Foto: Publicitātes foto
Šovasar jau piekto gadu ikvienam Rīgas 9.-12. klašu skolēnam ir iespēja piedalīties meistarklasēs par filmu veidošanu. Jauniešiem būs iespēja iegūt pamatzināšanas par dažādām profesijām filmēšanas laukumā, uzzināt par iespējām darboties kino industrijā un nofilmēt pašiem savu īsfilmu, ziņo "Taisam Kino" pārstāve Iveta Dortāne.

"Bieži sastopamies ar uzskatu, ka, ja tu strādā kino, tu esi režisors, operators, vai aktieris, taču tā nebūt nav. Lai uzņemtu filmu, nepieciešams daudz vairāk cilvēku: mākslinieki, grimētāji, aktieri, atlases speciālisti, administratori un daudzi citi kino nozares profesiju pārstāvji," stāsta viens no pasniedzējiem – režisors un producents Staņislavs Tokalovs.

Meistarklašu mērķis ir sniegt ieskatu visos filmas uzņemšanas posmos un iepazīstināt jauniešus ar kino profesijām. Meistarklasēs dalībnieki teorētiski un praktiski tiks iepazīstināti ar dažādām profesijām filmu uzņemšanā, kā arī ar pašu filmas uzņemšanas procesu, sākot no sagatavošanās posma – scenārija uzrakstīšanas, aktieru atlases, filmēšanas komandas formēšanas, līdz filmas uzņemšanai.

Noslēgumā tiks nofilmēta īsfilma, kuras scenāriju, uzņemšanu, montāžu un filmas sagatavošanu demonstrācijai īstenos paši jaunieši. Tā būs iespēja jauniešiem izmēģināt savas spējas un praktiski pielietot meistarklasēs iegūtās teorētiskās zināšana. Izveidotā filma tiks demonstrēta kinoteātrī dalībnieku draugiem, ģimenes locekļiem un citiem interesentiem.

Foto: Publicitātes foto

Pieteikšanās

Lai kļūtu par meistarklašu dalībnieku, jauniešiem ir jāpiedalās eseju konkursā. Tā laikā skolēnam ir jāuzraksta pusotra vai A4 lapu gara eseja "Kāpēc es gribu strādāt kino", titullapā norādot savu un vecāku kontaktinformāciju (esejas autora vārds, uzvārds, skola, klase, tālruņa numurs, e-pasts, kā arī viena no vecākiem vārds, uzvārds, telefona numurs un e-pasta adrese). Uzrakstītā eseja jānosūta uz e-pasta adresi taisamkino@gmail.com līdz 2018. gada 6. jūlijam pulksten 12.

Projektu īsteno Mūsdienu dejas grupas "STILS" atbalsta biedrība ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta atbalstu.

Meistarklašu pasākumi notiks visas vasaras garumā, pirmā tikšanās – 13. jūlijā, pamatskolas "Rīdze" telpās. Kopumā tiks uzņemti 25 dalībnieki, apkopojot eseju konkursa rezultātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!