Foto: Shutterstock

Šogad Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionāros noņemtas 234 ērces, aģentūra LETA noskaidroja Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) Statistikas daļā.

No stacionāros uzņemtajiem pacientiem 159 ērces noņemtas LIC, 59 stacionārā "Gaiļezers" un 16 stacionārā "Biķernieki".

Kopumā šogad līdz 5. jūnijam LIC laboratorijās ērču encefalīts izmeklēts 35 ērcēs, no kurām neviena nav bijusi inficēta, savukārt no 44 ērcēm, kurās izmeklēta Laimas slimība, inficētas bija 22 jeb 50 procenti.

Šogad no RAKUS izrakstīti trīs pacienti ar ērču encefalītu un vēl viens ar Laimas slimību.

Latvijas Nacionālā Dabas muzeja entomologs Jānis Dreimanis sacīja, ka šopavasar daudzviet novērots liels skaits ērču, kas izskaidrojams ar labvēlīgiem laikapstākļiem ziemā.

Piemēram, entomologs Uģis Piterāns mikroblogošanas vietnē "Twitter" publicējis ierakstu, kurā stāsta, ka vakar "iekūlies kaut kādā ērču mega valstībā". Pēc trīs stundu pastaigas no sevis viņš nolasījis vairāk nekā 50 ērces, no kurām lielākā daļa jau paspējušas piesūkties. "Dienā kopā vairāk nekā 70. Tik daudz man pirmo reizi," vēstīja Piterāns, kura pievienotajā fotogrāfijā redzamas vairāk nekā 10 ērces.

Dreimanis skaidroja, ka ērces ir diezgan labi pārziemojušas, tādēļ, iestājoties siltākiem laikapstākļiem, pieaug to aktivitāte. Taču ērču izplatība neesot vienmērīga. Skrajos priežu mežos ērces varēs sastapt retāk, kamēr mitros lapu koku mežos, pamežos to var būt ļoti daudz. Ērces uzturas augstumā, kas ir nedaudz virs metra, lai ērti varētu pieķerties gan savvaļas, gan mājdzīvniekiem, kā arī cilvēkiem, akcentēja entomologs.

Viņš iesaka padomāt par piemērotu apģērbu, dodoties uz mežu, savukārt pēc atgriešanās no meža vai dārza sevi rūpīgi apskatīt pie spoguļa, lai izvairītos no ērču piesūkšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!