Foto: Shutterstock

"Reģistrēju bērniņu. Diemžēl bērna tēvs devās uz ārzemēm un tā arī netika līdz šim ierakstīts dzimšanas apliecībā. Vai ir iespēja pēc gandrīz gada bērna tēvu ierakstīt dzimšanas apliecībā, un vai tas ir maksas pakalpojums?" šādu jautājumu "Latvijas Vēstneša" (LV) portāla "E-konsultāciju" sadaļā uzdevusi kāda mamma Ilze.

Kā LV portālā skaidro juriste Marika Mure, Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 35. panta pirmā daļa noteic, ka dzimšanas reģistra ierakstu papildina ar ziņām par bērna tēvu, ja bērnam paternitāte ir atzīta, noteikta vai paternitātes fakts konstatēts Civillikuma noteiktajā kārtībā.

Atbilstoši panta otrajai daļai kopēju paternitātes atzīšanas iesniegumu un citus dokumentus, kas apliecina [..] piekrišanu paternitātes atzīšanai, bērna vecāki iesniedz dzimtsarakstu iestādei. Paternitātes atzīšanas iesniegumu var iesniegt viens no vecākiem, ja klāt neesošā tēva vai mātes paraksta īstumu paternitātes atzīšanas iesniegumā apliecinājusi dzimtsarakstu iestādes amatpersona, zvērināts notārs, bāriņtiesa vai karjeras konsulārā amatpersona.

Minētais nozīmē, ka brīdī, kad bērna tēvs atgriezīsies no ārzemēm, jūs varat doties uz dzimtsarakstu nodaļu un iesniegt kopīgu paternitātes atzīšanas iesniegumu. Tāpat varat to izdarīt vienpersoniski, ja jūsu rīcībā būs likumā noteiktā kārtībā apstiprināts bērna tēva paternitātes atzīšanas iesniegums.

Valsts nodevu likmes par ierakstu veikšanu civilstāvokļa aktu reģistros noteiktas 2013. gada 27. septembrī pieņemtajos Ministru kabineta noteikumos par civilstāvokļa aktu reģistrācijas valsts nodevu.

Šo noteikumu 9. punktā noteikti gadījumi, kādos valsts nodeva netiek iekasēta, kas cita starpā ir gadījums, kad civilstāvokļa reģistru papildina pēc paternitātes atzīšanas. Minētais nozīmē, ka par bērna tēva ierakstīšanu dzimšanas apliecībā jums valsts nodeva nebūs jāmaksā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!