Foto: Shutterstock
Pēc gariem un drūmiem ziemas mēnešiem termometra stabiņa pakāpšanās pielīdzināma sapnim vasaras naktī. Taču šis laiks atmodina arī ērces, pēc kuru "apciemojuma" sapnis var pārvērsties īstā murgā. Kā liecina aktuālie novērojumi, ērču sezona ir sākusies, un tas nozīmē, ka piesardzība, dodoties dabā, ir vitāli nepieciešama. Jā, arī tad, ja tikai rušinies dārzā vai pēc pastaigas mīļo savu suņuku!

Ērču aktivitātes sezona Latvijā parasti ilgst no aprīļa sākuma līdz oktobra beigām, bet labvēlīgos meteoroloģiskajos apstākļos var būt garāka, norāda Slimību profilakses un kontroles centra pārstāve Edīte Tettere. Ērces kļūst aktīvas, kad sniegs nokūst un gaisa temperatūra pārsniedz no +3 līdz +5 grādiem pēc Celsija.

Kā skaidro Tettere, ērču monitoringa vietās Kurzemes reģionā to aktivitāte atsevišķās vietās mežā, pļavās un krūmājos ir no 30-70 ērcēm/km. "Novērojumi liecina, ka ērču pārziemošanas apstākļi bijuši labvēlīgi ērču aktivitātei, kas nozīmē, ka varētu prognozēt salīdzinoši augstāku ērču aktivitātes līmeni nekā iepriekšējos gados," ieskicējot aktualitātes, informē SPKC pārstāve.

Centra speciālisti aicina ikvienu, kurš dodas brīvā dabā, vienmēr būt piesardzīgiem. Pēc uzturēšanās ārā, pat ja tas ir piemājas dārzs, ieteicams pārbaudīt, vai uz apģērba vai ķermeņa nav ērces. Īpaši rūpīgi jāpārbauda bērni. Atgriežoties mājās, nekavējoties jānomaina apģērbs un jānomazgājas dušā.


Neaizmirsti, ka arī mājdzīvnieki var atnest ērces mājās, tāpēc regulāri pārbaudi savu suni, kaķi, kā arī mājdzīvniekiem izmanto pretērču līdzekļus – skaustā pilināmus vai kaklasiksnas –, kas atbaida un nogalina ērces, pirms tās paspēj piesūkties, ieteikts speciālistu izstrādātajā bukletā.

Ja ērce ir piesūkusies, tā jānoņem pareizi un pēc iespējas ātrāk! Lūk, kā tas veicams soli pa solim.

  • Vietu, kur ērce piesūkusies, dezinficē ar spirtu vai degvīnu.
  • Ar pinceti satver ērci pēc iespējas tuvāk ādai un lēni, cenšoties nesaspiest ērces ķermeni, ar apļveida kustību (kā skrūvējot) – izvelc ērci.
  • Ja pincete nav pieejama, ap ērces snuķīti, pēc iespējas tuvāk ādai, apsien diega cilpu un, velkot aiz diega galiem, ērci izņem.
  • Koduma brūci dezinficē un rokas nomazgā ar ūdeni un ziepēm.

Paturi prātā, ka ērču daudzumu iespējams samazināt, sakopjot apkārtējo vidi. Tas nozīmē:

  • regulāri nopļauj zāli un izcērt krūmus ap māju un tuvākajā apkārtnē.
  • neatstāj sagrābto lapu kaudzes, kokus un zarus pagalmā – tur var iemitināties dzīvnieki (peles, žurkas u.c.), no kuriem ērces barojas.
  • vietās, kur zālājs robežojas ar mežainām teritorijām, izkaisi skaidas vai granti. Tas var veicināt ērču skaita samazināšanos zālienā.
  • bērnu rotaļu laukumu izvieto drošā attālumā no krūmiem, atvērtā, saulainā vietā.


Apģērba specifika

Dodoties dabā, ļoti svarīgi izvēlies piemērotu apģērbu un pielāgot to tā, lai ērces nevarētu zem tā pakļūt, piemēram, bikšu galus liec zeķēs vai zābakos, jo ērces visbiežāk pieķeras pie kājām. Ieteicams dot priekšroku gaišas krāsas apģērbam, uz kura ērces ir labi saskatāmas, vilkt kreklu vai blūzi ar cieši pieguļošām piedurknēm un pieguļošu apkakli. Atceries, ka uz sintētiska, slidena auduma ērcei ir grūtāk pieķerties! Apsedz galvu un matus ar cepuri, lakatu vai kapuci, jo pieliecoties ērces var ieķerties matos.

Lai gan pareiza apģērba izvēle ir ļoti svarīga, dodoties pastaigās, piknikos, rušinoties dārzā vai ejot makšķerēt, neaizmirsti uz apģērba un apaviem izsmidzināt arī aizsardzības līdzekli pret insektiem, tai skaitā ērcēm. Ādu apsmidzini minimāli un vienmēr atceries to nomazgāt, atgriežoties telpās. Aizsardzības līdzeklis nebūs efektīvs, ja apģērbs nebūs pielāgots tā, lai ērces zem tā nevarētu pakļūt.

SPKC epidemiologi atgādina, ka vakcinācija nodrošina aizsardzību tikai un vienīgi pret ērču encefalītu, bet nepasargā no citām ērču pārnestām slimībām, piemēram, Laima slimību un ērlihiozi.

Teritorijas ar visaugstāko saslimstības līmeni, kurās 2022. gadā tiek nodrošināta bērnu bezmaksas vakcinācija pret ērču encefalītu ir Kuldīgas novads, Ventspils novads, Talsu novads, Dienvidkurzemes novads. Ja bērna deklarētā dzīvesvieta atrodas sarakstā minētā teritorijā, bērns var saņemt valsts apmaksātu vakcināciju pret ērču encefalītu. Vakcināciju plāno un veic ģimenes ārsts, kura pamatprakse ir endēmiskajā teritorijā.


Vēstīts, ka 2022. gadā turpināsies arī bāreņu un bez vecāku gādības palikušo bērnu vakcinācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!