Foto: Shutterstock
Zinātnieki iesaka mātēm, pavadot vairāk laika rotaļās ar bērniem, kļūt tikpat laimīgām kā tēviem. Vai tas ir reāli? Vai tas nozīmē, ka mammām jāmet pie malas visi pārējie ikdienas pienākumi? Portāls "Parents" skaidro pētījumu, kurā noskaidrots – tēvi ir laimīgāki nekā mātes.

2019. gadā Kalifornijas Universitātē Riversaidā veiktais pētījums izceļ vēl vienu aspektu atšķirībās starp mātēm un tēviem, plašāk skatoties – arī starp sievietēm un vīriešiem kopumā. Pētījumā, kas patiesībā ir trīs dažādu pētījumu apkopojums, tika skatīta 18 tūkstošu cilvēku emocionālā veselība un salīdzinātas tādas iezīmes kā labklājība, laimes sajūta, depresijas epizodes un stress.

Divos pētījumos vecāki tika salīdzināti ar cilvēkiem, kuriem nav bērnu. Pētnieki konstatēja, ka tēvi ir laimīgāki nekā viņu draugi, kuriem bērnu nav. Trešajā pētījumā tika salīdzināti tēvi un mātes, precīzāk, viņu laimes līmenis, rūpējoties par saviem bērniem. Izrādās, ka tēvi ikdienas rūpēs par savām atvasēm ir laimīgāki nekā mātes. Kāpēc? Tāpēc, ka tēti daudz biežāk rotaļājas ar bērniem.

Mammai jāzina viss par visu

Mēs varam pieņemt, ka lielākā daļa pāru, kas piedalījās pētījumā, mājas darbus savā starpā sadala uz pusēm, bet tas, protams, būs tikai pieņēmums. Taču pēdējos gados liela uzmanība pievērsta kaut kam, ko sabiedrībā sauc par neredzamo slogu, ko nes sievietes. Pat tajās ģimenēs, kur mājas darbi ir dalīti, sievietes veic lielāko daļu emocionālā jeb prāta darba. Tā rezultātā mātes sadzīvo ar lielāku mentālo slodzi, audzinot savus bērnus. Piemēram, mamma vienmēr zina, kad vannasistabā palicis tikai viens tualetes papīra rullis. Mamma zina, ka bērns atstājis savus zābakus mašīnā un ka mājās apēsti pēdējie cepumi.

Pat tad, ja tētis palīdz mammai ar ēdiena gatavošanu, bērnu nogādāšanu līdz skolai un atkritumu iznešanu, vairumā divdzimumu mājsaimniecību lielākā daļa prāta darbu tomēr jāpilda mātei. Līdz ar to, kamēr tēti spēlējas ar bērniem, mammas mēdz būt tās, kas tur roku uz pulsa par ģimenes locekļu dienas grafikiem un ir atbildīgas par to, lai nekas netiktu aizmirsts. Tas vien jau ir milzīgs pienākums, kas rada daudz stresa. Taču tā ir vien daļa no iepriekš minētā neredzamā sloga, tāpēc no malas var šķist, ka pienākumi mājās ir sadalīti vienlīdzīgi.

Aizmirst par pienākumiem un nodoties rotaļām ar bērnu – vai tiešām labākā metode?

Pētījuma autori, kuri pārsvarā ir sievietes, iesaka pavisam vienkāršu metodi problēmas risināšanai – lai justos laimīgākas, mammām jāpavada vairāk laika rotaļās ar bērniem. Liekas vienkārši, vai ne tā? Aizmirsti par netīrajiem traukiem izlietnē, atstāj mitro veļu veļasmašīnā, beidz uztraukties par pārtikas preču sarakstu, pierakstiem pie zobārsta un sava skolēna tukšo pusdienu kārbiņu – ej rotaļāties! Ja emocionālā darba slogs tiktu nocelts no mātes pleciem un tai būtu vairāk laika spēlēm, viņa noteikti justos laimīgāka, bet vai tas būtu rotaļu dēļ? Vai arī tas būtu tāpēc, ka viņai vairs nav jādomā par to, ka mazgāšanas līdzeklis ir gandrīz beidzies un ka drēbes veļasmašīnā stāv jau kopš vakardienas?

Psiholoģe Karla Manlija portālam "Parents" atklāj, ka "vēsturiski sievietes bijušas vairāk atbildīgas par mājas darbiem un bērnu audzināšanu, kamēr vīrieši rūpējās par finansiālo atbalstu ģimenei". Kaut arī sievietes mūsdienās arvien vairāk rūpējas par iztikas nodrošināšanu ģimenei, to mājas pienākumi nav proporcionāli samazinājušies. "Tā rezultātā sievietes joprojām pilda lielāko daļu ikdienas, mājas un ar bērnu audzināšanu saistītos pienākumus," skaidro psiholoģe. Īsumā – mammas ir nogurušas, mammas ir stresa pārņemtas. Viņas mīl savus bērnus, taču bieži vien ne tik viegli pamanāmo pienākumu dēļ atsakās no spēlēšanās kopā ar tiem.

Ironiskā kārtā šis pētījums dod mammām vēl vienu iemeslu satraukumam, papildinot to neredzamo darbu slogu. Mammas sniedz emocionālo atbalstu saviem bērniem, skūpstot viņu nobrāztos ceļgalus, mierinot tos satraucošās situācijās un cīnoties ar mazo ikdienas niķiem, taču ieteikums sievietēm audzināt bērnus vīriešu stilā līdz minimumam mazina nozīmīgo mātes lomu ģimenē. Tāpat pētnieki, izsakot šādu ieteikumu, neņem vērā tos tēvus, kuri bērnu audzināšanā piedalās tikpat aktīvi kā mātes, uzskata "Parents".

Tā vietā, lai norādītu, ka mātes kaut ko dara nepareizi, varbūt vairāk uzmanības jāpievērš tam, kā abiem vecākiem ikdienā sadarboties un kā pārējie ģimenes locekļi un draugi var mazināt mātes emocionālo slogu, palīdzot ar ikdienas pienākumu pildīšanu, vēstīts portālā "Parents". Tādā veidā mammas var būt tikpat laimīgas kā tēti, tajā pašā laikā ar prieku audzināt bērnu.

Lūk, daži padomi un pieredzes stāsti no "Cālis.lv" arhīva:

Seši piemēri par bērnu audzināšanu, kad mammām labāk ieklausīties tētu viedoklī

Foto: Shutterstock

Vīriešu un sieviešu pieeja bērnu audzināšanai ir krasi atšķirīga. Tēti no mammām var pamācīties atbildību, bet sievietēm dažreiz ir vērts pārņemt mazumiņu vīriešu "vēsā prāta". Taču, papildinot vienam otru, vecāki var radīt brīnišķīgu tandēmu, kas viņu bērnam būs vērtīgāks par jebkuru pedagogu.

Lasīt vairāk

10 fakti, kas jāatceras brīžos, kad uzskati – neesmu pietiekami laba mamma

Foto: Shutterstock

Katras mātes dzīvē pienāk brīdis, kad viņa nonāk pie secinājuma – es neesmu laba mammas saviem bērniem. Iemesli, kas liek sievietei šādi domāt, var būt visdažādākie, sākot no dusmās nesavaldītām emocijām un beidzot ar sajūtu, ka netiec ar visu galā. Lai vai kā, šādos brīžos ir svarīgi atcerēties vairākas lietas, kas palīdzēs aizgaiņāt aplamās domas un beigt sevi šaustīt.

Lasīt vairāk

Kā vīriešiem izpaužas pēcdzemdību depresija? Skaidro Diāna Zande

Pēcdzemdību periods ir laiks, kad abi jaunie vecāki ir depresijas riska grupā. 2010. gadā pētījumā konstatēts, ka pasaulē aptuveni 10 procenti vīriešu piedzīvo pēcdzemdību depresiju. Neskatoties uz to, daudz vairāk tiek runāts par pēcdzemdību depresiju sievietēm, nevis vīriešiem. Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite Diāna Zande atklāj, kādi depresijas simptomi raksturīgi tieši jaunajiem tēviem, kā rīkoties, ja vīrietis apzinās, ka viņam ir depresija, kā arī to, kā pietiekami daudz atpūtas var palīdzēt samazināt saslimšanas risku.

Lasīt vairāk

Vīrieši par tēva lomu, izaicinājumiem un gaidām

Foto: Shutterstock

Tēvs ir neatņemama un visnotaļ nepieciešama ģimenes sastāvdaļa. Agrāk tēva loma tika vairāk saistīta ar ģimenes apgādāšanu un rūpēm par drošību, taču gadu laikā viņu uzdevumi ir paplašinājušies, un mūsdienās tēvs ir kas vairāk, kā tikai apgādnieks – viņš iesaistās bērnu audzināšanā un mājsaimniecības uzturēšanā. Taču par tēva lomu, tās izaicinājumiem un nozīmību vislabāk spēj spriest paši šīs lomas pildītāji.

Lasīt vairāk

Būt meitas tēvam ir īpaša privilēģija – vīrieša atklāsmes par savu īpašo statusu

Foto: Shutterstock

"Neapskaužu tevi, kad viņas visas paaugsies", "Ar ko gan tu esi izpelnījies tādu laimi?!", "Jā, brālīt, tu esi nokļuvis ielenkumā". "Es, četru meitu tēvs, šādas frāzes dzirdu katru dienu. Un, ja godīgi, man ir neērti to vietā, kuri to saka," atzīst Džastins Riklefs.

Lasīt vairāk

Valdis Melderis: man ir viegli būt labam tēvam, jo reti esmu mājās

Valdis Melderis medijos bieži tiek saukts par labu tēvu un brīnišķīgu vīru, taču viņš pats raidījumā "Māmiņu klubs" uzsver, ka tā ne vienmēr ir taisnība. "Parunājiet ar maniem kaimiņiem, kad es mēģinu bērnus nolikt gulēt. Viņi pastāstītu, cik gādīgs tētis es esmu un kādas valodas es pārvaldu," viņš atzīstas.

Lasīt vairāk

Ieradumi, ko mazuļi manto no saviem vecākiem

Foto: Shutterstock

Vai tu kādreiz esi aizdomājies par visiem tiem ieradumiem, kurus bērni pārmanto no saviem vecākiem? Jā, viņi atdarina visu, ko dara vecāki, tādēļ ikvienam jābūt ļoti uzmanīgam. Bērna smadzenes ir kā sūklis, un ieradumi, ko tie novēro, daudz vieglāk iegulst viņu prātos.

Lasīt vairāk

Vestards Šimkus: tēva lomu cilvēks noskatās no saviem vecākiem

Pianists un komponists Vestards Šimkus un viņa sieva operdziedātāja Elīna Šimkus 1. decembrī kļuvuši par vecākiem. Viņš raidījumam "Māmiņu Klubs" atklāj, kā jūtas tēva lomā un to, ka, viņaprāt, cilvēks tēva lomu noskatās no saviem vecākiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!