Foto: Shutterstock
Bērniem piemīt pievilcīgs vienkāršums. Viņi, daudz nedomādami, saka visu, kas ienāk prātā. Dažreiz no viņu mutes izskan tik ģeniālas domas, kas ne tikai liek no smiekliem saķert vēderu, bet rosina vēlmi arī izvilkt blociņu, kurā citēt mazo ģēniju.

Valodu pētnieces Dace Markus un Anna Vulāne sarunā "Vai mēs saprotam bērnu valodu?" dalījās ar viņu mīļākajiem bērnu izteicieniem, un tos piedāvājam iepazīt arī "Cālis" lasītājiem.

Opisģeds

Bērns mammai prasa: "Mammu, kas ir referendums?" Māte atbild: "Tas ir tā – tev ir opis, bet krievu bērniņiem ir ģeds." Uz ko mazais atbild: "Ā, tātad referendums ir opisģeds."

Gredzens brāļa draudzenei

Vectēvs nopērk mazdēlam "Kinder" šokolādes olu, kurā iekšā ir ne tikai gards kārums, bet arī maza dāvaniņa. Puika apēd šokolādi un skatās, ka iekšā ir gredzens. Mazais nolemj, ka gredzenu dāvinās Ancei. Turpat blakus esošais tētis saka: "Bet Ance ir brāļa draudzene." Uz ko mazais atbild: "Nu un tad? Vai tad gredzenu nedrīkstēs uzdāvināt?"

Skarbā dzīves realitāte

Piecgadīga meitenīte saka: "Mums nekas neiet – televizors neiet, telefons neiet, tikai dzīve iet."

Sliktie vārdi

Vecmāmiņa kopā ar mazbērniem spēlē burtu spēli, kurā galvenais uzdevums ir nosaukt vārdus, kas sākas ar kopīgi izvēlētu burtu, kas šoreiz ir "k". Kad pienāk mazmeitiņas kārta saukt vārdu, mazā saka: "Vecmāmiņ, tu neapvainosies?", uz ko vecmāmiņa atbild, ka, protams, neapvainosies. Mazā mazliet sakautrējusies saka: "Kaka." Kad visi vārdi uz burtu "k" ir pateikti, kā nākamais burts tiek izvēlēts "š". Mazā atkal kautrīgi jautā: "Vecmāmiņ, tu tiešām neapvainosies?", uz ko viņa atkal atbild, ka, protams, nē. Tajā brīdī mazmeitiņa jau pārliecinošāk un drošāk saka: "Šķidra kaka".

Visi rāpulīši ir skudras

Mamma atnāk mājās un stāsta meitiņai, ka viņa aiznesusi bērniem 10 rāpulīšus. Meitiņa kādu laiciņu padomā un saka: "Mammu, kur tu tik daudz skudru dabūji?"

Kāpēc?

"Kāpēcīša vecums" ir posms bērna dzīvē, kura laikā viņš dienas laikā var uzdot neskaitāmi daudz dažādu jautājumu. Taču vecākus pārsteidz ne tikai jautājumu daudzums, bet arī to saturs. Bērni var uzdot visdažādākos jautājumus par visdažādākajām tēmām. Viņi, šķietami, aizdomājas par lietām, par kurām pieaugušie nekad nav domājuši. "Vai tad, kad saulīte norietēs, iestāsies tumsonība?" – ir viens no jautājumiem, kurš liks vecāku sejām izplaukt smaidā.
Foto: Shutterstock

Rudais kaķis

Ruds kaķis guļ zem mašīnas. Artūriņš, kuram ir trīs gadi, paskatās un saka: "Mammīt, es zinu kāpēc tas kaķis ir tādā krāsā." Uz ko mamma atbild: "Kāpēc?". Artūriņš turpina: "Tāpēc, ka viņš ir nosauļojies."

Mācībstunda vecmāmiņai

Oskars ir ļoti nepaklausīgs, un vecmāmiņa vairs netiek ar viņu galā. Dusmīga viņa puikam saka: "Viss, Oskar, es iešu projām. Būs man cits mīļais bērniņš, un tu varēsi palikt te." Iestājas klusums, un Oskars ļoti nopietni domā. Pēc neilga laika viņš saka: "Zini, vecmāt, ar kuru iesāki, ar to jādzīvo."
Puisīts saka: "Kad es domāju labas domas, es sagatavoju savas smadzenes priekam."

  • Vēl citus bērnu smieklīgos citātus vari lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!