Foto: Shutterstock

"Labdien! Šķirot laulību, viena puse grib izlikt otru pusi ar nepilngadīgu bērnu no īpašuma, kas iegādāts pirms laulības noslēgšanas kopīgiem spēkiem, jo pastāvējusi kopdzīve. Abi ir deklarēti šajā dzīvesvietā, un tā ir vienīgā mājvieta. Vai šajā gadījumā ir jāpierāda cita dzīvojamā platība, un ko var darīt? Turklāt izlicējs nav veicis nekādus maksājumus par īpašumu vairākus gadus, izņemot nekustamā īpašuma nodokli," pēc padoma pēc padoma "Latvijas Vēstneša" (LV) portāla "E-konsultāciju" sadaļā vaicā Vita.

Atbild Inga Rjabčikova: "Ja personas ir uzsākušas kopdzīvi, nereģistrējot laulību, un iegādājušās īpašumu, jāņem vērā, ka Latvijā ir spēkā tikai laulāto mantiskās attiecības.

Atbilstoši Civillikuma 994. panta pirmajai daļai par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā.

Dzīvesvietas deklarēšana attiecīgā īpašumā nerada īpašuma tiesības. Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 12. pantā ir noteikts tas, ka ziņu par deklarēto dzīvesvietu var anulēt, ja personai nav tiesiska pamata tajā atrasties.

Tomēr, ja jūsu vīrs ir arī jūsu kopīgā bērna tēvs, tad viņam ir likumā noteikts pienākums rūpēties par savu bērnu un maksāt uzturlīdzekļus. Civillikuma 179. pantā ir noteikts: ”Vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt.” Tādējādi tēvs nav tiesīgs izlikt no dzīvokļa savu bērnu.

Šķirot laulību, laulātajiem ir jāvienojas par kopīgās mantas sadali un nepilngadīgo bērnu aizgādnību. Ja tas nav iespējams, tad par to lemj tiesa. Jautājumu par cita mājokļa ierādīšanu tiesa neskata.

Ja kopā dzīvot nav iespējams, tad mātei ir iespēja vērsties pēc palīdzības krīzes centrā. Tāpat mātei ir tiesības, piemēram, vērsties vietējā pašvaldībā pēc palīdzības, lūdzot piešķirt pagaidu dzīvesvietu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!