Foto: Rīgas Dzemdību nams

Pagājušās nedēļas izskaņā sociālos tīklus pāršalca priecīgs ieraksts par raženo 6. novembri Rīgas Dzemdību namā (RDN) – šajā datumā pasaulē nākuši pat trīs dvīņu pāri. "Cālis" sazinājās ar Dzemdību namu un noskaidroja – līdz šī gada 12. novembrim kopumā šajā dzemdību iestādē dzimuši 75 dvīņu pāri jeb 150 mazuļi.

"Mūsu vecmātes tā dēvētajā "bumbiņkalendārā" dvīņus atzīmē ar divām vertikāli ielīmētām bumbiņām krāsās pēc dzimuma (zils – puiši, sarkans – meitenes)," norāda Dzemdību nama sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Auzāne. Viņa arī atklāja, ka no 6. novembrī dzimušajiem trim dvīņu pāriem divi dvīņu pāri ir meitenes, bet viens dvīņu pāris – puikas. Bet nākamajā dienā Dzemdību namā pasaulē nācis viens dvīņu pāris – puisītis un meitenīte. Šāda parādība pat lielākajā valsts dzemdību iestādē nav bieži sastopama un čakli pastrādājušas kā māmiņas, tā vecmātes.

Interesanti ir arī tas, ka no šogad kopā piedzimušajiem 75 dvīņu pāriem 25 ir puisīšu pāri, 26 – meitenīšu pāri un 24 – abu dzimumu dvīņi. Tātad visi no iespējamajiem variantiem – precīzi trešdaļa.

Pērn Dzemdību namā kopumā piedzimuši 6028 mazuļi (3148 zēni un 2880 meitenes), no kuriem 174 bija dvīņi (87 pāri). Bet gadu iepriekš (2017. gadā) RDN pasaulē nākuši 6586 mazuļi – 3403 zēni un 3183 meitenes – no kuriem 190 bijuši tieši dvīņi (95 pāri). Interesanti, ka ne pērn, ne šogad RDN vēl nav dzimuši nevieni trīnīši, bet šogad pagaidām vienīgie trīnīši Latvijā piedzima augustā Rīgas Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā.

Pavisam Latvijā 2018. gadā piedzimuši 19 314 mazuļi, bet šī gada pirmajos deviņos mēnešos dzimuši 14 130 mazuļi, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Izmantojot notikumu ar ražīgo dvīņu dienu, Dzemdību nama fonds atgādina, ka dvīņu vecākiem labdarības projekta īstenošanas gaitā pieejams zīdaiņu autokrēsliņu nomas parks, kurā autokrēsliņus iespējams iznomāt bez maksas uz laiku līdz pat sešiem mēnešiem. Plašāku informāciju var iegūt Dzemdību nama fonda mājaslapā www.dznfonds.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!