Foto: Shutterstock
Sertificēta zobu higiēniste un trīs bērnu mamma Liene Altroka ir nolēmusi dalīties ar savām zināšanām un pieredzi plašāk, tādēļ piedāvā "Zoom" nodarbību par mutes veselību bērniem vecuma posmā no 0-12 gadiem. Nodarbība plānota 21. aprīlī pulksten 11.

Kā stāsta higiēniste Liene, viņa jau vairāku gadu garumā vada nodarbības skolās un bērnudārzos par mutes veselību: "Ir jauki dalīties un izglītot bērnus, tomēr pieredze rāda, ka būtiskāk ir motivēt un izglītot vecākus."

Nodarbībā tiks stāstīts svarīgākais par zobu kopšanu šajā vecuma posmā, proti:

  • Kad un kā rūpēties par maza bērna zobiem;
  • Zobu nozīme bērna dzīvē;
  • Pareizas kopšanas metodes;
  • Būtiskākās problēmas un risinājumi;
  • Jautājumi un atbildes.


Pieteikties nodarbībām var, rakstot uz e-pastu: liene.altroka@gmail.com.
Dalības maksa: brīvprātīgais ziedojums.

Labot nav vērts un 11 citi populārākie mīti par piena zobiem


Kaut arī mūsdienās netrūkst ne specializētu zobu kopšanas līdzekļu mazuļiem, ne atraktīvas, bērniem piemērotas informācijas par mutes dobuma higiēnu, ārstu pieredze rāda – bērnu zobu veselība Latvijā nav apmierinoša. Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūta speciālisti novērojuši – simtiem bērnu divu līdz trīs gadu vecumā nav neviena vesela sānu zoba! Viens no iemesliem ir dziļi iesakņojušies mīti un maldi par piena zobiem. Mītus par piena zobiem apkopojusi Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūta bērnu zobārste Inga Rendeniece, un tos savā mājaslapā atgādina Slimību profilakses un kontroles centrs.

Lasīt vairāk

Kas jāzina vecākiem par mazuļa pirmo zobiņu kopšanu

Foto: Shutterstock


Bērna zobi ir jāsāk tīrīt no brīža, kad tie sāk šķilties un kad pirmā zoba snīpis parādās cauri smaganai. Šajā vecumā bērna mutes dobums jātīra vecākiem –ar ūdenī samitrinātu vates vai marles gabaliņu vai speciālu uzpirksteni – kamēr zobs ir vienā līmenī ar smaganu.

Lasīt vairāk

Našķi, kas patīk un kas nepatīk zobiem; fluorīda nozīme

Foto: Shutterstock


Kurš gan negribētu žilbinoši baltus zobus, bet dzīvē ir tā, kā ir. Turklāt pēdējos gados zobārsti ceļ trauksmi par skumjo zobu stāvokli maziem bērniem, par pudeļu kariesu, kad saknīšu vietā vien rēgojas brūnas zobu daļiņas. Bērna zobi ir jāsāk kopt jau tad, kad mazais vēl atrodas mammas vēderā, nerunājot nemaz par laiku, kad bērnam patiešām mutē jau parādījušies vismaz daži. Par to, kas zobiem patīk, kas nē, par uztura un fluorīda nozīmi mutes veselības saglabāšanā konsultē Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti.

Lasīt vairāk

Bērnu zobu higiēniste: Katra plomba ir nāves spriedums zobam

Foto: PantherMedia/Scanpix


Pirmsskolas un sākumskolas vecumā rūpes par zobu veselību galvenokārt ir vecāku, nevis bērnu atbildība. Zobu tīrīšanai šajā vecumā jābūt asistētai, un vecākiem bērnu zobiņi ir jāpārtīra.

Lasīt vairāk

Smilšu pulkstenis, spoguļošanās un citi triki jautrākai zobu tīrīšanai

Foto: Shutterstock


Vecāki zina, ka bērniem ne vienmēr patīk zobu tīrīšanas process, bet ir svarīgi veidot labas zobu tīrīšanas iemaņas jau no bērnības, lai nodrošinātu mutes dobuma veselību ilgtermiņā.

Lasīt vairāk

Pudeļu kariess – lielākā mutes veselības problēma mazuļiem


Lai gan mūsdienās ir pieejamas labas zobu pastas un bērna mutei piemērotas zobu birstes, ārsti atkal un atkal brīdina, ka bērnu mutes veselība ir salīdzinoši sliktā stāvoklī. Tas attiecas arī uz mazuļiem, kuriem vēl pat nav izšķīlušies visi zobi.

Lasīt vairāk

Bērns pie zobu higiēnista – regulāri un par valsts kvotām

Foto: Pixabay


Rūpes par bērnu mutes dobuma veselību nozīmē arī regulāru zobu higiēnista apmeklējumu. Atgādinām, ka bērniem no divu līdz 18 gadu vecumam reizi gadā zobu higiēnista apmeklējums tiek nodrošināts par valsts budžeta līdzekļiem. Turklāt septiņu, 11 un 12 gadu vecumā šis pakalpojums tiek apmaksāts pat divas reizes gadā.

Lasīt vairāk

Agrīni bojājumi pusaudžiem ir vērojami vidēji deviņos zobos; profesore stāsta par kariesa profilaksi


Kariess skar gandrīz visus cilvēkus un ierindojas starp desmit izplatītākajām saslimšanām pasaulē, uzsver Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) asociētā profesore Egita Senakola un atgādina, ka pareiza mutes higiēna, savlaicīga profilakse un regulāras vizītes pie speciālistiem jau no bērna agrīna vecuma, kā arī sabalansēts uzturs, samazinot cukura patēriņu, var būtiski uzlabot mutes veselību.

Lasīt vairāk

Veselības pamats – rūpes par mutes higiēnu

Foto: Shutterstock


Mutes dobuma veselība ikdienā ne vienmēr tiek pietiekami novērtēta, bet ir ārkārtīgi svarīga ne tikai kopīgajā cilvēka labsajūtā, bet arī vispārējās dzīves kvalitātes saglabāšanā. Gadās, ka par to aizdomājamies tikai tad, kad saskaramies ar problēmām – sliktu elpu, sāpēm vai citām nepatīkamām sajūtām –, bet mute gluži tāpat kā viss ķermenis prasa rūpes ik dienas.

Lasīt vairāk

Kariess, erozija un citas zobu un smaganu slimības. Informācija, kas jāzina katram vecākam

Foto: Shutterstock


It kā jau visi zinām, ka zobi ir jātīra vismaz divas reizes dienā, bet dažreiz, kad mazais vakarā ir tik niķīgs, vecāki atmet ar roku: "Nu labi, vienu reizīti izlaidīsim". Bet tā reizīte pa reizītei, un zobi sāk bojāties. Satraucošs fakts, kas izskan no mediķu puses, ir šāds: katram otrajam bērnam vecumā no diviem līdz sešiem gadiem ir zobu kariess. Par zobu un smaganu slimībām vecākus izglīto Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!