Foto: Shutterstock
Turpinās nedienas ar platformu "pusdienlaiks.lv", kurā vecākiem jāreģistrējas un jāreģistrē savi bērni, lai no 2022. gada oktobra nodrošinātu ēdināšanas pakalpojumu. Sistēma sāka darboties septembra beigās, un sākotnēji nereti bija problēmas ar reģistrēšanos – sistēma uzrādīja kļūdas. Arī šobrīd ir grūtības piereģistrēt bērnu, bet daļai vecāku elektroniskajā maciņā neparādās ieskaitītā nauda vai rodas citas problēmas. Taču galvenais jautājums – vai bērns nākampirmdien skolā dabūs siltas pusdienas arī tad, ja sistēma joprojām pilnībā nefunkcionēs?

Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis pēc ārkārtas sēdes trešdien, 28. septembrī, pulksten 14, atzīst, ka pats ir trīs dienas "noņēmies" ar šo sistēmu un noteikti ir simtiem un tūkstošiem cilvēku, kam bijis tāpat: "Šis nav brīdis aicināt būt pacietīgiem, bet gan sniegt konkrētas atbildes uz konkrētiem jautājumiem. Esam vienojušies, ka rīt, ceturtdien, izglītības departaments un sistēmas "pusdienlaiks.lv" izstrādātājs un ēdinātājs atbildēs uz jautājumiem. Piemēram, kas notiks, ja līdz svētdienai līgums nebūs noslēgts, vai, kas notiks ar naudu virtuālajā maciņā."

Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Māris Krastiņš savukārt mierina vecākus: "Oktobrī bērni, kuriem vecāki nevarēja noslēgt līgumu ar ēdināšanas uzņēmumu, būs paēduši. Visas puses strādās, lai pirmdien viss būtu nodrošināts, jo vecāki nav varējuši slēgt līgumus objektīvu apstākļu dēļ – izstrādātā sistēma to nav atļāvusi. Jāņem vērā, ka sistēmai, kas radīta lielam cilvēku skaitam, jābūt gatavai dažādām situācijām. Un visas puses pieiet atbildīgi. Tomēr ilgtermiņā elektroniskā sistēma palīdzēs ietaupīt laiku vecākiem un resursus Rīgas domē."

Šobrīd Krastiņš secina, ka ikvienai izglītības iestādei būs individuāls risinājums. Un sīkākas atbildes varēs sniegt ceturtdien.

Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijas pārstāvis Jānis Meija teic, ka ēdinātāju galvenā funkcija ir nodrošināt, lai "visiem bērniem ir pilni punči": "Darām visu iespējamo, lai veiktu jau noslēgto līgumu administrēšanu. Galvenais, lai vecāki neuztraucas – līgums pagaidām nav svarīgākais un pirmdien bērni paēduši būs, līgumiskās attiecības varēs noslēgt nākamās nedēļas laikā. Šobrīd notiek aktīvs darbs ēdināšanas uzņēmumiem ar apkalpojamām skolām individuāli, meklējam alternatīvos variantus. Ja vecāks nespēs līdz svētdienai noslēgt līgumu, vecāku vajadzība pēc bērna ēdināšanas, tiks nodota mums citādi."

Krastiņš vēstī, ka platforma būtu jālieto 40 000 bērniem (tajā nav jāslēdz līgumi tiem, kuriem pienākas bezmaksas ēdināšana). "Domāju, tas ir nedēļu jautājums, lai rīks būtu pilnībā pieejams un visi varētu ietaupīt laiku. Līgumu ar ēdināšanas uzņēmumu var slēgt arī papīra formātā, tādēļ arī intensīvi strādājama ar ēdinātājiem un iestāžu vadību, un vecākiem. Mājaslapā ir atrodama līguma forma. Tomēr iesaku pagaidīt, kamēr sistēma tiek nostabilizēta un līgumu elektroniski varēs slēgt arī nākamnedēļ."

"Delfi.lv" jau rakstīja, ka no pirmdienas, 3. oktobra, Rīgas pašvaldības pirmsskolēniem un skolēniem ēdināšanai tiks piemērots vecāku līdzmaksājums un to administrēs uzņēmumi, kas publiskā iepirkuma rezultātā ieguvuši šādas tiesības un kas izstrādājuši platformu "pusdienlaiks.lv", kurā vecāki var reģistrēties, lai noslēgtu distances līgumu un veiktu bezskaidras naudas norēķinus. Taču jau šobrīd, pirmajās vietnes dienās, vecāki sastapušies ar dažāda veida grūtībām, lietojot vietni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!