra Kaparkalēja uzsvēra, ka diemžēl neliela daļa vecāku ņem vērā to, ka redzes pārbaudes bērniem būtu jāveic regulāri - sasniedzot viena, trīs un sešu gadu vecumu. Ja redzes problēmas netiek pamanītas un novērstas laikus, tās traucē bērna turpmākajai attīstībai un rada grūtības dzīvē. "Turklāt, tieši skolas laikā bērnu acis tiek intensīvi noslogotas, un savlaicīga redzes defektu konstatācija un novēršana ir galvenais priekšnosacījums, lai nākotnē nerastos vēl lielākas problēmas," viņa teica. Tāpēc Kaparkalēja aicina vecākus pārbaudīt bērnu redzi regulāri, arī ja šķiet, ka nekādu problēmu nav.

Atgādinām, lai iegūtu bezmaksas brilles, nepieciešama oftalmologa vai optometrista izrakstīta briļļu recepte, kas nav vecāka par trīs mēnešiem.

Taču bērniem ir iespējams iegūt arī valsts apmaksātas brilles vai kontaktlēcas. Briļļu lēcu, briļļu ietvaru un kontaktlēcu izrakstīšana un arī iegāde tiek apmaksāta bērniem, kuriem diagnosticēta augstas pakāpes iedzimta miopija – tuvredzība (virs 5,0 Dsph), augstas pakāpes hipermetropija – tālredzība (virs 4,0 Dsph), augstas pakāpes astigmātisms (virs 1,0 D), augstas pakāpes anizometropija (virs 2,0 D) un citos gadījumos. Ar pilnu diagnožu sarakstu, kas ļauj bērnam pretendēt uz valsts apmaksātām brillēm un lēcām vari iepazīties Nacionālā veselības dienesta mājaslapā. Savukārt sīkāk par to, kā iegūt valsts apmaksātas brilles, lasi šajā rakstā. Savukārt te atradīsi simptomus, kas norāda – tavam bērnam ir pasliktinājusies redze. Bet šeit uzzini, kādi vingrinājumi var palīdzēt redzi uzlabot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!